Foto: Zoran Lončarević

Podizanjem saborske zastave i interpretacijom pesme sa Ovčara i Kablara 13. avgusta biće otvoren 60. jubilarni Sabor trubača u Guči koji će trajati tri dana, a biće okončan koncertom Gorana Bregovića.

Programom je predviđeno da prvog dana najveće trubačke fešte na Balkanu budu otvorene izložbe samoukih likovnih umetnika Dragačeva, Kovačice i Uzdina, kao i sajma knjiga i turizma.

Na pozornici Kulturnog centra biće održan umetnički program u kome će učestvovati više ansambala, a na glavnoj stadionskoj pozornici u 21. čas koncerte će održati pobednici 59.sabora „Timočki veseljaci“. Sat kasnije nastupiće Dejan Petrović i Big bend, nakon čega je predviđen ponoćni koncert. Narednog dana od sedam časova ujutru posetioci će moći da uživaju uz trubačku budilicu, nakon čega će uslediti svečani saborski defile, narodni višeboj…

PROČITAJTE JOŠ

Na sceni Kulturog centra biće upriličen umetnički program sačinjen od trubačkih orkestara i folklornih i pevačkih grupa. Takičenje zdravičara predviđeno je za 16 časova, nakon čega će biti izabrana i najlepša narodna nošnja. Istog dana u 18 sati održaće koncerte Akademsko kulturno-umetničko društvo „Ivo Lola Ribar“ iz Beograda i HarMalek Orchestr iz Češke.
Glavna pozornica na stadionu biće rezervisana u 21 čas za Hor i simfonijski orkestar RTS pod upravom Bojana Suđića, 23 sata za Trubački orkestar Bobana i Marka Markovića, a sat kasnije nastupiće Dejan Lazarević.

U nedelju, 15. avgusta, nakon trubačke budilice uslediće svečani saborski defile sa prikazom dragačevske svadbe iz XIX veka. Na pozornici Kulturnog centra od trinaest časova nastupiće trubački orkestri, folklorne i pevačke grupe.

Glavna pozornica na stadionu rezervisana je za finalno takmičenje trubačkih orkestara „Sa Ovčara i Kablara“ od 15 sati, a nakon toga će koncerte održati orkestri Elvisa Ajdinović, Dejana Jevđića, dok će jubilarni sabor biti zatvoren nastupom Gorana Bregovića i orkestra za svadbe.
Da se kultura i truba moraju vratiti Guči, složio se i jedan od članova Programskog saveta, akademik Matija Bećković.

On je izjavio za Nova.rs da je njegov kum bio Branko V. Radičević koji je bio i „otac“ dragačevske trube.

„Ovaj umetnik je napisao mnogo priča o spomenicima krajputašima toga kraja, a najbolje je to oslikao u knjizi ‘Plava linija života’. Jedan je od najoriginalnijih pesnika u buketu poeta iz čačanskog kraja. Od kada je preminuo, skoro da ga se niko nije ni setio. Zbog njega sam u organizaciji Sabora trubača, kako bismo mu se odužili“, naveo je ranije Bećković za naš sajt.

Njegov cilj je da se kultura i pravi umetnici vrate u Guču, poštuju one vrednosti i razlozi zbog koga je Sabor i osnovan.

„Ono što je bilo najizvornije moramo sačuvati, a kulturnu kontaminaciju treba odbaciti. Moramo se vratiti svojoj tradiciji“, zaključio je Bećković za Nova.rs.

Opština Lučani je ove godine postavila prioritete visokog profesionalizma i poštovanja struke u organizovanju jedinstvene manifestacije trube i narodnog stvaralaštva, Dragačevskog sabora trubača u Guči, s ciljem: obnoviti, negovati i za buduće naraštaje sačuvati nasleđe kulturne baštine, koja je potekla na našim prostorima.

„Tradicionalni 60. Dragačevski sabor trubača je ove godine u znaku putokaza ka povratku tradicionalnom srpskom identitetu, zasnovanom na dihovnom, kulturnom istorijskom i umetničkom blagu srpskog naroda i svedočanstvu njegovog postojanja, koje se kao bogata riznica, već šest decenija, neprekidno čuva upravo u Dragačevu. Ono što nismo definisali je ko će biti domaćin, ali u narednim danima ćemo znati“, kaže za Nova.rs predsednik opštine Lučani, Milivoje Dolović.

U tom duhu je odabran i sastav stručnog žirija na osnovu njihove lične kompetentnosti, profesinalne obučenosti i iskustva a koji će ocenjivati veštinu i izvornost sviranja. Imenovani su stručnjaci u oblasti tradicionalne i savremene muzičke umetnosti, i to: kompozitor i etnomuzikolog prof. dr Dimitrije Golemović, etnomuzikolog dr Danka Lajić Mihajlović, dirigent prof. dr Bojan Suđić, kompozitor prof. dr Miroljub Aranđelović Rasinski, i dirigent Dušan Vujović.

Inače, Guča je prestonica trube od 1961. godine, kada je prvi put održan Dragačvski sabor. Jedan je od najvechih i najposećenijih muzičkih festivala u Evropi, najznačajnijih kulturno-umetničkih dogadjaja autentičnog narodnog stvaralaštva, jedinstvene muzike srpskih i balkanskih trubačkih orkestara. Dragačevski Sabor trubača u Guči našao se na internet stranici popularnog magazina National Geographic među deset najvažnijih događaja u svetu.

Pratite portal Nova.rs i na društvenim mrežama InstagramFejsbuk i Tviter.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar