Kako je Džon Lenon završio u krevetu s Dejvidom Bouvijem

Showbiz 23. sep. 202013:54
Podeli:
Foto: Lions Gate Films / Entertainment Pictures / Profimedia

Džon Lenon je poslednjih nekoliko dana tema svetske javnosti, a razlog je to što se njegov ubica, Mark Čapman, 40 godina nakon je ubio rok zvezdu, izvinio njegovoj udovici Joko Ono. Takođe, prošle nedelje izašla je i knjiga "Ko je ubio Džona Lenona?" autorke Lesli En Džouns, u kojoj su pohvatani dosad nepoznati koraci ovog velikog muzičara.

Hrvatski prevod knjige objavljen je tek jedan dan nakon originalnog britanskog izdanja, a portal Jutarnji.hr ekskluzivno prenosi delove nove biografije o kojoj su se već naveliko raspisali i brojni svetski mediji.

PROČITAJTE JOŠ

Menadžer

Jedna od važnih figura u istoriji Bitlsa bio je njihov menadžer Brajan Epstajn. Ipak, on i Lenon su, prema navodima iz knjige, bili i više od poslovnih saradnika. U vreme kada je Džon bio u braku sa Sintijom, on i Epstajn su otišli na dvonedeljno putovanje u Španiju. Epstajn je pre nego što se Lenon oženio rekao momcima iz benda da moraju da čuvaju svoje veze u tajnosti kako bi i dalje imali pažnju obožavateljki.

Zbog toga je Sintija bila u strahu da kaže Džonu da je trudna, mada je on to naposletku lepo prihvatio. Epstajn je pokušavao da spreči njihov brak, ali ipak im je u svemu pomogao kada je shvatio da je Džon ozbiljan u želji da stvori porodicu. Epstajn je bio deklarisani homoseksualac, s kojim je Džon, kasnije će se ispostaviti, istraživao svoju seksualnost.

Džonova tadašnja supruga bila je svesna da ju je pevač prevario stotinu puta, ali i danas tvrdi da je nemoguće da je on stupio u seksualni odnos s Epstajnom (što je tada, usput rečeno, bilo i ilegalno), a isto mišljenje deli i Pol Makartni. No, ne slažu se svi s tom tvrdnjom. Džonov prijatelj Pit Šoton prepričao je autorki knjige kako je nemilo zadirkivao Lenona nakon povratka s putovanja s Epstajnom.

„Brajan mu je predložio – priznao je Džon. Uporno opsedanje uglađenog menadžera počelo je da mu ide na živce. Pa je Džon na kraju blefirao, skinuo odeću i rekao mu neka obavi što hoće. U tom trenutku se Epi povukao, promrmljao da on “ne radi takve stvari”. Džon je ostao zbunjen… ali i dovoljno zainteresovan da sazna što to Brajan zaista voli. “Dopustio sam mu da mi baci drkicu”, Džon je slegnuo ramenima. “Dobro, i?”, uzvratio je Pit. “U čemu je onda j….a stvar?”, piše Džouns, koja je razgovarala sa Šotonom.

Ovu priču je potvrdio i Džon Rajd, bivši menadžer Eltona Džona. I on je direktno pitao Lenona da li je spavao s Epstajnom, na šta mu je ovaj odgovorio:

„Dvaput. Prvi put da vidim kako je to, a drugi put da budem siguran da mi se ne sviđa.“

PROČITAJTE JOŠ

Odnos s majkom

I sam Lenon se 1980. u jednom intervjuu govorio o odnosu s Epsteinom.

„Skoro da je bilo poput ljubavne veze, ali ne sasvim. Nikada nije konzumirana. Ali bio je to poprilično intenzivan odnos. Bilo mi je to prvo iskustvo s homoseksualcem za koga sam imao svest da je homoseksualac. Priznao mi je… Sedeli smo u kafiću u Toremolinosu, gledali momke, a ja sam ga zapitkivao: “Jel’ ti se sviđa ovaj? Jel’ ti se sviđa onaj?” Uživao sam u tom iskustvu, sve vreme sam razmišljao kao da sam pisac: ja ovo proživljavam“, rekao je.

Autorka Džouns, koja se decenijama kretala u kultnim rok krugovima, iznela je i činjenicu da joj je i Dejvid Bouvi, s kojim je bila prijateljica, rekao da je imao seksualni odnos s Lenonom.

„Postojale su i Džonove veze s Dejvidom Bouvijem, o kojima mi je sam Dejvid pričao. Prema njegovim rečima, dogodilo se nekoliko puta. Nije išao u detalje, niti sam ja navaljivala, ali je otvoreno rekao sve što ima. I o Miku Džegeru, takođe“, piše, dodajući da Bouvi nikada nije skrivao privlačnost prema Lenonu, što je ovome imponovalo.

View this post on Instagram

In May 1975, the same month that Tom Kelley took his famous shots of David Bowie, Steve Schapiro captured a series of remarkable images in a twelve-hour session that saw Bowie wearing a collection of new outfits posed in front of various studio backgrounds and outside locations, giving the impression of several sessions from different periods. Though Schapiro went on to photograph Bowie several more times, it was this session that was the most productive, creating stunning magazine covers from that moment on. Indeed, we may have to post a part two of his pictures and there are more than enough publications featuring his Bowie covers to post an album of those alone. Many of the photographs are collected in the superb David Bowie: Photographs by Steve Schapiro book, from where, this from Steve regarding aforementioned session: "That day it seemed Bowie was trying out all kinds of characters, costumes, and ideas to see which would work best for future projects. I'm certain he was already well into his thinking about The Man Who Fell To Earth. He called me later to work on that project as well, which resulted for me in album covers for Station to Station and Low. I got calls in November 1975 from Bowie to photograph him on the Cher show." #RandomBowie  #BowieSchapiro

A post shared by David Bowie (@davidbowie) on

Džouns piše da su Džona, po njoj, definisale ženske figure koje su mu prolazile kroz život. Prva od njih je bila njegova majka Julija, koja ga je napustila dva puta – jednom kada je malog Džona dala na staranje svojoj sestri Mimi, a drugi put kada je poginula u saobraćajnoj nesreći dok je on bio još tinejdžer.

