Srđan Dragojević Foto:N1

Reditelj Srđan Dragojević oglasio se na Tviteru povodom navoda glumice Milene Radulović da je sa 17 godina više puta silovana od strane profesora glume, Miroslava Mike Aleksića. Dragojević je napisao da je u pitanju "matrica zločina na kome celo srpsko društvo počiva".

Seriju njegovih tvitova prenosimo u nastavku.

PROČITAJTE JOŠ

„Strašan slučaj profesora predatora koji je u svojoj „pedagoškoj metodi“ očigledno imao instrumentarij postupaka kojima je slamao ličnost, stvarao vrstu odnosa svojstvenu kultu, zajednici koja ne dopušta preispitivanje odluke vođe, vrh je ledenog brega suštinskog ustrojstva zajednice u kakvoj decenijama živimo. Zajednice duboko obolele, zajednice koja bespogovorno prihvata vođu, gde se odluke, ma kako lude i disfunkcionalne bile, ne dovode u pitanje i ne preispituju“, napisao je Dragojević i dodao:

“ Herojski gest ovih hrabrih devojaka koje su digle glas protiv nasilja morao bi da sve nas motiviše i inspiriše protiv ćutanja, kukavičkog povlačenja, tradicionalnog „gledanja svog posla“. Jer oko sebe imamo hiljade tobože zrelih i odraslih bića koja pristaju na isti ovakav odnos, na arhetipsku figuru patrijahalnog „Oca“ koji čitavom društvu čini upravo ono što je radio ovaj užasni, manipulativni predator.“

„Pritom, neka se svako od nas preispita kako vaspitavamo svoju decu, kako ih vaspitava školski sistem u kome se bilo kakva hrabrost i slobodno mišljenje sistematski iskorenjuje i sputava, gde se od malena uči da je pametnije ćutati, pognuti glavu pred nasilnicima. Jer je važno shvatiti da je ovaj strašan zločin nešto što je, zapravo, matrica na kome čitavo srpsko društvo počiva. Hrabrost ovih devojaka bi morala da bude inspiracija za sve nas“, zaključio je Dragojević.

Podsetimo, Aleksića je za seksualno zlostavljanje pored Milene Radulović optužilo još pet devojaka, a neke su maloletne. Poznata glumica je u intervjuu za „Blic“ navela da je u pitanju „monstruozna mreža inteligentno sklopljena u najvišem krugu društva, od najranijih godina upakovana u najplemenitije forme umetnosti i religije čoveka koji korak po korak, zna šta radi i s predumišljajem dolazi do cilja“.

Pratite portal Nova.rs i na društvenim mrežama InstagramFejsbuk Tviter.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare