Glumac iz „Simpsonovih“ se izvinjava zbog tumačenja Apua

Podeli:
Apu, Simpsons, Henk Azaria
Foto: The Hollywood Archive / Hollywood Archive / Profimedia/EPA/PAUL BUCK

Hank Azarija se izvinio zbog pozajmljivanja glasa indijskom liku Apuu u animiranoj seriji "Simpsonovi". Hank, koji je belac, glumio je vlasnika supermarketa od 1990. godine.

U januaru 2020. godine je prvi put najavio da odustaje od pozajmljivanja glasa Apuu. Gostujući na podcastu „Dax Shepherd’s Armchair Expert“, rekao je:

PROČITAJTE JOŠ

„Deo mene oseća da treba lično da se izvinim svakom Indijcu u ovoj zemlji.“

Lik je godinama kritikovan zbog jačanja rasnih stereotipa, piše CNN.

Pritisak na šou raste od 2017. godine, kada je indijsko-američki komičar Hari Kondabolu snimio dokumentarac u kome tvrdi da je lik Apua izgrađen na rasnim stereotipima. Nakon toga kritike su počele da se gomilaju.

Ali Hank je na podcastu rekao da u početku nije znao da li treba da prestane s pozajmljivanjem glasa ili ne jer nije želeo da povuče nepromišljene poteze zbog nečeg što je moglo biti „17 hipstera u mikropivovari u Bruklinu“. Iduću godinu je nastavio da radi svoj posao.

Kaže da je čitao o rasizmu i razgovarao s brojnim ljudima, te da je išao na seminare.

„Shvatio sam da imam spoj sa sudbinom koji me čeka već 31 godinu“, rekao je.

PROČITAJTE JOŠ

Iako insistira da je lik napravljen s dobrim namerama, kaže da je šou ipak deo „strukturalnog rasizma“.

„Stvarno nisam znao bolje. Nisam mislio o tome. Bio sam nesvestan koliko relativne prednosti sam imao u ovoj zemlji samo zato što sam belo dete iz Kvinsa“, rekao je.

„Samo zato što smo imali dobre namere ne znači da nisu postojale negativne posledice za koje sam odgovoran“, kaže glumac.

Menjaju se neki glumci

Gostujući na Radio 1 Newsbeat u februaru 2021, kreator šoua Mat Groning je priznao da je potrebna promena, nakon što su Simpsonovi na početku pokušali da zbijaju šale na račun kritika.

Glumca Harija Šererera (glas dr Hiberta) će zameniti Kevin Majkl Ričardson, glumac koji je pozajmljivao glas likovima u serijama „American Dad!“ i „Family Guy“.

Lik Apua je trenutno sklonjen iz fokusa dok se ne nađe drugi glumac koji će mu pozajmiti glas.

„Zatucanost i rasizam su još uvek neverovatan problem i dobro je da se napokon kreće prema većoj ravnopravnosti“, rekao je Mat za „Newsbeat“.

Pratite portal Nova.rs i na društvenim mrežama InstagramFejsbuk Tviter.

Komentari

Vaš komentar