Foto: Arhiva/Instagram/meseceva_kcii/Ivan Dinić/Nova S

Voditelj Ivan Ivanović, nedavno je u svojoj emisiji poručio muškarcima Srbije i regiona, govoreći o nasilju nad ženama, da umesto što tuku žene, mogu da povrede sebe lupajući glavom o zid. I to je jedna poruka kojom je popularni humorista pokušao da skrene pažnju na stravično mučenje i torturu kojem su žene i dalje izložene od strane svojih partnera, bez zaštite ili podrške sistema.

PROČITAJTE JOŠ

Od početka 2020. godine najmanje 22 žene je ubio partner ili drugi član porodice, a u još pet slučajeva postoji sumnja da se radi o femicidu. Ove godine, Međunarodni dan ljudskih prava, 10. decembar, dočekali smo sa ovim mračnim statistikama. Kažemo „najmanje 22 žrtve“ jer se sumnja da je broj još veći, ali nemamo precizne statistike kada je reč o nasilju nad ženama i femicidu kao njegovom najtežem obliku. Ali žene i devojke nisu statistika i ne smeju to da postanu.

Kako je „Danas“ već pisao, kampanja „16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama“, koja se završavila juče, Međunarodnom danom ljudskih prava, globalna je kampanja koja počinje na Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama, 25. novembra, i koju obeležava 1.700 organizacija u više od 100 država sveta.

Poruke „Nisi sama, prijavi nasilje!“ tako su na bilbordima došle do brojnih ulica, na posterima do preko 5.000 ulaza i liftova u beogradskim zgradama, kao i do velikog broja dnevnih soba preko malih ekrana ali i društvenih mreža.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Miona Marković (@meseceva_kcii)

U kampanji su se priključile brojne poznate ličnosti kao što su Ivan Ivanović, Rada Đurić, Gordan Kičić, Milan Marić, Iva Ilinčić, Maja Nikolić, Nataša Miljković, Jovana Joksimović, Relja Popović, Nikolija Jovanović, Miona Marković, Sajsi MC, Isidora Simijonović, Boris Pingović, i mnogi drugi.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Među Nama (@medjunama_novas)

Svi su oni sa svojih ličnih profila poslali zajedničku poruku svakoj ženi i devojčici da nije sama i da prijavi nasilje.

Nisi sama, prijavi nasilje!

Šta je nasilje nad ženama?

Muško nasilje nad ženama je svaki čin protiv ženine volje, a koji je ugrožava psihički, fizički, seksualno ili ekonomski. Nasilnik može biti član  porodice (muž, sin, otac, brat, ujak…) ili bilo koji poznati (prijatelj, poznanik, šef, kolega) ili nepoznati muškarac. Važno je znati da se nasilje može desiti svakoj ženi i da nasilje nije posledica ženinog ponašanja nego sistema patrijarhata u kome muškarci imaju moć, a nasilje nad ženama je način da oni tu moć održe.  Nasilje nad ženama je primer zloupotrebe moći jednog pola nad drugim. Nasilje nad ženama je tokom hiljada godina istorije podstaknuto od svake duštvene zajednice sve do danas.

Ko su nasilnici?

„Statistike pokazuju da nasilnici mogu biti muškarci bilo koje profesije, nivoa obrazovanja, materijalne situacije, nacionalnosti. Najčešće se nasilnici ne mogu prepoznati, jer su u svom muškom ili profesionalnom društvu prihvaćeni.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar