Foto:Screenshot/Youtube/Zadruga Official

Udruženje za zaštitu ustavnosti i zakonitosti (UZUZ) oglasilo se danas povodom odložene sednice Saveta Regulatornog tela za elektronske medije (REM), čija je jedna od planiranih tačaka bila izrada Pravilnika o ograničenju emitovanja rijaliti programa na period od 23 do 6 sati ujutru.

PROČITAJTE JOŠ

„Juče je REM trebao da održi sednicu na kojoj je trebalo da se donese Pravilnik kojim bi se sprovela prethodna odluka o zabrani rijaliti programa do 23 časa. U poslednjem momentu zbog koronavirusa, najavljena sednica je odložena za 2. novembar zbog nepostojanja dovoljno velike sale u kojoj bi se održala sednica otvorena za novinare“, stoji u saopštenju UZUZ-a.

„Odloženo odlučivanje budi sumnju da se na REM vrše pritisci kako bi se odustalo od već donete odluke o zabrani emitovanja i promocije nasilja koje se sprovodi kroz rijaliti programe. REM je nakon godina kada nije reagovao na najbrutalnija nasilja i vršenja krivičnih dela u rijaliti programima, konačno sa delimično zamenjenim članstvom pokazao znake živote“, navode dalje iz ovog udruženja.

Foto: Ivan Dinić/Nova S

PROČITAJTE JOŠ

„REM se nalazi pred istorijskom šansom da makar u jednom segmentu počne da vrši svoju ulogu zaštitnika opšteg interesa. Svako dalje prolongiranje donošenja odluka jasno bi ukazalo da REM ponovo podržava kršenje zakona. Ukoliko REM želi da sednice ostanu otvorene za javnost, a da izbegne mere rizika zbog korone, sednicu 2. novembra može održati online putem i bilo kakvi izgovori jasno će ukazati da je ovo telo ponovo podleglo pritisku“, kažu iz UZUZ-a.

„Odmah nakon usvajanja potrebno je da ministarstvo kulture da mišljenje na pravilnik REM, ali i na predlog zakona o ograničavanju rijaliti program koji je podnelo 42.852 građana, a o kome se ministarstvo i pored ustavne obaveze ne izjašnjava“, zaključuje se u saopštenju.

Podsetimo, REM je juče planiranu sednicu odložio za 2. novembra uz obrazloženje da moraju da se steknu uslovi za prisustvo novinara, s obzirom na aktuelnu epidemiju koronavirusa, što je za Nova.rs i potvrdila članica Saveta Judita Popović.

Judita Popović / Foto: Medija centar Beograd

“Sednica je odložena za 30.oktobar kako bi se obezbedili uslovi za prisustvo novinara, s obzirom na trenutne uslove zbog virusa Covid-19”, rekla je ona juče za naš portal.

Pratite portal Nova.rs i na društvenim mrežama InstagramFejsbuk i Tviter.