Mira Banjac o Dari iz Jasenovca: Sjajna je jer nije glumica

Showbiz 25. feb. 202115:10 > 15:13
Podeli:
Foto: Courtesy Everett Collection / Everett / Profimedia, Vesna Lalić

"Gledala sam film. Videla sam da je u pitanju mlada devojčica koja se ne bavi glumom. Prirodna je baš zato što nije glumica. Mislim da su našli sjajno lice za tu ulogu. To je jedno tužno lice sa suznim očima koje rade sve vreme. Ne znam ni da li bi profesionalac to pokrio kao što je ta mala. Apsolutno je sjajan izbor za ulogu, kao i ono malo dete što joj igra brata Budu. Uzbuljivo je i lepo", priča Mira Banjac za Nova.rs, ističući koliko ju je fascinirao lik male Dare iz Jasenovca, koji tumači trinaestogodišnja Biljana Čekić.

Glavnu ulogu u filmu „Dara iz Jasenovca“ tumači trinaestogodišnja Biljana Čekić iz sela Sreflije, nedaleko od Kozarske Dubice. Ulogu je dobila tako što se preko nastavnice u osnovnoj školi prijavila za audiciju, a tri meseca kasnije javljeno joj je da je od 2.000 kandidata baš ona izabrana. Iako se ne bavi glumom, Biljana je Daru želela više od svega. Njen talenat osvojio je Balkan, o čemu za Nova.rs priča i naša proslavljena glumica Mira Banjac, koja kaže da je dok je gledala film primetila da Biljana nije profesionalna glumica, ali da da je upravo to i čini tako posebnom i maestralnom.

PROČITAJTE JOŠ

„Gledala sam film. Videla sam da je u pitanju mlada devojčica koja se ne bavi glumom. Prirodna je baš zato što nije glumica. Mislim da su našli sjajno lice za tu ulogu. To je jedno tužno lice sa suznim očima koje rade sve vreme. Ne znam ni da li bi profesionalac to pokrio kao što je ta mala. Apsolutno je sjajan izbor za ulogu, kao i ono malo dete što joj igra brata Budu. Uzbuljivo je i lepo“, priča Mira i otkriva u kojoj meri je iznenađena devojčicinim talentom.

„Znate šta, nikad se ne zna šta će se kasnije desiti. Mi smo svi tako počinjali pomalo. Nismo imali prilike da se pokažemo na televiziji ili filmu, ali smo se glumom bavili u školi. To je prosto u genima. Ne zna se da li će mala razviti glumačke sposobnosti ili neće, ali je prirodna. Ona nije opterećena televizijom, filmom, niti bilo čim drugim. Ona je čista i oko nje je samo iskrena emocija koja je radi i to joj se na licu vidi“, kaže Mira.

Glumica ističe da Biljanu ne treba terati i forsitati na glumu ukoliko nije sigurna da time želi da se bavi, bez obzira na to što je fantastično iznela ulogu.

„To će ona da vidi i to se ne može prognozirati. Ne treba forsirati dete, prosto ona sama mora da odredi. Uspela je maestralno da odigra lik Dare, ali koliko je u svetu tako nepoznatih lica, a posle se više nisu bavili glumom. U njoj mora opstati i ostati ta želja, jer ona je tek jedan mali kvasac“, ispričala je glumica.

Film „Dara iz Jasenovca“ reditelja Predraga Gage Antonijevića sniman je na osnovu svedočanstava preživelih logoraša i prvi je igrani film na temu logora u Jasenovcu. Biljana tumači lik male devojčice Dare kojoj ubijaju majku i brata pred očima, dok joj oca odvode u drugo mesto na rad. Ona ostaje sa malim dvogodišnjim bratom Budom kojeg čuva od zla i bori se za njegovo preživljavanje.

Pratite portal Nova.rs i na društvenim mrežama InstagramFejsbuk i Tviter.

Komentari

Vaš komentar