Poznate heroine žrtve nasilja: One su proživele pakao

Showbiz 24. avg. 202009:25 > 09:25
Podeli:
Foto: Arhiva

Prema ranijim podacima, polovina žena u Srbiji izloženo je nekom vidu zlostavljanja. Nažalost, jedan deo njih uglavnom ćuti o tome i okreće glavu nad nasiljem. Upravo su zbog toga neke od naših poznatih ličnosti javno iznele svoja iskustva, kako bi podigle svest kod žena da se zlostavljanje treba odmah prijaviti.

Poslednja u nizu koja je otkrila da je bila žrtva silovanja je glumica Danijela Štajnfeld, koja je izložena silovanju kada je imala 21 godinu. Ipak, ona je tek sada progovorila o bolnoj temi, i to kroz svoj dokumentarni film.

Naime, Danijela je na početku objasnila da je imala strahove da govori o tome, ali je na kraju smogla snage kako bi olakšala i sebi i drugima koji su to osetili na svojoj koži.

Danijela Štajnfeld Foto: Zoran Lončarević

„Moja ideja je bila da napravim film o posledicama silovanja iz perspektive žrtava i ljudi koji su počinili zločine. Kad smo napravili sirovi materijal, prvi montažni tejk narativa, u tom momentu sam se ohrabrila da podelim moju priču. Deo moje priče je došao u zadnjem momentu nastanka ovog filma“, rekla je Danijela za „Tv Sarajevo“.

Modna kreatorka, Verica Rakočević takođe je jednom prilikom ispričala svoje traumetično iskustvo uz tvrdnju, da ju je kada je imala 18 godina silovao poznanik.

Foto:Nemanja Jovanović

Kako je otkirla tada ona se nije stidela da o tome priča, a danas se kaje jer silovatelja nije tužila, jer kako kaže, nije želela da se sveti. Pored toga, otkrila je  i da je nakon toga bila nepoverljiva muškarcima i da joj je trebalo vremena da se oporavi.

Pevačica Nataša Bekvalac pretučena je 2018. godine od strane bivšeg supruga Luke Lazukića, i to samo 40 dana nakon što se poredila. Na nju je sve to ostavilo teške posledice, kako fizičke, tako i emotivne.

Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

„Još mi je loš osećaj u stomaku kad se setim svega. Strašno psihičko i emotivno izrabljivanje! Kao i svaka žrtva nasilja, izgubila sam samopouzdanje i bila odsečena od porodice, prijatelja… To je bio kraj, bila sam ponižena“, rekla je Nataša svojevremeno.

PROČITAJTE JOŠ

Košarkašica Milica Dabović pretrpela je nasilje od nekadašnjeg dečka Šimeta Šiklića Simona, ali  ga nije odmah prijavila, zbog čega se veoma kaje.

Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

„Da se nisam bojala i ucenjivana nekoliko puta prijavila bih mnogo ranije. Žena zna da trpi, mi smo hrabre, sve dok ne dođe do tog trenutka da više ne možeš. U jednom trenutku okrenula sam majku i rekla: „Mama, nek me ubije kao što priča i preti, ja idem u policiju. Pretio je mnogima u porodici, ne samo meni“, rekla je tada Milica.

Komentari

Vaš komentar