Selena Gomez
Foto: EPA-EFE/NINA PROMMER

Selena Gomez okrenula se jačanju mentalnog zdravlja nakon što joj je prošle godine dijagnostifikovan bipolarni poremećaj.

Popularna pevačica je u intervjuu za Vogue Australia ispričala kako joj u borbi s bipolarnim poremećajem pomaže DBT – dijalektička bihejvioralna terapija ponašanja.

PROČITAJTE JOŠ

„Možete da nađete način kako da živite s tim. Kada jednom to shvatite, nestaje strah da priznate ljudima da imate dijagnozu“, rekla je.

Navela je i da je otkako ide na terapije primetila značajne pomake u svom mentalnom zdravlju, ali i načinu razmišljanja.

„Zaista sam zadovoljna onim što jesam. Zahvalna sam što sam zakoračila u 29. godinu, jer sam samo pre dve godine bila potpuno drugačija. Sad sam bolje“, kazala je.

DBT spada u grupu kognitivne bihejvioralne terapije. Ova terapija koristi direktivan pristup i metode proučavanja potrebnih veština za kvalitetniji život. Primenjuje se kod ljudi koji imaju problem sa kontrolom impulsa, autodestruktivnim ponašanjem, promenama raspoloženja, problemima međuljudskih odnosa i kod poremećaja ishrane.

Ova terapija pomaže klijentima da prepoznaju i promene negativne misaone sklopove, te pomaže razvijanju pozitivnih promena u ponašanju osobe. Ova vrsta terapije smatra se najboljom u lečenju graničnog poremećaja ličnosti, ali se koristi i u lečenju bipolarnog poremećaja kao i PTSP-om.

Pratite portal Nova.rs i na društvenim mrežama InstagramFejsbuk i Tviter.