Zdravko Šotra, Foto:Ivan Dinčić/Nova S

Nedavno je na Belom dvoru počelo snimanje nove serije "Kralj" u režiji reditelja Zdravka Šotre prema romanu Vuka Draškovića. Serija je okupila neka od najvećih imena srpskog glumišta poput Branislava Lečića, Nikole Kojo, Tihomira Stanića i mnoge drugi, mada je Šotra ovom prilikom okupio i mnoštvo mladih glumaca. S obzirom da je čuveni reditelj i dobnik brojnih nagrada, a sudeći po svim ranijim ostvarenjima, nema sumnje da će serija o Aleksandru I Karađorđeviću pomeriti granice i osvojiti publiku, kao i sve prethodne.

Šotra je dao veliki doprinos srpskoj kinematografiji, i iako je nezahvalno izdvojiti neku od njegovih serija ili filmova, mi smo izdvojili serije koje je publika obožavala i kojima se i svaki put iznova vraćala.

Više od igre 

Radnja serije „Više od igre“ odvija se u izmišljenoj varošici Gradini u periodu od 1931. do 1941. godine. Seriju beleži rivlastvo između dva fudbalska klupa, kao i svi prateći događaji iz male sredine. U glavnim ulogama našli su doajeni srpskog glumišta poput Nikole Simića, Ćuze Stojiljkovića, Pavle Vuisić i mnogi drugi.

Priče iz radionice

Serija „Priče iz radionice“ koja se emitovala osamdesetih godina, mnogima je jedna od omiljenih srpskih serija. Serija je rađena po istinitoj priči beogradskog automehaničara Dragiše Krunića, a jedna od njegovih mušterija bio je i Šotra. Legendarni glumac Zoran Radimilović našao se u glavnoj ulozi, odnosno majstora Živote, a pratila su ga i druga čuvena glumačka imena poput Mire Banjac, Steve Žigona, Tanje Bošković i mnogih drugih. Priča se odvija u dvorištu, u majstorsjkoj radionici glavnog junaka, gde su se svakodnevno dešavale razne situacije i dogodovštine. Replike Zorana Radmilovića iz ove serije i dan danas mnogi citiraju i često nabace osmeh na lice.

Ranjeni orao

Godine 2008/2009 snimnjena je serija „Ranjeni orao“ po istoimenom romanu srpske književnice Mir Jam. U glavnim ulogama našli su se Ivan Bosiljčić i Sloboda Mićalović, koji su tumačili likove Nenada i Anđelke. Na samom početku serije likove zatičemo u dečijoj igri, i tada saznajemo da je junakinjnin otac poginuo, što će kasnije obležiti njen život. Priča se nastavlja 20 godina kasnije, i tada se Anđelka, kao već zrela devojka susreće sa svim životnim nedaćama, a ponajviše ljubavnim problemima. Nakon kraha braka, i drugih ljubavnih brodoloma, posle toliko godina sreće svog prijatelja iz detinjstva i tada počinje njihova ljubavna priča.

Greh njene majke

Serija „Greh njene majke“ takođe je rađena po romanu Mir Jam i snimana je tokom 2009. godine. U glavnim ulogama našli su se Ivan Bosiljčić i Ivana Jovanović. Serija prati život mlade Nede, ćerke poznatog bankara koji se ubio zbog dugova, a nedugo zatim gubi i majku i prepuštena je sama sebi. Neda, bez igde ikoga susreće se sa brojnim problemima, a u jednom trenutku je i oteta i prisiljena na venčanje. Ona pokušava da sazna šta je njena majka učinila u životu, i zbog čega je ona ispašta njen „greh“.

Svim ovim serijama zajedničko je to što su nekoliko puta reprizirane, a publika ih svaki put sa oduševljenjem ponovo dočeka. Pored toga, njihova gledanost je izuzetna, a možda će ih serija „Kralj“ ovog puta nadmašiti.

Pratite portal Nova.rs i na društvenim mrežama InstagramFejsbuk Tviter.

PROČITAJTE JOŠ

Komentari

Svi komentari (0)