Foto: Shutterstock

Upad dvojice mladića u Srednju školu Grocka, u ovoj beogradskoj opštini, koji su išamarali mladića, a onda u stilu američkih filmova, razbili staklo u jednoj od učionica, seli u automobil i pobegli, ponovo je potegao večno pitanje - kako zaštititi decu od nasilja u školama, koje ni pandemija koronavirusa očigledno nije zaustavila. Šamari i pesničenje su redovna pojava u srpskim školama, ali bilo je tu i potezanja noža, bejzbolki, pa i automatske puške, kad je pre skoro godinu dana naoružani muškarac upao u učionicu punu dece.

Foto:Shutterstock

Ovaki upadi nisu toliko retki, ali ove godine ih je svakako bilo manje zbog pandemije koronavirusa, prelaska na onlajn nastavu i dužeg raspusta, pa se i nije toliko pričalo o tome.

Međutim, ono što je medijski odjeknulo, a ako bi se pojavio i snimak maltretiranja i to bi bio skandal i razlog da se piše po par dana o ovoj temi. Ipak, evidentno je jedno i da školski policajci nisu mnogo učinili, pa i tehničko obezbeđenje, da se određeni vidovi nasilja zaustave.

U crnoj hronici prošle godine beležimo nekoliko slučajeva:

Foto: Shutterstock

Januar 2020.

Učenika sedmog razreda OŠ „Vasa Pelagić“ u Kotežu, stariji đak je pretukao tokom nastave, nanevši mu povrede glave. Do tuče je došlo na početku časa fizičkog. Učenici osmog razreda, zadirkivali su ovog godinu dana mlađeg dečaka. Pošto ih je on isprva ignorisao, u jednom trenutku ih je upitao kakav problem imaju s njim. Jedan od starijih dečaka tada ga je pribio uza zid i počeo da ga pesniči po glavi.

Foto:Shutterstock

Mart 2020.

Neposredno pred proglašenje pandemije srpsku javnost potresao je slučaj tuče u Novom Sadu, kada je petnaestogodišnji učenik teško povređen u OŠ „Miloš Crnjanski“ u Novom Sadu. Prvi rezultati istrage ukazivali su da su se dva vršnjaka posvađala i potukla, a zatim su pali niz stepenice. Dečaci su ambulantnim vozilima prevezeni u KC „Vojvodine“, a kod jednog su konstatovane teške povrede.

Oktobar 2019.

Tada dvanaestogodišnji učenik Osnovne škole „Ivo Andrić“ u Nišu, zadobio je prelom ključne u kosti u tuči sa vršnjakom, tokom malog odmora u popodnevnoj smeni početkom oktobra prošle godine. Ekipa Hitne pomoći je intervenisala i dečaka prevezla na Kliniku za dečiju hirurgiju i ortopediju, gde je zadržan na bolničkom lečenju. Do tuče učenika šestog razreda došlo je u školskom dvorištu za vreme malog odmora.

„Učenik je otključao vrata i istrčao u dvorište, a za njim je krenula grupa šestaka. Dvojica dečaka su se potukla, a učenik osmog razreda je pokušao da ih razdvoji. On je jednog od njih povukao i oborio na beton. Dečak je prilikom pada zadobio prelom ključne kosti“, izjavila je tad direktorka.

Novembar 2020.

Policija je uhapsila N. L. (20) i O. R. (18) iz Begeča, zbog postojanja osnova sumnje da su učinili krivično delo laka telesna povreda. Oni su osumnjičeni da su 5. novembra u dvorištu jedne osnovne škole u Begeču, tukli devetnaestogodišnjeg Futožanina i uboli ga nožem u nogu, nanevši mu lake telesne povrede.

