INTERVJU Keba: Cepam rok i čekam Dinkića da mi napiše pesmu

Showbiz 13. jan. 202120:51 > 14. jan. 2021 00:11
Podeli:
Dragan Kojić Keba Foto:Filip Krainčanić/Nova.rs

"Ništa usiljeno, ali često uzmem gitaru i mikrofon i cepam dobar rokenrol. Svojevremeno sam to pričao sa Mlađom Dinkićem kada mi je napisao pop pesmu za budvanski festival, gde sam osvojio treće mesto. Mlađa je tvrdi roker i voli to, pa sam mu tražio da mi uradi neki rok, a on je govorio: "Ma gde, ma ne". Hteo sam spoj nespojivog.  Uostalom, ja sam ga i otkrio i prezentovao. Još uvek mi nije poslao rok pesmu, ostalo je na tome. Ali imam smelosti da snimim rokenrol pesmu, i uradiću to jednom sigurno", priča Keba u intervjuu za Nova.rs.

Pevač Dragan Kojić Keba proteklih meseci bavi se, kako sam kaže, samo neophodnim stvarima – treniranjem, sviranjem i komponovanjem. Uprkos tome što zbog korone nema posla već neko vreme, Keba je sebi obećao da neće kukati, te da će iz cele ove situacije uzvući samo ono pozitivno. Naime, u razgovoru za Nova.rs, Keba se pohvalio da priprema pesmu na rumunskom jeziku, te da svoju dugogodišnju karijeru želi da prikaže sada i rumunskom tržištu.

S druge strane, Kojić otkriva da se odlično snalazi i u rokenrolu, te da će u budućnosti i jedna rok numera obogatiti njegovu diskografiju.

Kako provodite ove dane kad nemate posla, i kad je cela Srbija praktično u nekakvom polukarantinu?

„Pa vidite, uvek ima šta da se radi. Treniram, tj. trčim u prirodi, a kod kuće pevam, sviram i komponujem. Eto, pao sneg, zima… lepi su pejzaži, pogotovo na Košutnjaku. Zimska idila, šta da vam kažem. To mi je najjači vitamin za jačanje imuniteta usled ovog nevremena. Kao i svima, najviše mi nedostaje kontakt sa publikom. Koliko god da sam se žalio na pređene kilometre autom i avionom, toliko mi sada to nedostaje. Skoro se godinu dana ne radi ništa. Da ne shvatite pogrešno, ne žalim se, što ne preporučujem ni drugima. Treba da budemo iznad toga i po nekoj mojoj proceni za dva dva meseca će sve to da legne onako kako treba. E sad, da li će to rešiti vakcine, ili samo vreme, verujem i u jedno i u drugo“.

U šta najviše verujete?

„Verujem pre svega stručnjacima i naučnicima koji se bave time ovim virusom. Drugo, nemam ništa protiv vakcina, a ne znam zašto, ali najviše poverenja imam u rusku vakcinu. Ne mogu da slušam te teorije zavere oko čipovanja i ostale gluposti. Mislim da su jednostavno u 21.veku nauka i medicina toliko napredovale. To je moje mišljenje, možda nisam u pravu, iako mi nešto govori da jesam. Narod treba da se smiri i da manje bude podložan teorijama zavera“.

Foto: Instagarm/dragankojickeba

Koliko je finansijski teško da se izgura ovaj period dok nema posla, bez obzira na to što mnogi pevači poput vas imaju ušteđevinu?

„U svakom slučaju ne želim da se žalim ni sa jednog aspekta. Ne postoji taj novac koji se ne može potrošiti, da se razumemo. Ali, u prirodi čoveka je da radi, zarađuje. Može se, još uvek se može. I kad ne budem mogao, ja ću vam opet reći opet da – mogu i može se“.

Onda se vi definitivno ne osećate kao penzioner zbog korone…

„Toga kod mene nikada neće biti. Nisam se promenio ni spolja, ni iznutra i ne dam. Ponašam se kao da je normalno, a ništa nije normalno u ovo vreme. Ne dam jedan gram da dobijem viška, ne dam jedan gram duha da mi opadne jer tuga je ta koja najviše ruši imunitet. Tuga može da bude kod mene, ali samo kroz pesmu. Zato i pevam te lagane tužne pesme. Jedina vesela koju imam je praktično „Bre gidi džanum“.

Dragan Kojić Keba Foto:Filip Krainčanić/Nova.rs

Na čemu trenutno radite?

