Mirka Vasiljević: Vujadin se ne ljuti kad mu razbijem jaje

Showbiz 18. apr. 202008:30
Podeli:
Foto: Instagram/mirka_vasiljevic_fp

Glumica Mirka Vasiljević sa svojom porodicom - suprugom Vujadinom Savićem, ćerkom Andrijanom i sinovima Mihajlom i Andrejem, ove godine će proslaviti Uskrs na Kipru, gde Vujadin inače igra fudbal za tamošnji klub "Apoel."

Mirka je za Nova.rs ispričala kako u njihovom domu teku pripreme za uskršnji praznik, kako farbaju jaja, ali i kako će ove godine obeležiti Uskrs, budući da po prvi put nisu u Srbiji i sa svojim porodicama na ovaj dan.

PROČITAJTE JOŠ

„Naravno da farbamo jaja. Tako se u mojoj porodici radi otkad ja znam za sebe, s tim što popodne ostavljamo za to, jer smo ujutru u pripremi posnog ručka i bavimo se tim stvarima. A kada sve to rasklonimo, onda je trpezarijski sto ispunjen jajima i farbom. Da li će Vujadin biti tu, videćemo da li je to u njegovom planu i programu, ali sigurno da će deci biti zanimljivo da to sa mnom rade i nadam se da nećemo napraviti veliki rusvaj da posle treba da se sređuje, mada i da se napravi, lep je razlog i povod“, navodi Mirka, a onda ističe koliko joj je drago što se njena deca u školi na Kipru upoznaju s hrišćanskom religijom.

„Mnogo mi je drago što ovde u školi dosta uče o praznicima, imaju čak čas „Biblija.“ Uče sve o Isusu Hristu, tako da deca kroz te neke naše priče imaju i te školske priče koje su jako potkrepljene super prezentacijama, crtanim filmovima, tako da su deca tokom ove godine dosta stvari naučili o tome, što mi je jako drago“, rekla je Mirka, a potom otkrila da se ona drži tradicionalne tehnike farbanja jaja u lukovini, baš kao što su to naše bake nekada radile.

„Farbamo jaja u lukovini. Pre par dana sam bila u prodavnici. Međutim, nisam mogla da kupim boje za farbanje jaja, nisu mi objasnili zašto u tom trenutku to ne mogu da prodaju. Tako da smo svaki dan kad smo spremali ručak odvajali lukovinu od luka, pa će najviše jaja biti u lukovini, jer smo uspeli preko prijatelja da nabavimo par boja. Imaćemo i modernija jaja, ali smo nabrali i neke cvetiće koje ćemo staviti na jaja, zavezati i u lukovini to ofarbati. Negde kažu da su ta jaja u lukovini možda čak i najtvrđa, videćemo.“

Foto: E-Stock/Danijel Milutinović

Vasiljevićeva je otkrila da voli da ona pobedi kada se sa ukućanima kuca jajima, iako je u njihovoj porodici svake godine neko drugi pobednik.

„Što se tiče pobede u kucanju sa jajima, to svake godine zavisi. Što su deca bila mlađa, to su teže podnosila poraze. Ako izgube ove godine, mislim da će im lakše pasti. Naravno, ja volim da pobedim i da imam najjače jaje i da se pohvalim i ponosim što sam te godine izabrala najjače jaje. Videćemo kako će biti u nedelju. I sigurno da će nam osnov u doručku biti kuvana jaja, dokle god se sva ta jaja ne pojedu što smo spremili“, priča glumica.

Kako se zbog pandemije koronavirusa nisu vratili u zemlju, ovo će biti njihov prvi Uskrs da nisu u Srbiji, zbog čega će se ovaj praznik razlikovati od prethodnih koje su provodili s Mirkinom i Vujadinovom porodicom.

