Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Zbog pandemije koronavirusa, nije samo ugroženo zdravlje ljudi, već i egzistencija mnogih čije su profesije u vanrednim okolnostima potpuno obustavile rad.

Tu su u velikoj meri pogođeni pevači i bendovi koji od svirki izdržavaju porodice. Iako ne priliči da se žale u ovako teškim životnim okolnostima kakva je epidemija virusa koja je zahvatila ceo svet, ipak mnogi od njih imaju kod kuće i malu decu, kojoj treba priuštiti najosnovnije.

Možda ovakav udarac mogu podneti poznatiji pevači koji su dobro plaćeni, ali pitanje je kako će pregurati članovi bednova kao što su „Dijamanti bend“, „Projekat bend“, „Beca Fantastik“ i „Mega bend“ na čijem budžetu su i po nekolike porodice.

PROČITAJTE JOŠ

Uravo o tome, neki od njih govore za Nova.rs, ali uprkos teškoj finansijskoj situaciji u kojoj su se našli, većina njih se moli samo da se širenje koronavirusa zaustavi i da iz svega izađemo živi i zdravi.

DIJAMANTI BEND

Foto: Instagram/dijamantibendofficial

 

„Ovo je jako težak period, niko se nije nadao. Ono što godinama gradiš možeš izgubiti za samo jedan dan. Činjenica je da su svi muzičari, uključujući i klupske bendove, ostali bez posla. Pitanje je do kada će to trajati. Na to niko nema odgovor, a najmanje mi. Što se konktetno tiče našeg sastava, u velikom smo minusu. Ima nas petoro u bendu, pa samim tin pet porodica živi od našeg rada. Imali smo zakazane nastupe za celu godinu, koje smo, zbog novonastale situacije, morali da pomerimo. Pored svirki u najpoznatijim klubovima u Srbiji i regionu, imali smo pogođene i privatne žurke. Praksa našeg posla je da nekad unapred uzmemo kaparu, kao, radi neke sigurnosti. I to je problem. Ali, mi se nadamo da ćemo ispoštovati sve naše saradnike i odratiti sve nastupe kada dođe vreme za to. Najbitnije je da se ovaj virus ne širi, a mi ćemo poštovati sve odluke i mere zabrane. Bolje da se malo pomučimo i stisnemo, a izbegnemo zarazu. Zbog otkazanog posla momci iz benda i ja nismo u finansijskoj mogućnosti da ljubiteljima naše publike omogućimo nove pesme i spotove u koje zaista ulažemo mnogo novca, ali biće prilike i za to. Kad sve ovo prođe imaćemo još veći povod za slavlja“, rekao je klavijaturista benda Dejan Jalić.

PROJEKAT BEND

foto: TOXIC MUSIC

„Šta da kažem o ovoj situaciji. U ovoj našoj državi mi je više puta bilo sve obezbeđeno, a sad smo ostavljeni na cedilu. Pet članova, pet porodica ne zna od čega će da živi u narednom periodu. Moram da napomenem da je „Projekat bend“ firma koja uredno plaća porez našoj državi i ja se iskreno nadam da neću kao i uvek biti jedna od budala zato što želim da bude sve ispravno i pošteno. Ove godine je podignuta i cena za licence sa sedam na 12.000 dinara. Platili smo i to i ostavljeni smo na cedilu. Po ko zna koji put u mojoj Srbiji. Nadam se da razumete da nam je ovo jedini izvor prihoda. Ukinut je skroz tek tako. Ako me pitate šta očekujem. Po starom običaju rekao bih ništa. Ali, hajde da ovaj put budem optimista. Očekujem da će neko ovo pročitati, da će neko ovo razumeti i da će nas pustiti da nam se trud isplatiti. U ovoj našoj Srbiji“, kaže šef benda Vasa Stolić.

PROČITAJTE JOŠ

MEGA BEND

Foto: Instagram/megaband_official

 

„‘Mega band’ postoji od 2003. godine tako da nam ovo nije prvo vanredno stanje. Osetili smo slično i posle ubistva Zorana Đinđića. Mi, kao i svi drugi bendovi, muzičari, sa kojima smo u kontaktu, ponašamo se u skladu sa trenutnom situacijom. Sedimo kod kuće i čekamo da sve ovo što pre prođe. Naravno, nedostaju nam svirke, klubovi, gostovanja, zabave i ostalo, ali gledamo na sve ovo sa vedrije strane“, rekao je Ivan Nešković Nele.

BECA FANTASTIK

Foto: Instagram/beca_fantastikofficial

„Što se tiče ove situacije mislim da niko nije očekivao da će uopšte doću do nas, ali eto, tu smo, gde smo. Kad je u pitanju posao, sve nas muzičare zatekla je iznenada ova situacija. Mislili smo do pre nekoliko dana: „Ma nema šanse da se zatvore kafane“, ali eto, i to se desilo. Imao sam prilike da čujem pojedine kolege da kažu kako pevači ne bi trebalo da kukaju, kako nama tako i svima ostalim. Neko radi za mnogo manje novca od nas, pa ga je zatekla ista situacija da ostane bez primanja. Istina je da nije naivna situacija i da smo svi koji radimo otkazali desetine nastupa unapred i da niko ne zna koliko će sve ovo da potraje, a svi se nadamo da neće dugo. Što se mene tiče, hvala Bogu, ja sam znao da štedim, tako da ne brinem za egzistenciju. Smatram da je u ovom trenutku najvažnije da sve ovo prođe sa što manje posledica i da se sačuvaju ljudski životi, a uveren sam da niko neće ostati gladan. Posao i izgubljeni novac ćemo nadoknaditi kad sve ovo prođe“, zaključuje pevač Benjamin Salković, poznatiji kao Beca, koji je zadržao nadimak Fantastik od nekadašnjeg benda.

Pratite portal Nova.rs i na društvenim mrežama InstagramFejsbuk i Tviter.