Mira Banjac na 91. rođendan za Nova.rs: Slaviću ceo dan

Showbiz 04. nov. 202014:52
Podeli:
Mira Banjac
Mira Banjac, Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Legendarna glumica Mira Banjac danas proslavlja svoj 91. rođendan. U kratkom razgovoru za Nova.rs, glumica se zahvalila na čestitkama i poručila da proslavlja tokom celog dana.

„Hvala vam puno na čestitkama. Trenutno sam na ručku. Imam goste. Proslavljam rođendan ceo dan“, kratko je rekla glumica za Nova.rs.

Banjac pripada prvoj generaciji glumaca koja je završila Pozorišnu školu u Novom Sadu u klasi Jurija Rakitina. Uz kraće angažmane u pozorištima u Sremskoj Mitrovici i Narodnom pozorištu u Banjoj Luci, radila je u Srpskom narodnom pozorištu u Novom Sadu. Godine 1970. prešla je u Beograd i postala član Ateljea 212. Takođe, bavila se i pedagoškim radom na Akademiji umetnosti u Novom Sadu.

PROČITAJTE JOŠ

U karijeri dugoj 70 godina odigrala je oko 300 uloga. Likove žena iz naroda, svoja najuspelija glumačka dostignuća, najčešće obogaćuje svojevrsnim humorom. Sarađivala je sa najvećim srpskim i jugoslovenskim rediteljima, i igrala sa najvećim glumačkim imenima.

Na velikom ekranu ostvarila je više uloga za pamćenje, posebno u ostvarenjima kao što su: Čuvar plaže u zimskom periodu, Široko je lišće, Salaš u Malom Ritu, Varljivo leto ’68, Balkanski špijun, Lepota poroka, Nož, Bure baruta, Seljaci, Optimisti, Kad svane dan, Mamaroš, itd. Televizijska publika pamti je po ulogama u TV serijama Marija, Porodično blago i Vratiće se rode i Bela lađa,gde tumači lik Rozalije Mihajlović poznate vračare.

Dobitnica je najvećih esnafskih nagrada i priznanja, kao što su: Dobričin prsten, Velika Žanka, Zlatni ćuran, Nagrada Pavle Vuisić, Sterijina nagrada, Pulska arena i dr.

Pratite portal Nova.rs i na društvenim mrežama InstagramFejsbuk i Tviter.

Komentari

Vaš komentar