„Koliko me saćanje služi, mislim da je ovo prvi put da nismo u Srbiji za Uskrs. Obično kada smo u Srbiji odemo u moju porodičnu kuću, gde imamo neke rituale. Sakrijemo jaja u razne delove dvorišta, ispod drveća, u cveće, i onda ujutru deci damo korpice da ih skupljaju. Kad su bili mali verovali su da to zeka postavi tokom noći. Mislim da ćemo ove godine, pošto prvi put nismo u Srbiji, raditi ovde u našoj kući. Oni se jako raduju tome. Kao što iz česnice jedva čekaju da lomimo da vidimo gde je parica, tako za ovaj praznik jedva čekaju taj dan, baš zbog traženja i skupljanja jaja“, kaže Mirka i dodaje:

„Trudićemo se da proslavimo ovaj Uskrs kao što to radimo u Srbiji. Bićemo kod kuće ceo dan, što je sada negde i moranje. Imaćemo lep doručak, sa svim namirnicama koje svako od nas voli da jede. Svi ćemo zajedno da ustanemo u isto vreme i da doručkujemo, da nema onog da svako doručkuje kad mu dođe, nego da svi zajedno budemo za stolom. Naravno da se kucamo jajima, da vidimo ko će ove godine biti najbolji u odabiru najjačeg jajeta. Takođe, isto tako ćemo i za ručak biti zajedno. Gledaćemo možda uveče da nađemo neki zanimljivi uskršnji film ili animirani crtani ili da je napravljen kroz neku porodičnu priču, da pogledamo i tako da zaokružimo ceo taj dan. Čućemo se sa dosta ljudi kojima ćemo čestitati praznik i oni nama.“

Njen muž, fudbaler Vujadin Savić ne učestvuje u farbanju jaja, ali je uvek tu da pomogne oko svega ostalog, a kako Mirka kaže, najviše odlazi u nabavku kako ničega ne bi manjkalo na ovaj dan.

Foto: Pritnscreen/Instagram/savicvujadin

„Vujadin do sada nije učestvovao u farbanju jaja. Obično uvek pita da li ima svih namirnica dovoljno, ako nečega fali da ide da kupi. On je više momak od nabavke za takve neke momente, a deca i ja smo više da to sprovedemo u delo. Tako je i ove godine. On se ne ljuti kad mu neko razbije jaje, jer je odrastao čovek. Više napravi neku glumačku ekspresiju kad deca pobede, da su oni pobednici, a da je on u tom trenutku izgubio ili ako se neko od dece ljuti, da mu objasni zašto ne treba da se ljuti. Mislim da mu je možda veća želja da pobedi mene, nego nekog od dece“, ispričala je glumica.

Glumica je objasnila da ove godine neće obojiti mnogo jaja, kao što to obično radi u Srbiji, kako ne bi došla u situaciju da ih baca.

PROČITAJTE JOŠ

„Kada smo u Srbiji, mnogo više jaja obojimo. Prosto zato što kada odemo kod nekog u goste u toj nedelji, njima odnesemo jaja na poklon. Takođe, dobijemo isto od prijatelja dosta jaja ako nam dođu na druženje kod kuće. Samim tim deca i na trening odnesu u toj nedelji ili posle toga u školi i ako se vide sa nekim drugarima iz škole. A sad ovde, s obzirom na to da smo sami, nećemo sada preterivati sa jajima. Gledaću da ofarbamo onoliko jaja koliko u narednih dana možemo ad pojedemo, a ne bih volela da dođem u situaciju da moram da ih bacam. Tako da možda nekih 20 do 30 jaja ćemo ofarbati. I nadam se da tokom pravljenja istih, neće pući dosta jaja prilikom kuvanja“, kaže ona.

Za sam kraj pitali smo je šta će se naći na njihovoj uskršnjoj trpezi.

„Što se tiče uskršnje trpeze, kad smo u Srbiji, prvo budemo u mojoj prodičnoj kući, a popodne se vidimo i sa Vujadinovima. Onda negde više to žene iz moje porodice odluče, jer su starije i ja to volim da njima prepustim i da samo budem poslušna majka, tetka… A s obzirom na to da smo ovde sami, videćemo da taj dan napravimo nešto što deca budu želela, da nam ručak bude radostan, da smo srećni za ručkom, jer smo napravili nešto što se u tom trenutku deci jede, a da ima veze i sa našom kuhinjom. Mada su deca naša najviše na našoj kuhinji, jer to je ono što i svakodnevno spremam kod kuće“, zaključila je Vasiljevićva.

Pratite portal Nova.rs i na društvenim mrežama InstagramFejsbuk i Tviter.