Foto: EPA/ARMANDO ARORIZO

Pošto su losanđeleski noćni klubovi zatvoreni, organizatori zabava iznajmljuju vile u slavnoj četvrti Holivud hils i tamo priređuju raskošne, razuzdane, ponekad i smrtonosne "partije" koji izluđuju susede i brinu lokalne zvaničnike.

Gradonačelnik Erik Garseti zato je odobrio specijalna ovlašćenja komunalnim službama da prekinu dovod struje i vode velikim vilama načičkanim oko poznatog natpisa „Holivud“, koje su se tokom pandemije pretvorile u noćne klubove.

PROČITAJTE JOŠ

„Posledice takvih zabava idu mnogo dalje od njihovih učesnika, mogu da utiču na celu zajednicu jer se virus lako širi“, rekao je Garseti.

Zaraza nije jedini fatalni rizik. Policija je pre dve sedmice upala u vilu u slavnom Malholand drajvu, nakrcanom mladim „partijanerima“. U haosu koji je nastao netko je zapucao i jedna je osoba poginula.

„Kad govorim o kućnim zabavama ne mislim na porodično roštiljanje“, kazao je gradski odbornik Dejvid Raj, koji radi na zakonu kojim bi se tome stalo na kraj.

„Govorim o zabavama koje koštaju milion dolara, s lavovima u kavezima i mladim žirafama na crvenom tepihu. To je ekstravagancija“, rekao je.

Zabave nikad dosta 

Po postojećem zakonu, noćni život u Los Anđelesu završava u dva ujutro, ali oni željni zabave nakon toga se sele na Holivud hils.

Poslednjih sedmica zabave onde bujaju. Ali većina njih nema veze s vlasnicima kuća, organizuju ih promoteri noćnih klubova koji iznajmljuju vile za noć, kaže kapetan losanđeleske policije Stiv Lari.

„Oni su brzo zaključili da mogu da iznajme vilu za 10.000 dolara za noć, da prodaju ulaznice i promovišu žurku, baš kao da se odvija u noćnom klubu. Potpuno ista stvar. Osim što moj ‘noćni klub’ sad ima nesmetani pogled na Los Anđeles i prelep bazen“, kaže Lari.

Organizatori naplaćuju ulaznice i piće, a pozivi se dele tajno ili se šire usmenim putem.

Po rečima predsednika gradske četvrti, takvih je zabava pre pandemije bilo desetak vikendom, a sada ih je pedesetak.

Za 50.000 dolara u kešu sve može
Takve „kućne žurke“ sa mnogo ljudi povećavaju mogućnost da stvari mogu da pođu naopako.

„Buka je moja zadnja briga. Tri godine zaredom imamo velike požare.. a sad imamo ljude na terasama koji puše i šta mislite gde bacaju opuške?“, pita Raj.

Zbog automobila parkiranih na prilazima i sporednim putevima, hitne službe često ne mogu da priđu kućama.

U nekim slučajevima vlasnici vila ni ne znaju da se onde odvijaju zabave, a većina ih u ugovoru ima klauzulu o zabrani orgnizacije događaja. Ali zbog 50.000 dolara u gotovini, vlasnici na to zažmure.

Kuća u kojoj se dogodilo ubistvo s početka priče oglašavala se kao feng šui utočište, a na društvenim mrežama objavljeni su snimci brazilskih plesačica i oskudno odevenih konobarica koje poslužuju šampanjac.

Vlasnici kažu da „apsolutno nisu imali pojma da će onde biti neka velika zabava“.

Veličanstveni Los Anđeles!

Pošto postojeće kazne od 8.000 dolara promoteri jednostavno beleže kao troškove poslovanja i lako ih nadoknade, Raj se nada da će za nekoliko meseci „progurati“ zakon kojim će se sankcije vlasnicima i organizatorima višestruko povećati.

Bez obzira na to, kućne zabave na „Hilsu“ preživele su i mnoge ranije pokušaje suzbijanja, jer su losanđeleski bogataši i moćnici odlučni da igraju po svojim pravilima.

„Na Hilsu je to naglašenije zbog neverojatnog pogleda… bilo na natpis Holivud ili na centar Los Anđelesa. Veličanstveno je gore, prelepo.. Znate, to je LA!“, kaže Raj.

Pratite portal Nova.rs i na društvenim mrežama Instagram, Fejsbuk i Tviter. 

Tagovi

Komentari

Svi komentari (0)