Ljudska prava i prozivke političara, sve poruke Lejdi Gage

Showbiz 28. mar. 202016:38
Podeli:
Foto: EPA/IAN LANGSDON

Kantautorka Lejdi Gaga, koja danas puni tridesečetiri godine, tokom svoje karijere koja se proteže kroz gotovo deceniju i po, okarakterisala je kao inovativna, kreativna i besprekorno uticajna - ono što je ipak razlikuje od većine drugih pop devojaka, jeste njena hrabrost da podigne glas u vezi važnih društvenih i političkih pitanja koje je tište.

Njeni umetnički izbori mnogima deluju šokantno i kontroverzno, ali je pevačica tokom godina uvek apelovala na to da želi da je ljudi posmatraju kao nekoga ko inspiriše i ohrabruje druge da budu svoji bez obzira na okolnosti.

PROČITAJTE JOŠ

Inostrani mediji uvek navode da je nesumnjivo da ona ima talenta za pevanje i pisanje pesama, ali ono što posebno ističu u prvi plan je hrabrost ove amerikanke italijanskog porekla, da koristi svoju popularnost i vreme koje dobija u medijima, kako bi skrenula pažnju na bitna politička i društvena pitanja.

Gaga je tako vremenom, kada je pop kultura i muzička industrija u pitanju, postala jedan od glavnih političkih simbola tolerancije, prihvatanja i socijalne promene.

U nastavku ovog teksta, podsetićemo na nekoliko važnih političkih i društvenih poruka koje je Lejdi Gaga tokom trinaest godina karijere poslala u javnost.

Foto:EPA-EFE/NINA PROMMER

Fondacija za mentalno zdravlje 

Ne samo da Gaga otvoreno govori o sopstvenim problemima sa depresijom, vršnjačkim nasiljem i zlostavljenjem koje je proživela, već i ohrabruje druge mlade ljude širom sveta da podignu svoj glas i suprotstave se sistemu za koji kaže da ih nipodištava. „Born This Way fondacija“ koju je osnovala 2011. godine predstavlja sigurno utočište za mlade ljude koji se bore sa depresijom, i/ili koji su proživeli bilo kakvu vestu fizičkog ili psihičkog zlostavljanja.

Kako slogan ove fondacije i glasi – ohrabrujemo mlade, podstičemo hrabrost – pevačica se zajedno sa majkom Sitnijom Džermanotom trudi da mladima širom sveta pomogne da prevaziđu svoje probleme, ali ih i podstiče da budu društveno angažovani i da samostalno takođe pomažu svojoj zajednici.

Haljina od mesa i podrška LGBT zajednici 

Haljina od mesa koju je pevačica nosila na dodeli „MTV VMA“ dodeli nagrada 2010. godine bila je svojevrsan šok fešn stejtment koji je iza sebe imao dublju poruku. Kako je nekoliko puta iste godine objasnila, obukla je haljinu od mesa kako bi skrenula pažnju na tadašnju polisu uvedu u američkoj vojsci – „Don’t Ask Don’t Tell“.

„Jednakost je ono iza čega stojimo kao nacija? Ukoliko vojska SAD u svojim jedinicima ne prihvata gej ljude, to nije u redu. Zašto svi ne bismo mogli da nosimo meso koje želimo na svojoj koži? Ukoliko neko ne prihvata LGBT zajednicu, on je taj ko treba da ide na lečenje, jer u njemu leži koren problema, homofobija je koren problema“, izjavila je Gaga tada.

epa07888052 Lady Gaga arrives on the red carpet for the 2019 Met Gala, the annual benefit for the Metropolitan Museum of Art’s Costume Institute, in New York, New York, USA, 06 May 2019. The event coincides with the Met Costume Institute’s new spring 2019 exhibition, ‘Camp: Notes on Fashion’, which runs from 09 May until 08 September 2019. EPA-EFE/JUSTIN LANE

 

Donacije humanitarnim udruženjima

Pevačica se svojevremeno udružila sa firmom „Virgin mobile“, kako bi podelila besplatne karte za svoje koncerte volonterima koji su više od osam sati proveli na terenu pomažući udruženjima koja zastupaju prava beskućnika u Americi.

Američki mediji navodili su da je njen potez pomogao da se tokom mesec dana sakupi više od osamdeset hiljada dolara i više od trideset hiljada sati društvenog rada za pomoć beskućnicima širom SAD.

Foto:EPA-EFE/NEIL HALL

Feminizam i borba za jednakost žena 

Tokom svoje karijere, pevačica je više puta govorila o tome da se kao žena u muzičkoj industriji oseća podređeno i da sve mora da uradi duplo bolje od muškaraca, kako bi bila sigurna da je zaslužila svoje mesto pod reflektorom.

Na proslavi „Elle USA“ magazina 2018. godine, Gaga je primila nagradu kao jedna od najuticajnijih žena u Holivudu, te je tom prilikom istakla da ona nije samo zabavaljač i objekat koji treba da zabavi svet.

„Mi žene u Holivudu nismo ovde da bismo vas zabavile. Nismo deo neke velike palete lepote i seksipila koje terate da se međusobno takmiče jedna sa drugom i da jedna drugoj zabadaju nož u leđa. Mi žene smo glas! Imamo mozak i njime razmišljamo. Imamo ideje, uverenja i vrednosti iza kojih stojimo i za koje se borimo. Ukoliko pokušate da nas utišate, znajte da ćemo se braniti“, izjavila je ona tada.

Suprotstavljanje Vladimiru Putinu i Donaldu Trampu 

Kada je u pitanju trenutni predsednik SAD Donald Tramp, Lejdi Gaga je više puta  apelovala na svoje fanove da glasaju za bilo kog demokratskog predsednika, a ne za Trampa, jer, kako kaže, smatra da će on unazaditi američko društvo.

„Oduvek sam se vodila time da u životu treba da gradimo mostove, a ne zidove. Tramp je jedna obična prljava svinja koja ne zaslužuje da sedi u predsedničkoj fotelji. On će unazaditi ovo društvo. Predstavlja opasnost za sve demokratske vrednosti koje smo tokom prethodnih godina gajili“, izjavila je Gaga svojevremeno.

Sa druge strane, predsednik Rusije Vladimir Putin, takođe je bio na udaru Gaginih kritika i komentara.

Ona je 2012. godine tokom koncerta u Moskvi otvoreno prozivala Putina i rusku vladu zbog zakona koji zabranjuje gej propagandu u Rusiji, a koji je te godine uveden – navodeći da je Vladimir Putin varvarin, kao i da su „gej prava, ljudska prava, a da su ljudska prava – prava svih građana“.

Pevačici je nakon toga zabranjen ponovni odlazak u Rusiju, a njene pesme su zabranjene na tamošnjim radio stanicama.