Poznati humanitarci: Radije troše na ugrožene nego na sebe

Showbiz 17. maj. 202008:30
Podeli:
Foto:EPA-EFE/ETIENNE LAURENT

Pored toga što su javne ličnosti obožavane širom sveta zbog svoje muzike i uloga u filmovima, njihov humanitarni rad i dobročinstva čine ih svojevrsnim herojima današnjeg doba koji pomažu drugima i daju vidljivost marginalizovanim grupama koje ne mogu da se izbore za svoja prava.

PROČITAJTE JOŠ

Holivudske zvezde često izdvajaju velike sume od svoje zarade kako bi pomogli drugima i na taj način inspirišu i svoje obožavaoce da budu humani. U nastavku ovog teksta pronaćićete sedam javnih ličnosti koje su dobar deo svoje karijere posvetile upravo humanitarnom radu. Neke od njih su ili sarađivale sa neprofitnim organizacijama i nevladinim sektorom, ili su same osnovale fondaciju pomoću kojih se bore za bolji život drugih.

Kijanu Rivs

Još 2003. godine Kijanu je rekao da već ima dovoljno novca da može da živi narednih nekoliko vekova. On je vrlo poznat po svojoj velikodušnosti, a nakon snimanja filma “Matriks”, dao je milione od svoje zarade članovima ekipe koji su radili kostime i specijalne efekte.

Kijanu Rivs osnovao je i privatnu fondaciju koja donira milione za istraživanje raka i za dečje bolnice. Istraživanje raka za njega ima posebno veliku važnost jer je njegovoj sestri, Kim Rivs, dijagnostifikovana leukemija 1991. godine. Glumac takođe novac daje i grupi odgovornoj za ljude koji žive sa povredom kičmene moždine.

Leonardo Dikaprio

Fondacija Leonarda Dikaprija osnovana je 1998. godine i dala je oko 80 miliona dolara za više od 20 projekata za zaštitu životne sredine. Dikaprio uglavnom radi kroz partnertva sa lokalnim projektima širom sveta, kao i sa internacionalnim organizacijama kao što su: “Okeana”, “Vajld foundejšn” i “Vrld Vajldfajer Fand”.

Glumac, producent i aktivista više puta je govorio u javnosti o predmetima povezanim sa klimatskim promenama. Takođe je investirao i u neke važne veganske kompanije.

Lejdi Gaga

Tokom 2011. godine Lejdi Gaga je osnovala humanitarnu fondaciju „Born this way“ koja se zalaže za mentalno zdravlje tinejdžera i mladih. Tokom skoro decenije postojanja, Gaga i njena majka Sintija Germanota organizovale su stotina humanitarnih akcija koje su za cilj imale da pomognu mladim LGBT tinejdžerima koji su susreću sa raznim vrstama problema tokom odrastanja. Slogan fondacije je „Ohrabrujemo mlade, inspirišemo hrabre“.

Amal i Džordž Kluni

Ovaj par zajedno je osnovao organizaciju “Kluni fondejšn for džastis”. U okviru ove fondacije postoje dva programa koja otkrivaju korupciju povezanu sa kršenjem ljudskih prava. Njihov cilj je da budu predstavnici ljudskih prava širom sveta.

Fondacija daje novac za pomoć izbeglicama, ugroženim i marginalizovanim zajednicama koje su mete mržnje, kako bi im pomogli da obnove svoje živote.

Ema Votson

Ema Votson, inače feministkinja, takođe se bavi humanitarnim radom. Sarađivala je sa brojnim poznatim organizacijama, među kojima je i „UNICEF“. Ona pomaže i ženama koje su bile seksualno zlostavljane. Donirala je million dolara britanskom fondu “Džastis and ikualiti fond”. Ema i još skoro 200 drugih britanskih i irskih zvezda potpisali su otvoreno pismo kojim pozivaju na zaustavljanje seksualnog uznemiravanja na radnom mestu.

Majli Sajrus 

Pevačica Majli Sajrus osnovala je „Happy Hippie“ fondaciju u maju 2015. godine. Fondacija se zalaže za ljudska prava marginalizovanih grupa, a pogotovo beskućnika i LGBT populacije u Americi.

Pratite portal Nova.rs i na društvenim mrežama InstagramFejsbuk Tviter.