Foto:Arhiva/Ivan Dinić/Nova S/E-Stock/Konstantin Bačetić

Glumci, pevači, voditelji, novinari, politički aktivisti, članovi i predsednici nevladinih organizacija - svi oni stali su u odbranu i pružili podršku glumici Mileni Radulović koja je u svojoj intimnoj ispovesti za "Blic" ispričala da ju je sa sedamnaest godina više puta silovao učitelj glume Mika Aleksić.

PROČITAJTE JOŠ

Pored mnogobrojnih komentara podrške koji su od glumaca Milana Marića, Aleksandra Radojičića, Ivana Bosiljčića, Miodraga Radonjića, Gorana Šušljika, koleginice Nine Janković, Jelisavete Orašanin, Ane Franić, Nade Šargin, voditeljke Marije Kilibarda, Minje Miletić i Irine Vukotić stigle na Instagramu, javne ličnosti su o ovoj temi bile naročito glasne i na Tviteru, te su pozvali na solidarnost sa Milenom Radulović. Pojedini od njih, prepričali su i svoja lična iskustva sa Mikom Aleksićem.

„Milena Radulović“, napisao je kratko glumac Milan Marić.

Marić je potom, nešto kasnije, objavio još jedan tvit.

„E sad, vidim da postoji potencijalna opasnost od novog nasilja nad jednom ženom. Nad Biljanom, suprugom Mike Aleksića. Neka istraga uradi svoje jer nije pravilo da ako su u braku, to apriori znači da je ona i saučesnik. Nemojte da opet neka žena prolazi kroz horor“, dodao je on.

Podrška je stigla i od voditelja Ivana Ivanovića.

„U šoku sam. I zbog istine i zbog reakcije nekih ljudi. Sramota me je i besan sam. U mnogim intervjuima spominjali smo tu školu glume kao nešto wow. Stidim se. Saosećam sa devojkama i podržavam ih svim srcem. I stvarno vas molim da pazite šta pišete“, napisao je on.

Glumicu Milenu Radulović na Tviteru je podržala i voditeljka Maja Nikolić.

„Hvala Milena sto si zaustavila zlostavljanje svih devojčica ubuduće. Hvala Milena u ime sve dece i u ime svih roditelja što si prekinula ovu monstruoznost. Svi ti dugujemo podršku u ovome. Poštovanje do neba za tvoju snagu i tvoje dostojanstvo“, napisala je Maja.

“Ogromna podrška, ljubav i saosećanje Mileni Radulović, kao i svim devojčicama koje su prošle kroz pakao zlostavljanja. Trebalo je hrabrosti za istupanje i nošenje ovog teškog bremena. Uz vas smo”, napisala je Aleksandra Radović.

Reditelj Srđan Dragojević, takođe je podelio niz tvitova u kojima je pružio podršku Maji Nikolić.

„Strašan slučaj profesora predatora koji je u svojoj “pedagoškoj metodi” očigledno imao instrumentarij postupaka kojima je slamao ličnost, stvarao vrstu odnosa svojstvenu kultu, zajednici koja ne dopušta preispitivanje odluke vođe, vrh je ledenog brega suštinskog ustrojstva“, napisao je on u jednom od svojih tvitova.

„Herojski gest ovih hrabrih devojaka koje su digle glas protiv nasilja morao bi da sve nas motiviše i inspiriše protiv ćutanja, kukavičkog povlačenja, tradicionalnog “gledanja svog posla”. Jer oko sebe imamo hiljade tobože zrelih i odraslih bića koja pristaju na isti ovakav odnos, na arhetipsku figuru patrijahalnog “Oca” koji čitavom društvu čini upravo ono“, dodao je Dragojević.

“Samo ću reći, kao otac dve devojčice: puna podrška za hrabre devojke koje su progovorile o zlostavljanju… nadam se uskoro nekom konkretnijem ishodu i iscrpnim informacijama u vezi ovog slučaja… svaka čast Mileni Radulović što je skupila snagu da se otvori ova zona sumraka”, napisao je Georgiev.

O Miki Aleksiću na Tviteru je pisala i glumica Jelena Tinska.

„Svi smo u priličnom šoku zbog ovoga što se dešava sa Mikom Aleksićem. Ja sam posle 20 godina nošenja repertoara u dečjem pozorištu „Duško Radović“, kad je on došao za upravnika, dala otkaz jer se ponašao hitlerovski i sadistički prema ansamblu. Nisam znala za ove njegove afinitete“, napisala je ona.

Podrška je stigla i od voditeljke Hane Adrović.

„Milena je napravila prvi i najveći korak za sve žene sa sličnim iskustvom, ali ovo je tema o kojoj mora da se govori svakog dana i odgovornost je na medijima i svim nadležnim institucijama da ovu strašnu priču ne pojede mrak“, napisala je ona na Tviteru.

Na Tviteru se oglasila i novinarka Vremena Jovana Gligorijević.

„Zamislite koliko njih noćas nije spavalo i nije znalo kako da pita i šta da kaže svojim ćerkama koje su taj studio pohađale“, napisala je ona.

„Sada vidimo, a Milena Radulović bukvalno to kaže u Blicu, da je reč o mehanizmu odvajanja žrtve od zaštitnika. Imajte to u vidu kad se obrušite na roditelje“, dodala je Gligorijević.

O ovoj temi se takođe oglasila i novinarka Antonela Riha.

„Podržite žene. Nije im ni malo lako da govore, zamislite samo koliko im je teško dok ćute“, napisala je ona.

Pored javnih ličnosti, novinara i voditelja, o slučaju Milene Radulović oglasile su se i brojne druge javne ličnosti iz nevladinog sektora, ali i mnogobrojni društveni i politički aktivisti.

„Milena Radulović. Heroina. Uz tebe su svi zdravorazumni ljudi ove zemlje“, napisao je Igor Jurić.

„Velika i, pre svega, hrabra odluka Milene Radulović i drugih devojaka da prestanu da ćute i da prijave „uglednog“ zločinca. Stupaju na scenu policija, tužilaštvo, odbrana i sud. Ni jedna devojka ne bi smela da bude izložena seksualom uznemiravanju i zlostavljanju“, napisao je direktor Instituta za evropske poslove Naim Leo Beširi.

Podrška na Tviteru stigla je i od Marije Lukić.

Dragan Šutanovac, bivši predsednik demokratske strane, takođe je pružio javnu podršku glumici Mileni Radulović.

Podsetimo, sinoć je poput bombe odjeknula ispovest glumice Milene Radulović, u kojoj tvrdi da ju je u njenoj 17. godini više puta silovao ugledni beogradski učitelj glume Mika Aleksić.

PROČITAJTE JOŠ

U snažnom svedočenju koje je Radulović dala za “Blic”, mlada glumica je, između ostalog, rekla:

“Mika je vodio računa da se to (seksualno zlostavljanje, prim. aut.) dogodi u toku časa, ali u sobi pored one u kojoj su bili ostali učenici, ili u periodu kada se zbog prijemnog na FDU intenzivira rad. Nije ostavljao prostor da neko posumnja da se tu dešava nešto toliko užasno.”

Pratite portal Nova.rs i na društvenim mrežama InstagramFejsbuk Tviter.

Komentari

Svi komentari (13)