Kornelije o Zoranu: Bilo je konukrencije, ali nikad sujete

Showbiz 11. apr. 202121:31
Podeli:
Kornelije Kovač i Zoran Simjanović
Kornelije Kovač i Zoran Simjanović. Foto: Medija centar Beograd, Filip Krainčanić/Nova.rs

Zoran Simjanović, jedan od najpoznatijih srpskih kompozitora, preminuo je danas u 75. godini od posledica izazvanim koronavirusom. Ova vest izueztno je potresla kompozitora, pijanistu i aranžera, Kornelija Kovača koji je za Nova.rs otkrio koliko je poštovao pokojnog kolegu.

Pročitajte još:

„Vrlo veliki gubitak. Svi smo šokirani što smo izgubili uspešnog čoveka koji je predavao o muzici i na fakultetima, ali ne samo to. On je napisao mnogo muzičkih kompozicija za filmove. Toliko godina je u opticaju sa uspešnim radom i to što smo ga izgubili u trenutku veliki je šok“, kaže Kovač i dodaje:

„Nismo sarađivali direktno. On je u vreme kada smo počinjali muzičku karijeru bio u grupi ‘Elipse’. Išli smo nekim sličnim putevima i to je bilo sjajno. Često smo se sretali na čuvenom filmskom festivalu u Puli, gde je dobijao nagrade za fimsku muziku. Sada je već teško govoriti, ali samo su me lepe stvari vezivale za njega. Družili smo se i pričali često, nosili sa sobom sve što smo radili. Žao mi je jako“.

Iako su na neki način bili konkurencija, Kornelije ističe je među njima uvek bilo poštovanja.

„Poštovali smo se i navijali, kako on za mene, tako i ja za njega. Naravno, bilo je male konkurencije, jer smo i on i ja učestvovali na najvećem filmskom festivalu u to vreme sa svojim projektima, ali nikada nije bilo sujete i uvek smo se radovali uspehu, bez obzira ko osvoji nagradu“, sa setom u glasu govori Kornelije.

Podsetimo, Zoran Simjanović bio je jedan od najplodnijih muzičkih stvaralaca na ovim prostorima. Rođen je u Beogradu 1946. godine, gde je završio Muzičku akademiju. Pre šest decenija bio je član sastava koji su važili za pionire rokenrola na ovim prostorima – “Elipse” i “Siluete”.

Nakon toga posvećuje se komponovanju i jedan je od najznačajnijih filmskih kompozitora na ovim prostorima. Potpisao je muziku za “Grlom u jagode”, “Miris poljskog cveća”, “Specijalno vaspitanje”…

Bio je profesor na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu.

Pratite portal Nova.rs i na društvenim mrežama InstagramFejsbuk Tviter.

Komentari

Vaš komentar