Ćirilični transparenti i srpska zastava vijorili su se pred zgradom Ujedinjenih nacija u Njujorku, tokom protesta koji su organizovale proslavljene srpske glumice. Okupljeni su apelovali na tamošnje medije da objektivno izveštavaju o protestima u Srbiji, koji su obeležili prošlu sedmicu.

U današnjoj emisiji „Probudi se“ iz Njujorka se javila jedna od organizatorki protesta, jedna od najuspešnijih srpskih glumica u Holivudu Bojana Novaković.

„Sve je brzo organizovano pošto su Maša Dakić i Biljana Ilić odlučile da pozovu sve nas da damo podršku protestima koji pozivaju na transparentnost u vezi sa kovid situacijom i protestima u Srbiji“, navela je Novaković. Ona je ispričala da su sve informacije koje je tamošnja grupa glumica sve informacije dobila na društvenim mrežama.

„U američkim medijima stvorena je slika da narod u Srbiji ne protestuje protiv kovid mera. Srbi nisu Amerikanci, pa da hoće na plaže“, navela je Novaković. „Najdraže mi je kada mi se javila prijateljica koja je jedan od začetnika pokreta Black Lives Matter i rekla mi da joj je mnogo žao zbog stvari koje se dešavaju u mojoj zemlji. Naša priča se širi.“

Kada je reč o američkoj percepciji Srba i Srbije, ona se menja jer Srbi za Amerikance višu nisu samo osrednji glumci sa tvrdim akcentom koji igraju dilere; proširena je svest o ličnostima poput Nikole Tesle i Novaka Đokovića, koji dokazuju da smo mi talentovan narod.

„Nama ne treba da nas generalizuju, niti da neko misli da Srbi protestuju kao ljudi na Floridi. To nije isto“, navela je Novaković. „Naš narod nije ništa sam tražio. Mi imamo svoje traume, a nismo ih naneli sami sebi. A zapadni svet treba da nam pomogne u rešavanju tih trauma.“

Na pitanje koliko je teško zvati se Bojana Novaković u Holivudu, ona je istakla da nikada nije želela da promeni ime iako su joj mnogi savetovali.

„Mislim da se konačno događa socijalna revolucija u Holivudu; kada stojite pri tome ko ste, to možda neće doneti mnogo novca, ali se stvari svejedno menjaju u tom smeru, da stav umetnika i to ko je on bude cenjeno“, navela je Novaković.
***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare