Ko je Pablo Hasel, reper zbog kog gori Barselona

Showbiz 17. feb. 202113:38 > 13:41
Podeli:
Foto: SOPA Images / ddp USA / Profimedia,EPA-EFE/RAMON GABRIEL

Reper koji je izazvao pravi ustanak u Barseloni, zaključavši se unutar katalonskog Univerziteta Ljeida kako bi izbegao zatvorsku kaznu koju su mu izrekli zbog tvitova i stihova kojima je napadao monarhiju i policiju, iza sebe ima podugačku listu hapšenja i privođenja. Ko je zapravo Pablo Hasel i ko su mu bili uzori među piscima i istorijskim ličnostima...

PROČITAJTE JOŠ

Pablo Hasel, čije je pravo ime Pablo Rivadula Duro španski je reper. Počeo je da se predstavlja pod imenom Hasel, inspirisan likom iz knjige priča o arapskoj književnosti.

Debitovao je na „underground“ sceni španskog hip hopa sa demo verzijom pesme „Ovo nije raj“ 2005. godine. Njegov nastup na sceni podseća na nastupe izvođača kao što su „Arma Ks“, „LaTecnika“ ili „Mentenguerra“, koji su pospešili ponovni rast repa u podzemnom kontekstu. Takođe je autor nekoliko knjiga i zbirki pesama.

Najpoznatije su njegove reči „Pucam brzo i ne provodim dan u retuširanju“. U svojim tekstovima obuhvata tri teme kojima publici opisuje svoju stvarnost: socijalna kritika i antisistemski rep, sentimentalne i lične teme i, konačno, pesme u kojima „se on smeje svemu “. S druge strane, njegovo razmišljanje i njegova komunistička politička opredeljenost razlikovali su ga od ostalih umetnika španskog političkog repa.

Foto:EPA-EFE/RAMON GABRIEL

Njegovi izvori nadahnuća su kantautori poput Hoakin Sabina, Karlos Varela, Silvio Rodrigez i Ismael Serano. Takođe se oseća uticaj pisaca poput Vladimira Majakovskog ali je primetna i inspiracija životima istorijskih ličnosti poput Ernesta Če Gevare ili Josifa Staljina.

ISTORIJA HAPEŠNJA

Uhapšen je u Ljeidi 4. oktobra 2011. godine veličajući u svojoj pesmi „Demokratske kučke“, bivšeg generalnog sekretara PCE, Manuela Pereza Martinesa, osuđenog na 17 godina zatvora zbog priklanjanja terorističkoj grupi GRAPO. U vreme njegovog hapšenja, policija je pretražila i zaplenila nekoliko diskova i knjiga. Vest o njegovom hapšenju izazvala je zemljotres na društvenim mrežama koje su bile ispunjene porukama podrške komunističkom reperu. Brojni umetnici su tada prikupljali potpise zahtevajući njihovo puštanje.

Pablo Hasel je 2014. proglašen krivim i osuđen na dve godine zatvora zbog uzdizanja terorizma kroz tekstove svojih pesama, da bi mu zatim zatvorska kazna bila ukinuta pod uslovom da u naredne 3 godine ne ponovi delo.

Foto: EPA-EFE/Toni Albir

U maju 2014. ponovo je uhapšen zbog navodnog nasilničkog ponašanja.

U junu 2016. gurnuo je, vređao i prskao novinara TV3 tečnošću za čišćenje.

28. aprila 2019. uhapšen je dok je prisustvovao događaju za oslobađanje zatvorenika GRAPO. Pritvor je trajao 17 sati.

Španski reper Pablo Hasel zatvorio se unutar katalonskog Univerziteta Ljeida kako bi izbegao zatvorsku kaznu koju su mu izrekli zbog tvitova i stihova kojima je napadao monarhiju i policiju.

Hasel je imao rok da se preda do prošlog petka, zato što je osuđen na devet meseci zatvorske kazne zbog glorifikovanja terorizma i klevetanja monarhije i državnih institucija, javlja BBC, a prenosi Tanjug.

Foto: AP Photo/Emilio Morenatti

On je, međutim, napisao na Tviteru da se nalazi zajedno sa svojim pristalicama u Univerzitetu Ljeida.

– Zatvoren sam sa svojim pristalicama na Univerzitetu u Ljeidi. Oni će morati da se probiju da bi me uhapsili i zatvorili. Nalazimo se u Rektoratu de Rambla d’Arago, u slučaju da neko želi da pomogne – napisao je on na Tviteru.

Osim napada na monarhiju, reper je pisao i o torturi policije i ubistvu demonstranata i migranata.

Ispred ovog Univerziteta, trenutno se nalazi mnogo njegovih pristalica koji se svojim protestom ne slažu sa reperovih hapšenjem.

“Narod se nalazi na trgu ispred Univerziteta u Ljeidi. Ne ostajte kod kuće, ovo je pokušaj atentata i na vašu slobodu”, napisano je na Tviteru iznad videa sa lica mesta.

Pratite portal Nova.rs i na društvenim mrežama InstagramFejsbuk Tviter.

 

Komentari

Vaš komentar