Foto:N1/Nemanja Jovanović

Glumica Danijela Štajnfeld u tužilaštvu je prošlog petka otkrila ime silovatelja, te navela da je to učinio njen kolega Branislav Lečić. Upravo ovakvo saznanje u javnosti je izazvalo veliki bojkot, te su Lečića, ne direktno, ali na poseban način optužile i mnogobrojne kolege, ne želeći da sa njim igraju na istoj pozornici, što se popularno naziva "kultura otkazivanja" ili "cancel culture".

PROČITAJTE JOŠ:

Šta je „kultura otkazivanja“?

Ova praksa popularna je na društvenim mrežama, gde se osoba obično izdvoji zato što je rekla ili uradilia nešto što se smatra uvredljivim ili neprihvatljivim.

Danijelu su mnogobrojne kolege podržale putem društvenih mreža, što dovoljno govori o njihovom mišljenju, odnosno da veruju koleginici, što predstavlja veliku podršku svakoj žrtvi.

„Reakcije raznih javnih ličnosti i izjave sve govore. Ne bih rekao da je konkretno taj slučaj neposredan povod, ali spada u taj neki trend podizanja svesti o neprihvatljivom ponašanju i uznemiravanju. Tako da ne bih rekao da je ovaj slučaj pokrenuo kenselovanje, ali slažem se da je ovaj slučaj i dodatno osvetlio te neke patrijahalne prakse, neke kvazi muškosti, seksualnog uznemiravanja i silovanja“, rekao je sociolog Dušan Mojić za Nova.rs.

Upravo ovakva reakcija glumaca u slučaju Lečić – Štajnfeld, po mišljenju mnogih sociologa, jeste važna za razvoj „kulture otkazivanja“  i podizanju svesti o ovoj temi u Srbiji.

„Zanimljivo je da su neke od kolega Branislava Lečića odlučile da sa njim ne igraju u istoj predstavi. Šta to znači? Ljudi su ukazivali da je on već bio poznat po nekom ponašanju predatorskom, to je već pitanje. Da li sada sve izlazi na video? Očigledno je da će se od sada sve drugačije gledati, što je svakako dobro za naše društvo. Ta kensl kultura je ustvari  u ovoj varijanti podizanje svesti“, rekao Dušan.

Inače, „Kultura otkazivanja“ hvaljena je zbog toga što poziva na odgovornost onih koji imaju moć, a društvene mreže su često jedina arena u kojoj najšira javnost može da upre prstom u javne ličnosti, ali i to ima svojih manjkavosti.

PROČITAJTE JOŠ:

Podsetimo, Lečić je na društvenoj mreži Fejsbuk objavio dopis Beogradskog dramskog pozorišta koji ga isključuje iz ove institucije na neko vreme.

” Dragi Leko, Jug je pokušao da te dobije, verovatno si u gužvi. Imamo jednu nezgodnu situaciju jer je danas na inicijativu dela glumačkog asambla, njih 17 potpisalo peticiju da ne žele da igraš u “Tikvama” dok se situacija ne smiri. Njih 14 je bilo uzdržano. Žao nam je zbog svega, u dogovoru i sa Skerlom, alterniraćemo te do daljnjeg. Možeš se čuti sa Jugom kad budeš u prilici. Beogradsko dramsko pozorište”, piše u poruci koju je Lečić dobio.

Pratite portal Nova.rs i na društvenim mrežama InstagramFejsbuk i Tviter.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar