Foto:PA/BBC / PA Images / Profimedia

Prošlo je 26 godina otkako je danas pokojna princeza Diana dala intervju BBC-u, u kome je ispričala pojedinosti o tome kako ju je princ Čarls od prvog dana braka varao s Kamillom Parker Bouls.

PROČITAJTE JOŠ

Ovaj razgovor je posle toliko godina opet je postao aktuelan jer se saznalo da je novinar Martin Bašir navodno lažirao dokumenta, kojima je uveravao princezu Dajanu da ga pusti u Kensingtonsku palatu i otvori dušu pred kamerama.

Oglasio se i Dajanin brat, grof Spenser, koji je pokazao beleške koje je pisao tokom sastanka s Baširom i Dajanom, pre tog intervjua.

Spenser tvrdi da je Bašir došao s nizom lažnih informacija o kraljevskoj porodici. Između ostalog i da kraljica Elizabeta II ima srčane tegobe, te da se njen sin Edvard leči od AIDS-a. Takođe, Bašir je imao i sulude informacije o tome kako Čarls vara Dajanu s dadiljom, i da je, tad 13-godišnjem Vilijamu, poklonio ručni sat u koji je bila montirana skrivena kamera.

Ovih dana u medije su iscurila dokumenta u kojima se Bašir brani da je sve te informacije širila Dajana. Navodno su to dokumenta iz interne istrage koju ovih dana provodi BBC nad Baširom, koga optužuju da se koristio nedopuštenim metodama i obmanama članova kraljevske porodice kako bi nagovorio princezu na intervju.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Martin Bashir (@therealmartinbashir)

Međutim, Bašira tereti i bivši BBC-ev grafičar Met Vajsler. On je dobio otkaz kad se saznalo da je autor dokumenata koje je Bašir koristio da bi ucenio Dajanu da mu da intervju. Ovih dana Vajsler je na jednoj televiziji objasnio kako je do toga došlo:

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Martin Bashir (@therealmartinbashir)

PROČITAJTE JOŠ

„Jedan dan me je Bašir zamolio za uslugu. Rekao mi je da se sprema za intervju s Dajanom, te da bi hteo da predoči bankovne isečke koje nije mogao da dobije, pa bi hteo da ja, prema njegovom opisu, napravim slična dokumenta. Molio sam ga da mi skicira kako ta dokumenta izgledaju, ali mi je odgovorio: ‘Ne mogu da ti skiciram, ali ću ti objasniti’. Naivno sam mu poverovao i napravio ta dokumenta, a dve nedelje nakon intervjua pred vratima moje kuće bila je hrpa novinara koji su me optužili za falsifikovanje bankovnih izvoda. Kad je na BBC-u sprovedena istraga, Bašir je sve svalio na mene i video sam da ne želi da kaže istinu. BBC je zataškao slučaj i spasio Bašira, a ja sam bio žrtveni jarac“, rekao je Vajsler.

Iako se pričalo da će istragu sprovesti i Scotland Yard, njihov portparol je to demantovao, a Bašir nije želeo ovih dana da se oglasi i potvrdi da je optužio pokojnu princezu za laži kojima se poslužio, piše Mirror.

Pratite portal Nova.rs i na društvenim mrežama InstagramFejsbuk i Tviter.

Komentari

Svi komentari (0)