View this post on Instagram

Happy Birthday @MickJagger

A post shared by John Lennon (@johnlennon) on

„Nikada nije prestao da mašta o njoj, a ako se pozovemo na terapeuta Artura Janova, u jednom trenutku ju je poželeo i u seksualnom smislu, pitajući se treba li da pokuša da je zavede – piše autorka o tvrdnjama kojima su povod bile snimci telefonskih razgovora objavljeni nakon Džonove smrti.

U knjizi se priča i o Džonovom odnosu s njegovom prvom devojkom, Barbarom Baker. Kad bi ga ona tražila, često se pravio da nije kod kuće ako je znao da ne može da dođe do seksa.

„Što ju je više izbegavao, to ga je ona više želela“, piše Džouns o muzičaru koga na nekoliko mesta bez ustručavanja naziva šovinistom. Da su njegovi ljubavnički odnosi bili sve samo ne obični, govori i priča o Mej Pang, ljubavnici koju je za Džona lično odabrala Joko Ono, koja navodno nije bila neki veliki fan seksa.

„Za potrebu za seksom lek je pronašla – pazite sad ovo – Joko. Džon bi trebao da provede neko vreme u Los Anđelesu, gde bi mogao da radi šta hoće, a da je ne sramoti. Trebaće mu i pratnja koja će paziti na njega, držati ga za ruku i raditi sve ostalo. Pa je gospođa Lenon odabrala Mej Pang.

„Imala je 22 godine, dolazi iz pristojne katoličke porodice kineskih imigranata. Bila je lepa, slatka, draga, domišljata i inteligentna. Imala je sjajnu crnu kosu do kukova, a glavu je držala pognutu prema dole. Predlog da postane Džonova konkubina ju je šokirao. To više što je dolazio od njegove posesivne i privržene supruge – piše D\ouns, dodajući da su Lenon i Pang yajedno proveli oko godinu i po.

Dominantna Joko

A i sama priča o tome kako je Džon upoznao Joko je u prizmi odnosa s jednom drugom ženom.

View this post on Instagram

50 years ago, John and I had the idea to do the “WAR IS OVER! (If you want it)” campaign.⁣ ⁣ The experience and the memory of war was deeply imbedded in both our minds, and had become the springboard for our efforts to speak out for world peace. We did the “Bed-In for Peace”, unaware of the fact that we made our beds then, for life. Pairs of Acorns were sent to all heads of States of the world, asking them to be planted for Peace. “WAR IS OVER! (If you want it)” billboards were placed in main cities of several countries. We announced the birth of a Nutopian nation: a conceptual country anybody could join and be the ambassador of. Our white flag, and ordinary bed-sheet, symbolized a surrendering to Peace. “Give Peace A Chance” was our chant. “Imagine” was our anthem and a song of prayer. “Imagine all the people living life in peace.” This was a song asking people to imagine, to visualize, and realize our future. It was especially important that it was asking people to use the power of their own minds to make things happen.⁣ ⁣ The days of one hero building a castle for all of us are over. Our world is getting too complex for that. Now we need each of us to be a hero. The human race realized its dreams and innermost desires by wishing together. Sometimes, we got sidetracked and listened to destructive powers within us. When you read the history of the last century, you wonder how we ever survived its violent events. We did. And I am sure we will. They say the darkest hour is just before the dawn.⁣ ⁣ The road to Peace has been longer than John and I hoped it would be, but sitting here today as I write this, I can still see it waiting for us just over the horizon. Waiting for us to realize it’s already there.⁣ ⁣ love, yoko⁣ ⁣ Photo © Frank Barratt/Getty⁣ ⁣

A post shared by Yoko Ono (@yokoono) on

„Džon je upoznao Joko taman kada mu je bilo potrebno, dve nedelje nakon smrti Alme Kogan. Bila je opsesivna obožavateljka koja ga je uhodila. Strahovito mu je išla na živce. Ali Alma je preminula i nešto se čudno dogodilo s Džonom. Sve se preokrenulo. Mora da je Joko uvidela svoju priliku i iskoristila je. Ona je u vezi nosila pantalone i do kraja života će kontrolisati Džona i biti dominantna“, ispričala je njegova prva supruga Sintija.

Jedan od sagovornika u knjizi je i Endi Pibls, nekadašnji novinar BBC radija 1, kojem je Joko poklonila svoje poverenje i nakon Džonove smrti intervjue davala isključivo njemu. On je otkrio da je Joko već u nedeljama nakon atentata počela da živi sa Semom Havadtoijem, bivšim Lenonovim pomoćnikom.

„Njene suze nisam mogao da shvatim kao iskrene“, rekao je Endi, dodajući da je udovica bila u vezi s ovim muškarcem idućih 20 godina, te da ga je oblačila u odeću sličnu onoj kakvu je nosio Džon.

Pratite portal Nova.rs i na društvenim mrežama InstagramFejsbuk i Tviter.

Komentari

Vaš komentar