"Senke nad Balkanom", druga sezona od ponedeljka na portalu Nova.rs/Foto:Promo/Senke nad balkanom

Senke nad Balkanom, Ubice mog oca 4 i Žigosani u reketu, serije u produkciji "United Medije", ove godine se nalaze u trci za nagradu "Zlatna antena", međunarodnog Festivala drama i serija FEDIS.

Selektorska komisija 10. međunarodnog Festivala drama i serija FEDIS, u sastavu profesora Filipa Fetića Dautovića, televizijskog i filmskog producenta, Dragana Babića, filmskog kritičara i urednika programa NKC-a, i Dragana Nikolića, urednika filmskog programa DOB-a – nagradiće jednu od trinaest serija premijerno prikazanih TV sezone 2019/20, na nekoj od domaćih televizijskih stanica.

PROČITAJTE JOŠ

Pored pomenutih hit serija u produkciji United Medije, na listi se nalaze i serija Delirijum tremens, Psi laju vetar nosi 2, Grupa, Dug moru, Švindleri, Vojna akademija 5, Južni vetar, Slatke muke, Tajkun i Kalup.

Osnivač i direktor FEDIS festivala Nenad Milenković ističe da je konkurencija na manifestaciji najjača do sada i da se morala uvesti instucija selektora.

„Prošle godine premijerno je emitovano više od 20 TV i mini serija, koje su različitog žanrova, tematike i kvaliteta, pa smo po prvi put uveli selektore FEDIS-a, koji su doneli odluku koja će se ostvarenja takmičiti ove godine za nagradu Zlatna antena. Kao i u svetu, tako i kod nas, TV serije su preuzele primat ostalim sadržajima i očekujem žestoku borbu za nagrade. Iz tog razloga uveli smo dvodomni žiri Žiri Struke i Stručni žiri, koji zajedno broji 12 članova iz svih branši: glumaca, reditelja, scenarista, montažera, novinara…kako bi donesena odluka bila što objektivnija. Do kraja septembra očekujemo povoljnije uslove za održavanje manifestacija, a Dom omladine Beograda i mi ćemo preduzeti sve potrebne mere, kako bi se obezbedilo bezbedno održavanje jubilarnog 10. FEDIS festivala“, rekao je on.

Poznata dramska umetnica Ana Sofrenović predsedavaće ovogodišnjim Stručnim žirijem jubilarnog, 10. međunarodnog Festivala drama i serija FEDIS. Jedinstveni žiri Festivala TV drama i serija broji 12 članova i sastoji se od
Žirija struke u kome su, osim Sofrenovićke i profesor dr Nikola Stojanović, direktor CPG-a Robert Čoban, urednica TV Novosti Jelena Jovović i novinar Zoran Panović.

I Žiri struke čine: glumac Milorad Miki Damjanović, reditelj Milan Konjević, scenarista Ivan Jovanović, direktor fotografije Predrag Bambić, kostimograkinja Ivana Krstović, montažer Vladimir Marković i kompozitor Aleksandar Sanja Ilić.

FEDIS festival održava se po 10. jubilarni put u Domu omladine Beograda, 29. i 30. septembra 2020, godine a nagrada Zlatna antena dodeljuje se na osnovu mišljenja Stručnog žirija i Žirija struke u 12 kategorija, a nagrade za tri kategorije se dodeljuju na osnovu mišljenje publike.

Pratite portal Nova.rs i na društvenim mrežama InstagramFejsbuk Tviter.