„Trenutno radim na pesmi „Ćine te iubeste moare“ na rumunskom jeziku. U prevodu to znači: „Ko te voli, umire za tobom“, stvarno odlično“.

Kako vam ide rumunski?

„Odlično. Ova pesma je baš 100 posto na rumunskom i radio sam je sa rumunskim saradnicima. Znaju za mene u Rumuniji. Kao što sam uspeo u Bugarskoj i u još nekim balkanskim zemljama, želja mi je da sad u Rumuniji napravim veliku karijeru. Pitaćete me zašto, a moj odgovor je – nemam pojma. Moja želja je oduvek bila da pevam na raznim balkanskim jezicima – na rumunskom, romskom, grčkom, makedonskom, turskom… Sada sledi marketinški udarac povodom toga, a pri kraju su i numere na turskom i grčkom. Ja sam balkansko dete što se tiče muzike i tako se ponašam. To je jednostavno u meni“.

Volite da eksperimentišete sa stranim jezicima u pesmama?

„Davno sam snimio ceo album na romskom i bio je najprodavaniji. To su moji muzički izvori u meni i neostvarene želje, koje sam lagano počeo da ostvarujem. Što se tiče našeg jezika, poslednja pesma „Zadnja želja“ je i te kako prerasla u hit i veoma sam srećan zbog toga, jer se na pravi način pridružuje mojim najuspešnijim numerama.

Imate li želju za koncertom u Beogradu?

„Čim krenu dešavanja i popuste mere, želja mi je da održim koncert, makar još jednom, u mojoj Loznici, Sarajevu, Mostaru, Sofiji i Beogradu“.

Kako će vaš koncert u Loznici da prođe bez Sinana Sakića, koji vam je uvek bio specijalni gost?

„Pa mora. Biće on prisutan i ovog puta sigurno u nekom obliku. Žao mi je što nije više u ovom našem zemaljskom obliku, ali uvek je prisutan na mojim nastupima. Mi smo i te kako bili vezani, iz istog smo kraja i komšiluka. „Dve litre vina za druga dva“ je naš duet koji je neosporno veliki hit i traje“.

Da li je tačno da mnogo volite da svirate i rokenrol privatno?

„Aaa… To datira iz srednje škole i bilo je toga, i ima ga i sada naravno. Ovo je stvarno dobro pitanje i mislim da mi ga do sada nisu postavljali. Prvi put sam sad za doček Nove godine bio kod kuće i gledao sve televizije. Nisam tražio sebe, ali naišao sam na neke snimke iz ranijih godina koje su emitovali. Zapazio sam da je od 100 posto, 85 posto narodna muzika. Nema nigde roka i popa, pa sam rekao da to nije u redu. Treba da bude više rok muzike. Pa ne mora sve da bude u „Bre gidi džanum“ i ostalo.

Priča se i da na gitari svirate rokenrol kao da se tim žanrom bavite ceo život…

„Pa jeste. Imao sam svoje uključenje i muzičku emisiju pod naslovom „Herbarijum“ na svom Jutjub kanalu. Zahvaljujem se ovim putem svima koji su učestvovali i javljali se. Ništa usiljeno, ali uzmem gitaru i mikrofon i cepam dobar rokenrol“.

Foto: Printscreen/YouTube/RTV Yu Eco

Imate li smelosti da snimite rok pesmu?

„Imam. Svojevremeno sam to pričao sa Mlađom Dinkićem kada mi je napisao pop pesmu za budvanski festival, gde sam osvojio treće mesto. Mlađa je tvrdi roker i voli to, pa sam mu tražio da mi uradi neki rok, a on je govorio: „Ma gde, ma ne“. Hteo sam spoj nespojivog.  Uostalom, ja sam ga i otkrio i prezentovao. Još uvek mi nije poslao rok pesmu, ostalo je na tome. Sad kad se setim, pa i imam jednu pesmu koju sam izgubio. Bora Čorba mi je poklonio jedan tekst pre par godina. Bile su neke aktuelne teme i rekao je „poklanjam je Kebi“. Posle sam mu se javio i rekao da ne mogu komponovati rok i da će on to bolje uraditi od mene. Kad se budemo videli, podsetiću ga. Volim taj rok s početka njegove karijere, kao i Bregine. To je takođe jedna od želja da snimim jednu pravu rok pesmu da imam zabeleženo u karijeri i znam da bih to doneo na pravi način“.

Foto: Zoran Lončarević

Pratite portal Nova.rs i na društvenim mrežama InstagramFejsbuk Tviter.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Komentari

Vaš komentar