Foto:Shutterstock

Decembar 2019

U decembru prošle godine pojavili su se snimci masovnih zakazanih tuča učenika jedne osnovne škole u Novom Pazaru, što je dospelo i u medije.  Naime, tad je roditelj učenika sedmog razreda naveo za medije da se grupe učenika sastaju nakon ili pre časova u blizini škole na zakazane tuče koje snimaju mobilnim telefonima i posle prodaju snimke drugim učenicima za 50 dinara kako bi videli kako kažu oni „ko je koga prebio“. Iako je škola imala školskog policajca, učenici su pažljivo birali trenutak kad on nije u blizini.

Poslednjih dana decembra, u Nišu su se sukobila su se dva trinaestogodišnjaka iz niške Osnovne škole „Kole Rašić“. Direktor škole rekao je tad da roditelji oba učenika tvrde da do incidenta nije došlo u dvorištu škole, već u naselju Kolonija. Dečaci su se posvađali, a onda je jedan dečak ubo drugog, u subotu, 28. decembra oko 20:30. Napadnuti 13-godišnjak zadobio je lake telesne povrede, ali su se roditelji učenika ove škole uznemirili, jer su nezvanične informacije bile da su se đaci sukobili u dvorištu škole. Prema rečima roditelja oba učenika, kako su tad mediji pisali do incidenta je došlo u naselju „Kolonija“, na teritoriji opštine Palilula, a samo mesto događaja je udaljeno više od 500 metara od škole – rekao je tada direktor OŠ „Kole Rašić“.

Novembar 2019.

Grupa učenika četvrtog razreda OŠ „Dositej Obradović“ u Beloj Crkvi, seksualno je maltretirala svog desetogodišnjeg druga, tako što su mu gurali olovku u anus!

Naime, kako su mediji tad pisali, nesrećnog dečaka su u pauzi nastave drugovi skinuli golog. Položili ga na sto. Ubadali su ga pisaljkama po telu i gurali mu olovku u anus. S druge strane, direktor škole tvrdio je da su navodi koji su se pojavili neistiniti, ali da je došlo do neprimerenog ponašanja određenog broja učenika iz jednog odeljenja četvrtog razreda. Učenicima su izrečene vaspitno-disciplinske mere, određen im je društveno koristan rad i izrađen plan pojačanog vaspitnog rada. Policija je izvršila uvid u kompletnu dokumentaciju postupka koji je škola preduzela, ista je predata tužiocu, gde je tužilac konstatovao da nema elemenata za pokretanje krivičnog postupka.

Istog meseca medijski je najviše odjeknuo slučaj Gorana T. (46) iz sela Livadice kod Velike Plane, koji je upao sa automatskom puškom i oružjem u palanačku Ekonomsko-ugostiteljsku školu „Vuk Karadžić“. Njega je u nameri da nekoga povredi sprečio profesor Slavoljub Stojanović, koji ga je savladao iako je čovek bio naoružan do zuba. Todorović je kasnije upućen na psihijatrijsko veštačenje u Specijalnu zatvrosku bolnicu u Beogradu. Više javno tužilaštvo u Smederevu,  nakon određivanja pritvora Todoriviću, odlučilo je da se obavi veštačenje duševnog zdravlja Todorivića.

Jun 2019.

Lečeni psihijatrijski bolesnik Dragan S. iz mesta Žabar kod Šapca, ušao je juna 2019. u dvorište OŠ “Janko Veselinović” u Cerovcu i kroz prozor učionice pretio učenicima prvog razreda, dok su bili na času engleskog jezika. On je zatim fizički nasrnuo i na poslužitelja, koji je pokušao da ga udalji iz školskog dvorišta, udarivši ga flašom. Napadač je zatim seo u automobil i pratio školski autobus koji vozi decu koja pohađaju nastavu od prvog do četvrtog razreda. Navodno je tad pretio deci i svojim automobilom pokušao da pregazi učitelja koji je pozvao policiju. Policijska patrola odmah je reagovala i uhapsila Dragana S. u centru sela Cerovac. Napadač je prebačen na odeljenje psihijatrije u Opštu bolnicu Šabac.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar