„Od udarca mi je pukla bubna opna, žene, ne trpite nasilje“

Showbiz 25. nov. 202020:00 > 09:05
Podeli:
Foto:Nemanja Jovanović

"Meni se desilo i da mi je od šamarčine pukla bubna opna. Ne smete nikome dozvoliti da vas bije, zastrašuje, vređa, omalovažava i stavlja u poziciju da se udaljite od svega i svih. Osim fizičkog, i ovo su takođe vrste nasilja, i to bi trebalo da počnemo da percipiramo upravo na taj način. Na žalost, čini mi se da nema mnogo efekta. U svakoj sledećoj crnoj hronici imate natpise poput onih - muž isekao ženu, a onda se uz to nižu komentari kako on ima pravo da uradi bilo šta jer ga je ona prevarila. To nije normalno. Hoću reći da je suština da žene ne smeju biti jedna drugoj vukovi, treba da se ujedinimo i osvestimo", priča Goca Tržan, u svom apelu na žene, objašnjavajući kako nijedna ne sme da trpi nasilje, te kakvog partnera ne treba imati, ali i kako na vreme prepoznati manipulatora i potencijalnog nasilnika.

PROČITAJTE JOŠ

Goca Tržan je svojevremeno je priznala da je trpela i fizičko i psihičko nasilje svog bivšeg emotivnog partnera, a sada za Nova.rs ističe da o takvim stvarima ne treba ćutati. Kako je današnji dan u znaku borbe protiv nasilja nad ženama, Tržanova je za Nova.rs skrenula pažnju na to kakve stvari ne treba da dozvole sebi, te kakvog partnera ne treba trpeti, ali i kako na vreme prepoznati manipulatora i potencijalnog nasilnika.

„Ja sam mnogo puta pričala na ovu temu, međutim vidim da pojedinim ženama neke stvari i dalje nisu jasne. Dok se mi same ne osvestimo, nećemo pomoći sebi. Trebalo bi dići svest o tome, i svaka žena bi trebalo da ima na umu da fizičko i psihičko maltretiranje nije normalna stvar i nešto preko čega se prelazi. Ne smete nikome dozvoliti da vas zastrašuje, vređa, omalovažava i stavlja u poziciju da se udaljite od svega i svih.

Osim fizičkog, i ovo su sve vrste nasilja, i to bi trebalo da počnemo da percipiramo upravo na taj način. Na žalost, čini mi se da nema mnogo efekta. U svakoj sledećoj crnoj hronici imate natpise poput onih – muž isekao ženu, a onda se uz to nižu komentari kako on ima pravo da uradi bilo šta jer ga je ona prevarila. To nije normalno. Hoću reći da je suština da žene ne smeju biti vukovi, treba da se ujedinimo i osvestimo“, kaže Goca Tržan za Nova.rs, a zatim se priseća scena psihičkog i fizičkog nasilja koje je i sama pretrpela, u želji da još jednom skrene pažnju svim ženama, na to kakve stvari ne treba da dozvole sebi, te kakvog partnera ne treba trpeti, ali i kako na vreme prepoznati manipulatora i potencijalnog nasilnika.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Goca Tržan (@gocatrzan)

„Žene se generalno teško otvaraju na ovu temu, a trebalo bi. Ja ću podeliti svoje lično iskustvo kako bih pokušala da na taj način ohrabrim i podstaknem i ostale žene koje su preživele psihičko i fizičko nasilje da o tome pričaju. Prva faza je zarobljavanje, a to dolazi tako što se „gospodin“ prvo da se potrudi oko vas, na na sve moguće načine, ne bi li pridobio vaše potpuno poverenje. Sledeća stvar koju će da uradi je da počne da vas odvaja od svih koje volite. Pričaće vam da vas mrzi brat, roditelji, najbolja drugarica… Pokušaće da vas ubedi da vas niko ne voli na pavi način, već samo on. I on tada postaje vaš „spasilac“, tj. jedina osoba koja može da vas „spase“ iz takvog okruženja. Zašto to radi? Zato što vas na taj način izoluje od objektivnih ljudi i onih koji vas vole“, priča ona i nastavlja:

„Vi ne primećujete sve ono što on u stvari radi: da vas uhodi, da vas kontroliše, da ima opsesivno-kopulsivnu potrebu da u svakom trenutku zna gde ste. Kada konačno uspe vas odvoji od svih bliskih ljudi, tada počinje da vam objašnjava kako bez njega ne vredite ništa, jer je zaboga samo on taj koji vam daje na vrednosti“, priča Tržanova i osvrće se na prvi fizički napad koji je ona doživela.

PROČITAJTE JOŠ

„Kad u krene da prepoznaje da ste shvatili i kad krenete da se opirete ili vraćate u ono svoje staro ja, tada već kreće i fizičko nasilje. Nakon toga kad krene koškanje ili vam udari šamarčinu da vam pukne buba opna kao što se meni desilo… I posle svega što već shvatate da vam je uradio, desi se nešto što ni ja samoj sebi nisam uspela da objasnim. Vi sve vreme imate potrebu da ga popravite, osećate da nešto nije kako treba, ali imate neverovatnu potrebu da se to ispravi“, priča Goca za Nova.rs.

„Zaista ne podržavam bilo kakvu vrstu nasilja, zbog bilo kog razloga. Razlog za to ne može da postoji. To je ono o čemu treba da razmisle sve maltretirane žene, koje su podvrgnute nasilju, i tome treba da učimo mlađe generacije“, zaključuje pevačica za Nova.rs.

Pratite portal Nova.rs i na društvenim mrežama InstagramFejsbuk Tviter.