Rukopis čuvenog benda „Bitlsi“ prodat za skoro milion dolara

Showbiz 22. apr. 202011:45 > 11:47
Podeli:
Foto: The Hollywood Archive / Hollywood Archive / Profimedia

Papir na kojem je Pol Makartni rukom napisao stihove čuvene pesme "Hey Jude“ prodat je za 910.000 dolara na aukciji u Los Anđelesu održane 10. aprila na 50. godišnjici od raspada lengendarne britanske grupe „Bitls“.

Kalifornijska aukcijska kuća Džulijen saopštila je da je to pet puta veći iznos od očekivanog, i dodala da je prodaja bila onlajn zbog epidemije koronavirusa, prenosi „Danas„.

PROČITAJTE JOŠ

Na aukciji je ponuđeno 250 predmeta, među kojima gitare, retki vinili i predmeti sa posvetom koji su pripadali bendu.

Makartni je napisao stihove pesme „Hey Jude“ posle drugog raskida – razvoda Džona Lenona sa prvom suprugom Sintijom, koju je tada varao sa japanskom umetnicom Joko Ono. Pesma je posvećena Lenonovom sinu Džulijanu kao uteha zbog razvoda roditelja. Pesma se prvobitno zvala „Hey Jule““.

Na aukciji je za 83.200 dolara prodat rukom napisan scenario za spot pesme „Hello, Goodbye“.  Za 32.500 dolara je prodata pepeljara koju je bubnjar Ringo Star koristio u studiju Ebi road šezdesetih godina.

Biltsi su se zvanično raspali 10. aprila 1970, a 50 godina posle raspada, taj legendarni bend ostaje među najpopularnijim u svetu.

Komentari

Vaš komentar