Podeli
Foto:Screenshot/Vesna Lalić/Nova.rs

"Govorio mi je da se kaje, da mu je žao i da je pogrešio i ogrešio se o mene. Ni tad nije želeo da mi kaže konkretan razlog zbog čega se kaje, ali ponavljao je te rečenice svaki put kad mi je ugledao oči dok je bespomoćan ležao u bolničkoj postelji. Mislim da on sebe nije voleo što je takav, odnosno bio je ćutljiv, a alkohol je uvek činio i pričao umesto njega. Kakav, takav, ali bio mi je brat i mnogo sam ga voleo. Da li je cenio moju ljubav, nisam siguran", rekao je Novica Zdravković uoči sutrašnjeg pomena legende narodne muzike.

PROČITAJZE JOŠ

Novica Zdravković nepune tri decenije ćutao je o svom odnosu sa pokojnim bratom Tomom Zdravkovićem. Naime, pevač po prvi put otkriva da se njegov brat u nekim situacija ružno poneo prema njemu, zbog čega mu je pred smrt tražio oproštaj. Uoči dvadesetdevetogodišnjeg pomena koji se navršava sutra na Centralnom groblju u Beogradu, Novica je razgovoru za portal Nova.rs ispričao neke detalje o kojima je znala samo njegova proodica, a dotakao se i njegove tuge koju oseća za bratom.

“Svake godine je sve isto. Tuga ne prestaje. Navikne se čovek da nema voljenih, ali nedostatak je neizbrisiv. Ni više, ni manje, uvek je isti. Mom bratu je sutra godišnjica. Svake godine uvek poranim na groblje, upalim sveću i položim cveće”, rekao je Novica, zastao na sekund, da bi zatim nastavio priču:

“Moram nešto da kažem što mi leži na duši. Čini mi se da ovo nikada nisam pričao, ali imam potrebu. Ja sam bio najmlađi u porodici. Svi su me tretirali tako, a i ponižavali su me. Valjda to tako ide kad si najmlađi. I Toma me je ponižavao. Kao klinac sam bio Popravnom domu, dete sa sa ulice, prosto me je život na to naterao. Toma je hteo da me spasi ulice, ali zato me je gurnuo u kafanu. Uvek je hteo da bude moj autoritet jer je stariji 10 godina. Drugim ljudima je bio dobar i sve im je činio, meni nikad ništa, iako me je voleo. Razumeo sam to i nikada se nisam ljutio. Ja sam ga slušao i poštovao njegove godine. Nikada mu se nisam suprotstavio. Uvek sam gledao da ne obrukam njegovo ime i reputaciju koju je stekao tokom uspešne karijere. Bio je hladan prema meni, recimo, kao da sam mu košmija. Ne znam da li je to bio uticaj toga što sam bio grešan u detinjstvu, a ja sam baš hteo da mu dokažem koliko vredim. Tek je pred smrt shvatio koliko sam mu značio, a to je jako tužno i bolno za mene. Danima sam ga obilazio u bolnici i svakodnevno me je molio za oproštaj. Govorio mi je da se kaje, da mu je žao i da je pogrešio i ogrešio se o mene. Ni tad nije želeo da mi kaže konkretan razlog zbog čega se kaje, ali ponavljao je te rečenice svaki put kad mi je ugledao oči dok je bespomoćan ležao u bolničkoj postelji. Mislim da on sebe nije voleo što je takav, odnosno bio je ćutljiv, a alkohol je uvek činio i pričao umesto njega. Kakav, takav, ali bio mi je brat i mnogo sam ga voleo. Da li je cenio moju ljubav, nisam siguran”, rekao je Novica.

Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

Pevač ističe da je više puta doživeo duševne brodolome, odnosno smrtne slučajeve u porodici.

“Najgore je kad izgubite najvoljenije. Preminula mi je rođena sestra 11 godina pre Tomine smrti. Njen odlazak mi je najteže pao jer smo bili vezani. Kasnije Toma. Imao te baš jezive duševne brodolome, sve je nekako išlo naopako. Hvala Bogu, ja još guram. Bez obzira na moje bolesti, živ sam još uvek. To je božija volja”, kazao je Zdravković.

Zdravković nije mogao da izostavi ni Tominu suprugu Gordanu Zdravković, sa kojom nema kontakt 30 godina. Naime, prema njegovim rečima, udovica legende narodne muzike posle sahrane se naljutila na devera i više mu se nikada nije javila.

Gordana Zdravković Foto:E-Stock/Miloš Rafailović

“Prestala je da komunicira sa mnom posle Tomine sahrane, a volela me je kao da sam joj brat. Moram i ovo da otkrijem jer neću više da mi leži na duši i guši me pod stare dane. Dok je moj brat ležao u bolnici, mesec dana pred smrt tražio mi je lično da dovedeo advokata da se dogovore oko autorskih prava pesama. Ja nisam hteo ni da čujem za to. Želeo je meni da prepiše da raspolažem autorskim pravima, ali odbio sam. Ne znam da li je on to preneo Gordani da mu završi ili nije, ali ona se povukla od mene. Ja 30 godina ćutim o tome. Zašto tri decenije neće da se javi? Pitanje je samo zašto”, završava Zdravković.

Pratite portal Nova.rs i na društvenim mrežama InstagramFejsbuk i Tviter.

Komentari

Vaš komentar