Glumci apeluju zbog TikToka: Društvene mreže su opasan teren

Showbiz 03. feb. 202117:58
Podeli:
Foto: Arhiva, E-Stock/Jovan Jovanović, Shutterstock

Poslednjih godina dostupnost interneta dovela je do toga da su celokupnu javnost okupirale mnogobrojne društvene mreže i aplikacije koje pored svojih benefita mogu biti veoma toksične i opasne po društvo, a pre svega po decu i tinejdžere koji ih najviše koriste. Pored Fejsbuka, Tvitera, Instagrama, Jutjuba i ostalih platformi, godinu koja je za nama sigurno je obeležila velika pomama za novom kineskom društvenom mrežom - TikTok-om. Iako je na samom startu sve delovalo jako bezazleno i lepršavo, mnogoobrojni izazovi koji se snimaju na pomenutoj mreži postali su veoma opasni po živote najmlađih. Redakcija Nova.rs kontaktirala je poznate glumce koji su apelovali na javnost i roditelje i skrenuli pažnju na sve opasnosti koje mogu da utiču na najmlađe, odnosno njihovu decu.

Autor: Nemanja Lisinac

PROČITAJTE JOŠ

Poslednji nesrećni slučaj u nizu je i, kako se sumnja, slučajno samoubistvo desetogodišnjeg dečaka iz Beograda. Naime, 26. januara pronađeno je beživotno telo dečaka u stanu u Rakovici, a koji je, kako se sumnja, učestvovao u izazovu „Blackout“ na društvenoj mreži TikTok, a nije jedini slučaj gušenja prilikom učestvovanja u „igri“.

Aleksandar Radojičić otac je devojčice, koja je njegov centar sveta. Glumac kaže da je svestan toga koliko društvene mreže mogu biti toksične, te je skrenuo pažnju kako na roditelje, tako i na državne organe da se pozabave diskriminacijom i pretnjom koja se često njima širi.

„Korišćenje društvenih mreža može biti veoma opasno po decu i mislim da svaki roditelj treba da vodi računa o tome šta deca rade na internetu i šta snimaju i gledaju. Za takve stvari je veoma bitan nadzor roditelja, kako bi mogli da isprate šta se tu konkretno dešava. To isto važi i za društveni život svakog deteta. Prosto, roditelj mora da pazi gde se dete kreće i sa kim se druži. Mislim da su društvene mreže veoma opasan teren ukoliko dete bez ikavog nadzora koristi iste“, kaže glumac za Nova.rs i dodaje:

Foto: Ivan Dinić/Nova S

PROČITAJTE JOŠ

„Ne pratim mnogo te popularne mreže, ali svi ti izazovi su mi veoma strašni. Moje je mišljenje da bi zloupotrebom društvenih mreža osim roditelja, trebalo da se pozabave i nadležni organi. Svi zajedno moramo zaštititi decu od takvih stvari. Deca su samo deca i često ne mogu da procene šta je dobro, a šta loše po njih. Društvene mreže nikako ne treba olako shvatati i koristiti ih kao sredstvo koje će smiriti decu, kako se roditelji ne bi bavili njima“, zaključuje Radojičić.

Miodrag Radonjić je nedavno dobio sina, a kada je u pitanju ovakva tema, osim molbe za sve roditelje, apelovao je i na sve prosvetare, za koje smatra da bi takođe trebali da utiču na najmlađe kad je korišćenje društvenih mreža u pitanju

Miodrag Radonjić Foto:Nova S

„Iskreno ne znam šta je TikTok. Ne koristim ga i ne znam kako funkcioniše. Mislim da se sve to šta će i kako dete prihvatiti nešto formira u nekim ranim godinama u porodici. Kako će dete iskoristiti neku društvenu mrežu isključivo zavisi od njegove formirane ličnosti koja se dogodila u ranom detinjstvu. Takođe, mislim da teme o opasnostima koje vrebaju treba da se obrađuju u školi, da se pominje na nekom od predmeta“, smatra zvezda „Južnog vetra“.

Glumica Dragana Mićalović je istakla da ne koristi pomenutu društvenu mrežu, ali smatra da bi svaki roditelj koji dozvoli detetu njihovo korišćenje, morao da prati kako ih ono koristi.

Dragana Mićalović
Dragana Mićalović Foto:E-Stock/Jovan Jovanović

„Mislim da je normalno da svaki roditelj ima uvid u to šta njegovo dete radi i naravno pazi na sve te opasnosti“, kratko je poručila Dragana Mićalović.

Kako je slučaj stradanja dece zbog snimanja izazova u poslednjih nekoliko meseci veoma čest, mnoge države sveta su pokrenule istragu protiv popularne kineske mreže, koja je dostupna na čak 35 svetskih jezika. Neke su čak pokrenule i inicijativu da se Tik Tok potpuno zabrani.

Pratite portal Nova.rs i na društvenim mrežama InstagramFejsbuk i Tviter.

Komentari

Vaš komentar