kavern klub, bitlsi
Bitlsi u klubu Kavern na početku karijere Foto: KEYSTONE Pictures USA / Zuma Press / Profimedia

Klub Kavern u Liverpulu, upisan u istoriju rokenrola kao mesto na kom su počeli Bitlsi, suočava se sa zatvaranjem zbog pandemije, prenose britanski mediji i svetski muzički magazini.

Klub je otvoren u 1957. godine i godišnje kroz njega prođe 800.000 posetilaca. Bil Hekl, jedan od menadžera kluba, ispričao je za BBC da su od početka pandemije u martu gubili po 30.000 funti nedeljno.

Legendarni Bitlsi su u klubu Kavern prvi put svirali 1961. godine, a tada je buduća pevačica Sila Blek tu radila kao garderoberka. U ovom klubu nastupali su i Rolingstonsi, Stivi Vonder, Dejvid Bouvi, Adel i mnogi drugi poznati i manje poznati muzičari, a koncerti su održavani sve do uvođenja izolacije.

„Pre sedam meseci nismo mogli ni da zamislimo scenario u kom Kavern neće uspešno raditi. Štaviše, to sam i rekao. Odlučili smo pre par godina da držimo što je moguće više novca za crne dane, ne očekujući da će biti toliki mrak. Imali smo 1,4 miliona u banci i to je sad prepolovljeno“, kazao je Hekl.

Gradonačelnik Liverpula Džo Anderson rekao je za lokalne medije da bi, iako je salama za koncerte širom Velike Britanije dozvoljeno da ponovo rade, uz manje posetilaca i primenu mera poput fizičke distance, da bi „Kavern mogao da bude zatvoren zauvek“ i zatražio je pomoć britanske vlade.

„Mogućnost da izgubimo nacionalni biser kao što je Kavern je užasan scenario za sve koje se to dotiče, bilo da su fanovi Bitlsa, ljubitelji muzike, a pre svega oni koji od njega žive“, kazao je gradonačelnik.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare