Zašto Megan nikad neće biti princeza Dajana

Lifestyle 09. mar. 202120:51
Podeli:
Foto: Mary Evans/Allstar / Mary Evans Picture Librar / BACKGRID / Backgrid USA / Profimedia

Intervju koji su Megan Markl i princ Hari dali Opri Vinfri je odjeknuo kao eksplozija. Ono što je logično usledilo je poređenje Megan i princeze Dajane. Imaju li životne priče ove dve žene zaista toliko sličnosti?

Možda, ako se posmatraju isključivo kao žrtve kraljevske porodice i krutih pravila. Ali ako se samo na trenutak preselimo u 1987. ili 1991. i setimo se Dajane koja se rukuje sa HIV pozitivnim čovekom, a onda grli HIV pozitivno dete, shvatićemo koliko su drugačije. Dajana je bila istinska heroina i to je ostala do danas. Milioni žena iz celog sveta su pratile svaki njen korak diveći se tome koliko je istovremeno jaka i krhka. Dajana je bila i ostala idol, što kad pomislimo na lepu Megan teško da možemo da pomislimo.

Dajana je menjala svet. Strastveno se zalagala za zabranu korišćenja mina. Samo nekoliko meseci pre smrti je otputovala u Angolu gde je nastala legendarna fotografija na kojoj stoji na aktivnom minskom polju. Pomagala je beskućnicima i sa sinovima obilazila njihova skloništa, sedela na bolničkim krevetima obolelih od lepre da bi podigla svest o ovoj zaraznoj bolesti i ukazala na stigmu koja vlada.

Dajana se nije plašila da kaže šta misli ni da prekrši protokol i baš zato je postala upamćena kao „princeza naroda“.

S druge strane, ovih dana Megan Markl je u intervjuu Opri Vinfri rekla da je pomišljala na samoubistvo dok je bila aktivni član kraljevske porodice kao i da je zatražila pomoć od kraljevske palate, ali uzalud. Njena priča je u velikoj meri podsetila na Dajaninu koja je takođe dala otvoren intervju 1995. u kom je otkrila kroz kakav pakao je prolazila.

U najgoroj fazi svog života, dok je prolazila kroz torturu kraljevske porodice, Dajana se svim raspoloživim snagama usmerila na humanitarni rad. Ona nije bila željna medijske pažnje koju je dobijala, a ako ste gledali dokumentarce o njenom životu znate da je nije ni volela. Svaki njen snimak to dokazuje. S druge strane Megan je bila glumica pre udaje i nije učinila ništa revolucionarno.

Dajana je bila među prvim modernim globalnim selebritijima, ne svojom voljom. Paparaci su je progonili sve do smrti. Pošto je izgubila život, u Velikoj Britaniji su se promenila pravila o privatnosti i uznemiravanju fotografa.

Još jedna velika razlika je što je Dajana još bila tinejdžerka kada je pristala da se uda za princa Čarlsa, muškarca 12 godina starijeg od nje, kog nije dobro poznavala. Nije imala iskustva, i iz potpune anonimnosti postala je jedna od najpoznatijih žena sveta. Megan je već imala uspešnu karijeru kad je upoznala princa Harija u kog se zaljubila, pre toga je bila u vezama i već je donekle znala kako da se nosi sa medijima.

Verovatno najveća razlika između Megan i Dajane je način na koji su napustile kraljevsku porodicu. U januaru 2020. Megan i Hari su objavili da će se povući i preseliti u Los Anđeles. Povukli su se s dvora i odrekli se svih kraljevskih dužnosti, ali su ostali prisutni u javnosti. Bilo je najavljeno i da će Netflix snimati rijaliti o njihovom životu, ali je to demantovano – navodno posle kraljičine intervencije.

Dajana posle razvoda od Čarlsa nije želela medijsku pažnju. To što je mediji nisu ostavljali na miru – na kraju ju je odvelo u smrt.

Kad se sve sumira – sličnosti među ovim ženama gotovo i da nema. To što su živele pod istim, morbidnim pravilima monarhije – ne znači nikako da su bile iste.

*

Bonus video:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar