Cane, Štajnfeld, Dragojević: Ko je podržao ekološki ustanak

Showbiz 12. apr. 202112:15
Podeli:
Bojana Novaković Foto: Sara De Boer / INSTAR Images / Profimedia/Nova.rs/N1

U Beogradu je, ispred Skupštine Srbije, prošle subote održan protest pod sloganom “Ekološki ustanak”. U organizaciji skupa učestvovali su brojni ekološki, građanski pokreti koji traže zaštitu prava na zdrav vazduh, vodu i zemlju. Protest su podržale i brojne javne ličnosti, među kojima su i glumice Bojana Novaković, Danijela Štajnfeld, reditelj Srđan Dragojević, ali i muzičar Zoran Kostić Cane, iz grupe Partibrejkersi.

PROČITAJTE JOŠ

Zbog najave kompanije Rio Tinto da će u okolini Loznice početi izgradnju podzemnog rudnika za eksploataciju minerala jadarit, iz kog se dobija litijum za proizvodnju baterija za električne automobile, meštani iz doline reke Jadar negoduju mesecima. Okupljeni su najavili da će peticiju “Rio Tinto – Marš sa Drine” predati kabinetu predsednice Vlade, zbog toga što nikog od zaposlenih nisu zatekli u kompaniji. Najavili su i protest koji su kasnije i održali ispred Skupštine Srbije.

Protest su prventveno podržale Bojana Novaković i Danijela Štajnfeld.

„Dolina Jadra nije za prodaju“, započela je Bojana Novaković na Instagramu, objavivši fotografiju sa Danijelom Štajnfeld.

„Proveli smo dan vozeći se istočnom obalom SAD-a sa neverovatnim ženama iz celog sveta, uveravajući se da smo pronašli sve skriveno blago koje su predstavništva Rio Tinta ili advokata Rio Tinta. I advokati njihovih partnera i investitora. Bio je to sastanak akcionara i želeli smo da glasno i jasno pošaljemo poruku – INVESTIRANJE U RIO NIJE VREDNO – to nije samo ekološki i politički rizik već i finansijski … danas smo bili solidarni sa ljudima doline Jadar koji ne žele kompaniju da prodaju zemljišta. Crveni karton za Rio Tinto“, napisala je Bojana Novaković u nastavku.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Bojana Novakovic (@bojnovak)

Na samom protestu u subotu, govorio je Zoran Kostić Cane iz grupe Partibrejkersi.

„Moja savest i ljubav prema zemlji me tera da kažem da smo u velikom bedaku. Zbog neke provozije i vizije, mi postajemo građani drugog reda. Bez vode nema slobode, a ona se truje non stop. Bez zemlje nema hrane, bez vazduha nema života. Hoću da vas podsetim da to sve odlazi od nas zbog nekog profita i neke nesvesnosti. Seče se grana na kojoj sedimo. Ovo nema veze sa politikom, to ima više veze sa opstankom čoveka na ovim prostorima, sa generacijama koje dolaze posle nas“, rekao je on na protestu.

„Kukavičluk poručuje da neko o nama odlučuje, a to nije tačno. Mi odlučujemo o ovoj zemlji. Nemamo drugu zemlju. Ovo je naša dimenzija“, dodao je on.

„Nemojmo da dozvolimo da nam se deca rađaju bolesna i da nam kradu zemlju. Ovo je naša zemlja, jedina koju imamo“, zaključio je Cane.

Na protestu je, između ostalih, bio i reditelj Srđan Dragojević, koji je svoju fotografiju objavio na Tviteru.

“Jako puno ljudi”, napisao je Dragojević.

Među okupljenima je bilo aktivista svih uzrasta, od starijih pa do dece.

Neki od transparenata sa protestu glase “Domovina se brani rekom”, “Vlast vrši ekocid”, “Mladi odlaze jer ne mogu da dišu”, “Nosim crno za sve žrtve zagađenja”, “Secite korupciju i kriminal, a ne šume”,  itd.

Pesnik Ljubivoje Ršumović takođe je govorio na protestu ekoloških udruženja ispred Narodne skupštine u Beogradu, a okupljeni građani su glasno pozdravili pesmu o borbi za zaštitu Stare planine koju je pročitao.

“Bajka se polako urušava, ja već slutim. Imam unuke i mislim na njih. Ja sam napisao neku pesmu koja je neka vrsta protesne pesme”, rekao je on tada za Nova.rs.

“Naravno da zameram RTS-u koji nema nikakvu dečiju emisiju, a pušta Skupštinu i prikazuje sve te ogavne stvari,” rekao je Ršum za Nova.rs.

“Ljudi koji su danas govorili su bili razumni i govorili su sa činjenicama. Tako da nema ljutiš. Ljudima na čelu ove zemlje bih poručio, recimo ministarki ekologije, da ona nije čula šta znači ministar, jezički. To znači biti sluga naroda. Ona je trebala da bude ovde i da ćuti, pa kada je narod prozove da kaže da li se slaže ili ne. Sve je u redu, ali njeno mesto je danas bilo ovde na protestu”, rekao je on.

Podsetimo, u Beogradu je, ispred Skupštine Srbije, prošle subote održan protest pod sloganom “Ekološki ustanak”. U organizaciji skupa učestvovali su brojni ekološki, građanski pokreti koji traže zaštitu prava na zdrav vazduh, vodu i zemlju. Nakon protesta, okupljeni su u dugoj koloni krenuli ka zgradi Vlade Srbije. Ispred zgrade RTS-a aktivisti su tražili dvosatnu emisiju o ekološkoj situaciji u Srbiji.

Pratite portal Nova.rs i na društvenim mrežama InstagramFejsbuk Tviter.

Komentari

Vaš komentar