Branislav Lečić/Foto:Nemanja Jovanović

"Bitno je da ljudi, kada dođe trenutak da mogu ponovo da dolaze u pozorište, možda negde na jesen ako sve bude u redu, ponovo budu naviknuti na ugođaj koji im pozorište pruža, a da nemaju frustraciju straha od masovnog okupljanja. Ako se zadržimo u tim frustracijama, nama je zagospodario strah koji prevazilazi strah od vlasti, već postaje strah za sopstveni život", rekao je glumac Branislav Lečić za Nova.rs.

Glumca Branislava Lečića uskoro ćemo imati prilike da gledamo u ulozi Nikole Pašića, u istorijskoj seriji „Kralj“ koju režira Zdravko Šotra. Pred početak sutrašnjeg snimanja, Lečić je u razgovoru za Nova.rs govorio o svojoj ulozi, scenariju, istorijskim činjenicama, svojoj ulozi, ali se dotakao i pozorišta i pandemije koronavirusa.

PROČITAJTE JOŠ

„Dobio sam scenario, pročitao sam ga, i to ne samo jednu ruku, već i najnoviju, desetu ruku. Uvek postoji prostor za male korekcije da bi se cela priča što efektnije prezentovala na ekranu. Šotra je odabrao da radi ovu seriju i ja mu u potpunosti verujem. To je njegova tema, izabrao je dobar tekst – knjiga „Kralj Aleksandar od Jugoslavije“ Vuka Draškovića. Opisuje ustvari trenutak formiranja prve Jugoslavije, kraljevina Srba, Hrvata i Slovenaca, gde je kralj Aleksandar glavni motor i snaga cele te ideje. Uzbudljivo je jer sem naravno nekih podataka iz istorije koje smo učili u školi, nemamo dovoljno pravu sliku o onome što se dešavalo u tom periodu. Naš glumački posao, pogotovo kada su serije u pitanju, pruža šansu da se važni istorijski momenti tretiraju na aktuelan i zanimljiv način“, rekao je on za naš portal i dodao:

„Uloga Nikole Pašića je za mene vrlo uzbudljiva i zanimljiva, jer je u pitanju šef radikala. Pašić je veliki političar, čuveni političar koji je prošao kroz najturbulentnije momente formiranja Jugoslavije. On je i delatnik i kreator raznih događaja zajedno sa jakim vojskovođama i ljudima koji su vodili državu. Uključujući Davidovića koji je bio šef demokratske stranke, njih dvojica su dva lidera političkih partija koje nisu bile obojeno isključivo nacionalno, već su to bile prave parlamentarne stranke koje su uvažavale građansku opciju, u smislu ideološkog opredeljanja u vezi društva. Nažalost, većina partija tada bile su obojene nacionalno, a ovo su bile dve građanske partije. To je jako važan podatak i dobra je priča za demokratiju. Kraljevina i prestolonaslednik Aleksandar su želeli da uspostave demokratski poredak i da objedine različitosti koje su postojale u staroj Jugoslaviji. Možda je to bio krupan zalogaj koji se takvim pokazao na kraju, ali to ne znači da je to bila loša ideja.“

Foto:Nemanja Jovanović

Govoreći o svojoj ulozi u seriji, Lečić je izjavio da će mu biti izazovno igrati Pašića.

„Što se tiče Pašića, on je stvarno izazov. To je bio jedan vrlo, vrlo mudari  lukav političar. Imao je vrlo jasna opredeljenja koja nisu uvek bila otvorena. Njegove taktike možemo danas prepoznati u svakom demokratskom društvu. Svakako bio rekao da je bio jedan evropski političar. Naša dužnost je da igramo i političare i vojskovođe i gubitnike. Mi moramo da zaronimo u svaku psihološku, emocionalnu i mentalnu situaciju. To što imam političkog iskustva mi samo pomaže da ovu priču shvatim ozbiljnije, teže i da se u njoj bolje snađem“, rekao je on za Nova.rs.

PROČITAJTE JOŠ

Glumac se potom dotakao i pandemije koronavirusa i mogućeg povratka u pozorište na jesen, te je rekao da su „glumci vredan narod kojima rad nakon dvomesečne pauze neće teško pasti“.

„Neće biti teško da se vratimo u normalu, mi smo ljudi koji su navikli da rade, jako se brzo prilagođavamo ritmu koji je postavljen. Da nemamo taj ritam, nikada ne bismo mogli da dovedemo predstavu do kraja niti da računamo na prisustvo publike. Mi glumci se jako brzo prilagođavamo radu, to nije problem. Jedini problem koji postoji je kriza u kojoj se nalazimo, a koja najviše pogađa nas glumce. Mi smo okrenuti gledalištu, prevazilazimo skup od pedeset ljudi. Bitno je da ljudi, kada dođe trenutak da mogu ponovo da dolaze u pozorište, možda negde na jesen ako sve bude u redu, ponovo budu naviknuti na ugođaj koji im pozorište pruža, a da nemaju frustraciju straha od masovnog okupljanja“, rekao je on i dodao:

„Ako se zadržimo u tim frustracijama, nama je zagospodario strah koji prevazilazi strah od vlasti, već postaje strah za sopstveni život. Ne samo egzistencijalni, već i za život. Ako on pobedi, vraćamo se u ljušturu materice, umesto da idemo dalje. Verujem da ne treba da dominira strah već da treba da se prilagodimo novom dobu, da budemo čisti i oprezni, ali da se ne ustručavamo druženju i ljudi.“

Foto:Nemanja Jovanović

Pratite portal Nova.rs i na društvenim mrežama InstagramFejsbuk Tviter.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare