rasta
Foto: E-Stock/Aleksandar Nalbantjan

"Vrlo teško da će izbeći zatvorsku kaznu od 3 godine, ako mu je pronađena veća količina narkotika", govori za Nova.rs krivičar Predrag Savić, komentarišući današnje saslušanje repera Stefana Đurića Raste, koji će nakon dvodnevnog zadržavanja u pritvoru biti odveden u Više javno tužilaštvo gde će biti odlučeno da li će mu produžiti pritvor još 30 dana ili će ga pustiti.

„Kod nas je posedovanje svake opojne droge koja u sebi ima određenu količinu preko 0,3 THC krivično delo i ako se dokaže da je namenjeno prodaji on ne može čak ni uslovno da bude kažnjen – već će verovatno dobiti zatvorsku kaznu. Pitanje je koliko su pronašli opijata i šta će mu staviti na teret. Neovlašćeno držanje opojnih droga iz čalana 246 –  to je član krivičnog zakonika koji ima dve odredbe i dva načina izvršenja krivičnog dela. U prvom slučaju izvršenje je propisano na način da se drži manja količina za sopstvene upotrebe preparata ili opojnih droga – tada je kazna do tri godine zatvora, ili novčana kazna. Postoji kvalifikovano delo koje je sadržano u stavu dva, gde kaže da ako je veća količina, može biti kažnjen od 3 do 12 godina zatvora. Zakonodavac ne pravi razliku između lakih i teških opojnih droga“, objašnjava Savić i dodaje:

„Vrlo teško da će izbeći zatvorsku kaznu od 3 godine, ako mu je pronađena veća količina narkotika. O tome može da se polemiše. S etičkih stanovištva nije isto da neko ima 50 grama marihuane ili 50 grama kokaina i da se to tretira kao isto delo i da se isto kažnjava – strogo kažanjava. Marihuana je u mnogim zemljama legalizovana i koristi se kao lek. Amerikanci zarađuju milione proizvodnjom industrijskog konoplja koje se koristi u medicinske svrhe. Ali, kod nas ne prave razliku između marihuane i težih opijata.“

Advokat Predrag Savić, Foto:Medija centar Beograd

Podsetimo, reper je prethodno uhapšen u Beogradu pre dva dana, zbog sumnje da je posedovao narkotike. On je navodno uhapšen u centru grada, kada mu je pronađeno pet paketića marihuane.

PROČITAJTE JOŠ

Kako je ranije potvrđeno za Nova.rs, u dogovoru sa tužiocem Višeg javnog tužilaštva u Beogradu reper je u pritvoru zadržan 48 sati, a biće saslušan danas.

“Stefan je navodno kod sebe imao pet grama marihuane, zbog čega je odmah priveden u Policijsku stanicu. O daljem postupanju odlučiće tužilac. Sa njim je zadržana još jedna muška kod koje je pronađen kokain”, otkrio je naš izvor ranije.

Danas će biti odveden u Više javni tužilaštvo gde će biti odlučeno da li će mu produžiti pritvor još 30 dana ili će ga pustiti, potvrđeno je iz policije za Nova.rs.

Pratite portal Nova.rs i na društvenim mrežama InstagramFejsbuk i Tviter.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare