Pet filmskih klišea za koje više nemamo strpljenja

Showbiz 26. maj. 202008:30
Podeli:
Foto: Lions Gate Collection / Everett / Profimedia

Ljubitelji filmova obično ne očekuju da sva kinematografska ostvarenja budu preterano realistična, ali postoje određeni filmski klišei od kojih nam je, složićete se, svima muka. Izlizane fore, patetični završeci i nemoguća ostvarenja često znaju da nam upropaste uživanje u inače, sasvim solidnim filmovima.

Američki „Bright Side“ naveo je pet filmskih klišea zbog kojih ljubitelji ovih ostvarenja i glumaca bivaju razočarani na kraju emitovanja. Bilo da se radi o nerealističnim porođajima, ili ogromnoj fizičkoj izdrljivosti, u nastavku teksta sledi nekoliko primera ovoga o čemu govorimo.

PROČITAJTE JOŠ

Nerealistični porođaji

Trudnoća i porođaji su nerealistično prikazani u filmovima. Čini se da trudnice životare devet meseci i onda neposredno pred porođaj osećaju kontrakcije. U stvarnosti, međutim, trudnoća ženama znatno teže pada i porođaj traje duže od sat vremena. Upravo rođene bebe nisu čiste kao na filmu i duplo su manje.

Oporavljanje od povreda i izlazak iz kome

Nakon što su preživeli prebijanje, ustrelne rane i druge teške povrede, junaci filmova nonšalantno napuštaju bolnicu i ulaze u novu borbu sa svojim neprijateljima. Posebno je nerealističan kliše kada se likovi naprasno bude iz kome i nakon kraće pauze su u stanju da rade iste stvari kao inače zdrave osobe.

Korišćenje kompjutera

Svako ko redovno koristi kompjuter je svestan koliko to neuverljivo izgleda u filmovima. Likovi uglavnom pritiskaju nasumične tastere na tastaturi, dok je upotreba touchpad-a ili miša praktično nepostojeća. Interfejs softvera izgleda kao da ga je dizajnirao trogodišnjak, kompjuteri ispuštaju zvukove na svaki klik, a filmski hakeri su u stanju da uđu u bilo koji sistem na svetu za manje od 30 sekundi.

Neverovatne transformacije likova

Znate već kako to ide. Devojka na početku filma izgleda zapušteno, nosi dotrajalu odeću i ne ponaša se ženstveno ili joj fali samopouzdanja. Do kraja filma, međutim, ona postaje boginja za kojom se svi okreću i najsamouverenija osoba u svom okruženju. Taj kliše smo videli puno puta i da budemo iskreni, ne bi nam smetalo da filmadžije prestanu da ga koriste.

Savršeni zubi likova u filmovima koji se dešavaju u prošlosti

Čak i danas mnogi ljudi ne vode računa o svojim zubima ili im oni iz genetskih razloga ne izgledaju dobro. U ranijim dobima, loši zubi su bili normalnost za sve ljude. Iz tog razloga je nekima posebno iritantno kada vide likove sa besprekornim zubima u filmovima koji se dešavaju u antičkoj eri ili možda pre samo sto pedeset godina, kada adekvatna nega zuba još uvek nije bila toliko rasprostranjena.

Pratite portal Nova.rs i na društvenim mrežama InstagramFejsbuk i Tviter.