Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

"Moram priznati da mi sve to deluje kao jedna vrsta manipulacije i primene glumačke tehnike da se utiče na nešto, nekog - sud ili javnost. Konkretno, njegovo celokupno ponašanje mi dosta deluje proračunato", priča za Nova.rs sociolog Dušan Mojić, asistent na Filozofskom fakultetu, osvrćući se na javne istupe Branislava Lečića od kad ga je glumica Danijela Štajnfeld prijavila za silovanje.

PROČITAJTE JOŠ

Mojić je sa sociološkog aspekta analizirao Lečićeve pokušaje da ubedi javnost da je ono što je Danijela Štajnfeld izjavila u Višem javnom tužilaštvu laž.

„Ispratio sam objave Branislava Lečića, kao i komentare ljudi. Nisam pravnik, ali mogu istaći svoje mišljenje iz sociološkog ugla. Moram priznati da mi sve to deluje kao jedna vrsta manipulacije i primene glumačke tehnike da se utiče na nešto, nekog, sud ili javnost“, priča Mojić, koji dalje dodaje da ga ne iznenađuje to što je javnost podeljena u ovom slučaju.

„Naravno, uvek će biti dve strane – oni koji veruju i oni koji ne veruju. Ti tvitovi i njegove objave deluju neobično i neumesno sa svim tim gestikulacijama. Čovek je glumac i ima na raspolaganju te glumačke alate. Mislim da je ovo krajnje neprihvatljivo. Možda bi neki psiholozi to protumačili kao taktiku.“

Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Sociolog se potom osvrnuo i na Lečićevo obraćanje javnosti u video formatu, gde je u šesnaestominutnom snimku između ostalog istakao da je on žrtva.

„Što se tiče njegove video poruke, deluje mi prilično neiskreno, moram priznati. To njegovo ophođenje može uticati na javnost, ali plašim se da je to jedna glumačka strategija. Konkterno, njegovo celokupno ponašanje mi dosta deluje proračunato. Ne razumem ga, ali moj lični sud je da to zaista nije uobičajeno sa svim tim grimasama i intonacijama“, zaključuje Mojić.

PROČITAJTE JOŠ

Podsetimo, Danijela Štajnfeld je prvi put u svom filmu “Zaceli me” izjavila da je silovana, dok je javnost pre nedelju dana saznala da za to optužuje Branislava Lečića. Nakon ovog događaja Danijela je rešila da se preseli u Ameriku.

Pošto su u javnost dospele pomenute informacije, Branislav Lečić se oglašavao više puta, gde je između ostalog i rekao da je spreman da ide na poligraf, te da su optužbe Danijele Štajnfeld gnusna laž.

U međuvremenu, Beogradsko dramsko pozorište je na zahtev većeg dela ansambla predstave “Kad su cvetale tikve”, odlučilo da izuzme Lečića iz predstojećih igranja.

Lečić je u četvrtak saopštio i da se povlači sa čela pokreta Demokrate Srbije.

U petak je preko sedam sati u svojstvu građanina saslušavan u policijskoj stanici 29. novembar, gde je, prema njegovim rečima, insistirao na poligrafskom ispitivanju, koje je, kako tvrdi, prošao.

Pratite portal Nova.rs i na društvenim mrežama InstagramFejsbuk i Tviter.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare