Foto: Facebook

Jasmina L. (46) iz Bariča, koju je juče nožem iskasapio Radovan Ranisavljević, lokalni funkcioner u Koceljevi, osamnaesta je po redu žena koja je ubijena ove godine u Srbiji u porodičnom nasilju. Imajući u vidu da je protekle godine broj žrtava bio 28, stiče se utisak, s rezervom, da bi ukupan broj ove godine mogao da bude manji, iako nadležni smatraju da je cifra iz godine u godinu, manje više, konstantna.

Iako je bilo reči da bi za vreme vanrednog stanja u Srbiji broj žrtava porodičnog nasilja  mogao naglo porasti, situacija je bila drugačija. Od uvođenja vanrednog stanja zbog epidemije korona virusa, jedna žena je ubijena u porodičnom nasilju, što je manje nego i u istom periodu prošle godine kada je ubijeno pet žena. Istaknuto je da je u ovom periodu zabeleženo skoro 50 odsto manje zvaničnih prijava nasilja nad ženama i decom, ali da je bilo više poziva nego inače putem SOS telefona i nevladinim organizacijama.

Radovan Ranisavljević, Foto: koceljeva.gov.rs

Da je Lidija L. osamnaesta žrtva u ovoj godini potvrdila nam je Vesna Stanojević, koordinatorka „Sigurne kuće“.

U Srbiji je prošle godine 28 žena stradalo u porodičnom nasilju, dve manje nego 2018. godine. Koordinatorka Sigurne kuće Vesna Stanojević ukazuje na činjenicu da broj žrtava ostaje isti, iz godine u godinu, uprkos brojnim merama prevencije i suzbijanja nasilja nad ženama.

Ona ističe da je u protekloj deceniji čak 350 žena ubijeno.

„Bez obzira na usvajanje Zakona, strategija, preporuka i raznih akata, podaci iz godine u godinu pokazuju da broj ubijenih žena u Srbiji ostaje isti ili sličan i da se situacija skoro pa ne menja“, rekla je Stanojevićeva.

Vesna Stanojević, Foto: medija centar beograd

Problem je, ukazuje Stanojevićeva, to što se maltretiranje i nasilje i dalje ne prijavljuje i da su brojni razlozi za to što ljudi najčešće govore da neće da se zameraju ili zato što misle da je to porodična – „njihova stvar“.

„Nije tako, to je stvar svih nas. Ne može se neko maltretirati i tako ne može da živi ni žena, ni dete, pa ni taj nasilnik. To su nesrećne porodice, a nasilje ostavlja trajne posledice na sve“, istakla je ona.

Kako kaže, počinioci ubistava žena su i prošle godine bili iz svih socijalnih struktura, iako su predrasude da oni dolaze sa margina.

BONUS VIDEO:

 

 

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare