Foto: EPA/ANDREW GOMBERT

Legendarno obeležje Los Anđelesa i dolina poznatih i slavnih - Holivud - originalno je postavljeno na brdo iznad grada 1923. kao reklamu za gradnju na lokalnom području koje je tada započelo. Zvalo se "Hollywood Land" i nije predstavljalo ono što danas predstavlja. Iako većinu ljudi asocira na zvezde, glamur i slavu, njegova istorija krije i po koju mračnu tajnu.

Izgradnju je finansirao preduzetnik H.J. Vitli, danas poznat kao “Otac Holivuda“. Dakle, danas slavna četvrt Holivud, nastala je inicijativom tog čoveka i nalazila se blizu Santa Monike. Mnogi danas krivo misle da Holivud znači “sveta šuma”, dok se, zapravo, engleska reč za sveto piše sa samo jednim slovom L (holy). Reč „holly“ u engleskom jeziku označava poznati božićni ukras, navodi „24 sata.hr“.

PROČITAJTE JOŠ

O mračnoj tajni slova „H“, međutim, piše se tek s vremena na vreme, i to uglavnom kada slavne umetnice poput Lane Del Rej odluče da iskoriste ovu legendu za snimanje pesama i spotova.

O čemu se radi? 

Kad je glumačka karijera Peg Entvisl krenula silaznom putanjom, ona je bukvalno umrla pod holivudskim svetlima. Bilo je to 1932. godine, a njena uloga je upravo bila izbačena iz serijala „RKO: 13 žena.“ U potpunom očaju, došla je do prepoznatljivog holivudskog znaka, koji je tada bio znak „Hollywoodlanda.“

Popela se na 15 metara visoke merdevine iza slova H, izgubivši na tom putu cipelu, da bi se potom bacila sa slova na zemlju. Iza sebe je ostavila poruku u kojoj je napisala „žao mi je što sam kukavica. Žao mi je zbog svega. Da sam ovo napravila puno ranije, poštedela bih sebe i druge puno bola“.

Slova su visoka čak 14 metara, a čitav je natpis dugačak 110 metara. Izvorni natpis planiran je na samo 18 meseci, ali je postao prepoznatljiv u filmskoj industriji, pa je odlučeno da ostane i dalje. Budući da nije bilo predviđeno da traju, slova su počela da propadaju i nakon pedesetak godina natpis je bio u ruševinama. Mnogobrojne holivudske zvezde donirale su novac za obnavljanje čuvenih slova.

Odrubljena glava pored čuvenog znaka

Iako je Entvisl bila jedina koja je umrla skočivši sa znaka, njeno telo nije jedino koje je pronađeno u njegovoj blizini. Prolaznik koji je onuda šetao psa 2012. godine ugledao je nešto čudno na svom putu. Ispostavilo se da je pronašao odrubljenu glavu koja je bila zamotana u običnu plastičnu vrećicu iz prodavnice.

Nakon duge istrage, policija je utvrdila da je žrtva šezdesetogodišnji Harvi Medelin, kojeg je ubio njegov četdesetogodišnji dečko, nakon što je saznao da Harvi namerava da ga ostavi. Krivac je uhvaćen tek 2014. godine, ali nikada nije objasnio zašto je raskomadao njegovo telo, kao ni gde je ostatak.

Pratite portal Nova.rs i na društvenim mrežama InstagramFejsbuk Tviter.

Komentari

Svi komentari (0)