Jovana Stojiljković: Besmisleno je povezivati glumce s ulogama

Showbiz 26. apr. 202021:00 > 21:02
Podeli:
Foto: Printscreen/YouTube/Južni vetar

“Nekako je besmisleno povezivati glumce lično sa ulogama koje igraju. Čudno mi je kada se tako nešto dogodi u bilo kom kontekstu. Moja želja, a sigurno i svakog mog kolege je da ima priliku da igra sto različitije uloge. Svako od gledalaca ima pravo na svoje mišljenje i ukus, ali osudu i agresiju ne podržavam”, govori u intervjuu za Nova.rs Jovana Stojiljković osvrćući se na neprijatne situacije koje glumci doživljavaju zbog uloga koje igraju.

Jovana Stojiljković trenutno je jedna od najpopularnijih mladih glumica, a širu popularnost stekla je igrajući neke od nosećih uloga u domaćim filmskim i televizijskim ostvarenjima poput serija “Južni vetar” i istoimenog filma, “Jutro će promeniti sve”, “Senke nad Balkanom 2”, “Šavovi”… Trenutno je najprepoznatljivija po ulozi Sofije u filmu i seriji „Južni vetar“, gde tumači lik devojke glavnog junaka Petra Maraša (Miloš Biković).

Glumačka nagrada “Ružica Sokić”, koju je prošle godine dobila kao mlada glumica, pokazatelj je da je njen talenat prepoznat i da njena karijera ide uzlaznom putanjom.

Stojiljkovićeva je u intervjuu za Nova.rs pričala o „Južnom vetru“, kako se snašla u ulozi majke u seriji, s obzirom na to da po prvi put ima takvu ulogu, o odnosu sa Milošem Bikovićem kao bliskim partnerom na setu, da li joj više prija film ili pozorište, kao i o aktuelnoj pandemiji koronavirusa.

PROČITAJTE JOŠ

Kako provodite vreme u izolaciji i šta ćete da prvo da uraditi kada prođe vanredno stanje?

– Trudim se da slobodno vreme iskoristim da se odmorim, ali i pogledam neke sadržaje koje nisam stigla zbog obaveza. Čitam, gledam filmove, serije, dokumentarce, radim jogu, svakog dana ponešto novo… S druge strane, ovo je pogodilo celu planetu, nekako ne osećam se kao na odmoru usled globalne pandemije. Zahvalna sam što su svi moji dobro, i od početka sam optimistična da će sve ovo proći ubrzo i najbolje moguće. Najviše mi nedostaje sloboda, uobičajena svakodnevnica i ljudi, tako da ću verovatno poželeti da se sa svima vidim i nastavimo uobičajen ritam života.

U seriji „Južni vetar“ gledamo Vas u ulozi jedne već zrele žene, koliki je to izazov bio?

– Izazov je nastaviti snimanje nakon tako kvalitetnog i gledanog filma. Sofija je jedan od likova koja je nakon protoka vremena poprilično povređena i promenjena. Bilo je važno da se sve to sto se dogodilo, a nismo videli, bude utkano u trenutak radnje serije. Sa druge strane , ta zrelost je odlika majčinstva. A kao sto možemo videti na samom kraju, ona je ipak neko ko veruje u ljubav i ima jaku povezanost sa glavnim junakom, Marašem.

Miloš Biković je u „Južnom vetru“ bio vaš filmski partner. Kako ste se slagali? Da li je težak za saradnju ili se potpuno uklapate?

– Miloš je odličan partner i kolega. Dobro smo se slagali i sarađivali kao i ranije. Svima nam je bilo važno da materijal koji snimimo bude na odgovarajućem nivou, s obzirom na veliki uspeh koji je film dostigao.

Glumica Gorca Popović je u jednom inervjuu za Nova.rs rekla da deca na setu umeju da budu kruta i izvestačena, ali umeju da budu i fantastična. Nekad se čak izgrađeni glumci postide koliko deca dobro znaju tekst. Kako biste Vi opisali iskustvo sa dečakom Mićkom tokom snimanja serije?

– Mićko je divno dete, pametno, veselo, maštovito… Bilo je zadovoljstvo snimati sa njim. A što je najvažnije, on se na snimanju osećao dobro i sve shvatio kao dobar poligon za igru, a upravo to i jeste najvažnija suština ovog posla. Presrećna sam sto sam imala priliku da ga upoznam i da (se) igram sa njim.

Foto:Screenshot/Youtube/Južni vetar

Kako ste se snašli u ulozi majke u seriji?

– Uz Mićka je to bilo zahvalno i zabavno. Drago mi je da igram i ulogu majke, s obzirom na to da do sada nisam imala takve uloge.

Reditelj Miloš Avramović potvrdio je da je Netfliks zainteresovan da otkupi prava na „Južni vetar“, i to upravo nastavak koji treba da snimate. Da li ćete zbog toga osećati veću odgovornost i dodatnu euforiju, s obzirom na to da će možda ceo svet biti u mogućnosti da gleda seriju?

– Uvek sam euforična i odgovorna kada nešto radim. Tako je bilo na snimanju filma, zatim i na seriji. Koliki god da je broj gledalaca, uvek treba imati poštovanje i odgovornost prema svakome. Naravno, ukoliko se i tako nešto dogodi, biće još bolje da nešto što smo radili ima priliku da vidi još veći broj ljudi.

Foto:Screenshot/Youtube/Južni vetar

U seriji „Jutro će promeniti sve“ imali ste scene koje nisu uobičajene u srpskoj kinematografiji. Kakve su bile rekacije publike i okoline? Vaš kolega Miloš Timotijević naišao je na niz osuda zbog gej poljupca u „Južnom vetru“. Da li ste vi možda imali neku sličnu neprijatnu situaciju?

– Nekako je besmisleno povezivati glumce lično sa ulogama koje igraju. Čudno mi je kada se tako nešto dogodi u bilo kom kontekstu. Moja želja, a sigurno i svakog mog kolege je da ima priliku da igra sto različitije uloge. Svako od gledalaca ima pravo na svoje mišljenje i ukus, ali osudu i agresiju ne podržavam.

PROČITAJTE JOŠ

Kada uporedite svoje ranije i sadašnje glumačke veštine, koliko ste napredovali kao glumica po vašem mišljenju?

– Iskustvo uvek da i određenu sigurnost. Osetilla sam nekada pored umora, da je jako važno biti u treningu, tj. raditi u kontinuitetu. U tome mi pomaže broj snimajućih dana do sada, proba u pozorištu i igranja predstava. Zahvalna sam na tome. To je ujedno i velika prilika da sarađujem sa različitim kolegama i rediteljima koji su uticali na moju igru. Ne mogu da kažem da li sam napredovala. Mislim da to u glumi i ne može baš tako da se izmeri.

Šta Vam više prija – pozorište ili film?

– I jedno i drugo. Drago mi je da imam priliku da snimam i igram u pozorištu. Uvek je pitanje sadržaja, tj. šta i sa kim. I to je ono sto me je uvek bila vodilja u biranju šta ću sledeće raditi, osim kada je u pitanju nedostatak vremena.

Pratite portal Nova.rs i na društvenim mrežama InstagramFejsbuk Tviter.

 

Komentari

Vaš komentar