Holivud i politika: Animozitet javnih ličnosti prema Trampu

Showbiz 14. apr. 202009:17 > 09:19
Podeli:
Foto: EPA/LARRY W. SMITH

Dok se izbor za demokratske kandidate na predsedničkim izborima 2020. godine nastavlja, mnogobrojni političari koji pretenduju na ovu poziciju dobili su podršku holivudskih zvezda "A" klase, ne samo u vidu lične promocije za sebe, već i u sada ustaljenoj kritici kroz koju prolazi aktuelni predsednik SAD Donald Tramp.

Još od najave da će se kandidovati za predsedničke izbore 2016. godine, Donald Tramp bio je meta kritika mnogobrojnih javnih ličnosti poput Barbre Strajsend, Rijane, Lejdi Gage, Madone, Bijonse, Kejti Peri, itd.

PROČITAJTE JOŠ

Animozitet koji su vodeće holivudske zvezde još tada gradile prema njemu nije bio neuobičajen, s obzirom da su pomenute zvezde tokom svojih decenijskih karijera poznate kao zagovornice ljudskih prava, tolerancije i različitosti – sve ono za šta optužuju aktuelnog predsednika SAD da nije.

Tako je Madona nakon Trampove pobede izjavila da će „baciti bombu na Belu kuću“, dok je Lejdi Gaga nazvala Trampa rasistom koji, kako je rekla, uništava liberalno demokratski poredak koji je Amerika godinama gradila.

Njihova kritika međutim, nije se završila na par izjava ili Tvitova – još od 2016. godine do sada, Holivud vodi aktivnu borbu protiv Donalda Trampa navodeći da on nije, niti da će ikada biti, kako kažu, njihov predsednik.

Barbra Strejsend

Iako je od samog početka Trampovog mandata bila veoma glasna u vezi politike, Barbra Strejsend nedavno se oglasila na Tviteru dajući otvorenu podršku jednom od mogućih kandidata za predsednika ove godine – Džou Bajdenu.

Ona je na Tviteru kritikovala sadašnjeg predsednika SAD Donalda Trampa, te navela da on u novembru – kada su izbori zakazani – mora biti pobeđen.

“Tramp mora biti pobeđen u novembru pre nego još više ugrozi našu demokratiju, okruženje, zdravlje, sigurnost i repotuaciju u svetu”, napisala je Barba na Tviteru.

Bajden je takođe dobio podršku i pevačice Šer, Aleka Baldvina, Leonarda Dikaprija, Toma Henksa, Alise Milano i autora “Igre prestola” Džordža R.R. Martina.

Madona

Kraljica pop muzike Madona, govorila je 2015. godine da će se, ukoliko Tramp pobedi na izborima, ona odseliti u Evropu, jer, kako je tada rekla, ne može da podnese da rasista poput njega sedi u Beloj kući.

Iako to nije učinila odmah, Madona se zaista preselila u Portugal gde je živela dve godine sve do objavljivanja svog albuma „Madam X“. Ona međutim, nije prestala da ismeva Trampa gde god joj se za to ukazala prilika – da li u intervjuima, da li na Instagramu, da li u sopstvenim pesmama.

Svojevremeno je rekla da je Tramp postao njena muza, s obzirom na to da, kako je rekla, ne može da ga zaobiđe jer njegova glupost prelazi u ludilo i opasnost za ceo svet.

Lejdi Gaga

Nakon Trampove pobede, kantautorka je nosila pano na kome je pisalo „ljubav pobeđuje mržnju“ i nekoliko sati protestovala ispred čuvene „Trampove kule“ u Njujorku.

Ona je više puta otvoreno iskazivala netrpeljivost prema Trampu navodeći da „preferira mostove umesto zidova“, a par puta je glasno pozvala na revoluciju, učestvovala na protestima koji su bili organizovani protiv Trampa, svim srcem navijala za Hilari Klinton, ali i iskoristila svoj nastup na SuperBolu da suptilno isproziva trenutnog predsednika SAD.

Kejti Peri

Sunovrat karijere nekada vodeće pop devojke u muzičkoj industriji dogodio se upravo nakon Trampove pobede na američkim izborima, jer je većina njenih pratioca smatrala da je „preduboko“ zašla u političku kampanju Hilari Klinton koju je podržavala pre izbora. Zvezda je sa albumom „Witness“ iz 2017. godine najavila „uzdizanje političkog popa“ i takođe pozivala na revoluciju protiv aktuelnog predsednika.

Bijonse

Bijonse, feministička ikona i borkinja za prava tamnoputih Amerikanaca, nije bila toliko glasna u direktnim prozivkama Trampu, ali se svakako založila za sve suprotno od onoga što je bila zvanična politika Bele kuće.

Tokom prethodnih nekoliko godina, Bijonse je bila glas uniženih i ponižavanih žena, nepravedno osuđenih tamoputih Amerikanaca, migranata koji su bili zatvarani u kavezima na granicama sa Meksikom, ali i svih etničkih i nacionalnih manjina u SAD. Ona je takođe bila vrlo glasna u svojoj podršci Trampovoj suparnici Hilari Klinton.

Tokom jednog od svojih govora neporedno pred izbore, Donald Tramp je izjavio da njemu i Republikancima, kako je rekao, nisu potrebne Bijonse ili Lejdi Gaga da bi pobedio na izborima.

Pratite portal Nova.rs i na društvenim mrežama InstagramFejsbuk i Tviter.