Ko je Srpkinja iz Holivuda koja je održala lekciju Dua Lipi

Podeli:
Bojana Novaković
Bojana Novaković Foto: MUNAWAR HOSAIN / INSTAR Images / Profimedia

Bojana Novaković svakako spada u red najuspešnijih glumaca srpskog porekla u svetu. Osim što je domaću javnost posebno zaintrigirala kada je delila kadar s Kijanuom Rivsom i Melom Gibsonom, Bojana se ponovo našla u centru pažnje kada je sredinom jula predvodila proteste u Njujorku ispred zgrade UN, pružajući na taj način podršku demonstrantima u Srbiji i apelujući na to da mediji objektivno izveštavaju o dešavanjima. Ovo pak nije bio usamljen slučaj da Bojana brani svoje korene.

PROČITAJTE JOŠ

Naime, glumica je odgovorila i Dua Lipi, britanskoj pevačici poreklom sa Kosova na njen nedavni status na društvenim mrežama u vidu mape „Velike Albanije“ nazvavši je „autohtonom“, a usput napala i svetskog giganta „Epl“ jer Kosovo na jednoj od objavljenih mapa nije odvojio kao zasebnu državu od Srbije.

Bojana Novaković je rođena 17. novembra 1981. godine u Beogradu, gde je i živela do svoje sedme godine, kada se preselila u Australiju.

Već sa dvanaest godina je dobila prvu ulogu, a u petnaestoj se prvi put pojavila na filmu. Studirala je na koledžu u Sidneju, gde je 1999. godine bila student generacije, ali i na Nacionalnom institutu umetnosti, gde je diplomirala 2002. godine. Mada je želela da postane socijalni radnik ili lekar, ipak se predomislila i odlučila da krene putem umetnosti.

Pored glume, radi i kao prevodilac za srpski jezik. Dobitnica je nagrade Australijske akademije filmske i televizijske umetnosti za najbolju glavnu žensku ulogu u televizijskim serijama.

Osim što je igrala u brojnim filmovima i serijama holivudske produkcije, Bojana je igrala i u srpskim filmovima „Optimisti“ i „Šišanje“.

Paralelno ima uspešnu karijeru i u pozorištu, a takođe vodi svoju nezavisnu pozorišnu trupu sa Tanjom Goldberg.

Bojana Novaković se ne eksponira u javnosti, stoga je malo ko detaljno upoznat s njenim privatnim životom. Ono što se zna je da voli borilačke veštine, da se bavi humanitarnim radom, fotografijom, pisanjem i režijom.

Holivud je osvojila igrajući s Melom Gibsonom u filmu „Ivica tame“ i ulogom u filmu „Generation Um“, gde je glumila sa Kijanuom Rivsom.

PROČITAJTE JOŠ

Podsetimo, Bojana Novaković se juče putem Instagram storija javno obratila Dua Lipi između ostalog navevši da je čekala da se bura oko pevačicinog objavljivanja prvo stiša.

„Prvo, da rešimo dilemu oko ‘Epla’. Na njihovu sramotu, oni čak nisu ni prepoznali Kosovo na svojoj mapi. Ni kao provinciju, ni državu, niti kao nezavisnu republiku. To je problem. Ako nema Kosova, gde su naši manastiri, crkve i spomenici? Gde su tvoji roditelji rođeni? To je bolno za sve nas“, započela je odgovor Novaković.

Ona je Dua Lipu razumela da želi svoju državu predstavljenu na mapi, ali je to nemoguće jer ta država nije nigde priznata.

„Svaka mapa koju sam videla u poslednjoj deceniji imala je Albaniju i Kosovo na sebi. Nemam ajfon i, kao veći deo sveta ne gledam u ‘Epl’ mape, ali svi možemo da vidimo Kosovo, jer je tu.“

Glumica je dalje pevačici održala lekciju iz istorije istočne Evrope, koju je nazvala kotlom u kojem su se mnoge nacije pretapale, osvrnuvši se na njenu objavu „autohtone“ Albanije.

„Mapa koju si stavila je od države koja ne postoji, zato što je to nacionalistička, fašistička predstava Velike Albanije koja bi da pripoji četiri okolne države. Ona je simbol nacionalizma, fašizma i ksenofobije. Naš ekvivalent tome bi bila ‘Velika Srbija’, mapa koju ja nikada nisam postavljala jer ne podržavam bilo koji nacionalizam u istočnoj Evropi, bez obzira na to koliko hiljada godina Sloveni ovde postoje. U sadašnje vreme, nacionalizam će srušiti sve nas, a ja neću da nam budućnost bude konglomerat nacionalističkih država“, zaključila je Srpkinja iz Holivuda.

Pratite portal Nova.rs i na društvenim mrežama InstagramFejsbuk i Tviter.

Komentari

Vaš komentar