Foto: ©20thCentFox/Courtesy Everett Collection, Model Release: no, Credit line: 20thCentFox / Everett / Profimedia

Serija "Simpsonovi" emituje se već 30 godina i originalnim šalama zasmejava i oduševljava ceo svet. Osim jedinstvenog humora, "Simpsonovi" su više puta do sada zaprepastili javnost svojim "umećem" da predvide neke od najvažnijih svetskih događaja. Mnogi smatraju da se u ovoj seriji kriju "elementi velikih zavera", dok drugi ipak misle da je u pitanju samo bujna mašta autora.

PROČITAJTE JOŠ:

Donalda Trampa za predsednika SAD

Pre 20 godina u seriji „Simpsonovi“ emitovana je epizoda kojom je predviđena kandidatura Donalda Trampa, američkog biznismena, za predsednika SAD. Grupa autora serije mislila je da bi bilo zanimljivo da u seriji na predsedničkim izborima pobedi neka poznata ličnost.

Za Trampa su se odlučili jer je bio dosta popularan i aktivan u svetu biznisa. Ovo je u javnosti privuklo veliku pažnju, a autori su ceo proces pogađanja budućnosti nazvali kreativnim procesom.

Ono što je izazvalo veliko interesovanje jeste to što se u seriji pojavilo nekoliko scena koje su se kasnije poklopile sa stvarnim događajima. Razume se, zbog toga je proizašao veliki broj teorija. Jedna od njih je i ta da su Lisu Simpson, koja je u seriji u pobuni protiv Trampa, prepoznali kao ekološku aktivistkinju Gretu Tunberg.

Napad na Kule bliznakinje

Teoretičare najviše intrigira epizoda u kojoj porodica Simpson stiže u Njujork. Simpsonovi su kupili vodič na kom se uz fotografiju Bliznakinja nalazi cena od 9 dolara. Bliznakinje su mnogima na slici izgledale kao broj 11, što dovodi do brojke 911. Teroristički napad na Bliznakinje se dogodio 11. septembra 2001. godine.

Serija Igra prestola

U jednoj od poslednjih epizoda ove globalno popularne serije, zmaj uništava grad Kings Landing. U epizodi Simpsonovih koja je prikazana 2017. godine, porodica Simpson gleda kako zmaj uništava njihovo selo.

Lejdi Gaga i Superboul

Godine 2012. prikazana je epizoda Simpsonova u kojoj dobitnica Oskara i pevačica Lejdi Gaga leti iznad publike na koncertu dok visi na žici. Lejdi Gaga koja je poznata po neobičnom ponašanju i oblačenju gostovala je na 51. Superboulu 2017. godine.

Ona je tada preletala do scene sa krova stadiona i nosila identičnu garderobu kao onu iz epizode Simpsonovih.

Pandemija koronavirusa

Gledaoci širom planete veruju da su autori serije pre 27 godina predvideli i epidemiju koronavirusa.

Godine 1993. Simpsonovi su kreirali epizodu u kojoj su se stanovnici Springfilda razboleli od virusa „Osaka gripa“. U epizodi, stanovnici Springfilda naručili su blendere iz Japana, a virus se proširio tako što se jedan od radnika koji je pakovao blendere razboleo i tako poslao virus u SAD.

Grčka u krizi

Januara 2013. godine vizionari koji stoje iza kreiranja ove crtane serije emitovali su epizodu u kojoj na kajronu tokom TV vesti ide naslov: „Evropa prodaje Grčku na I-beju“. Tri godine kasnije ova doskočica nije bila interesantna Grcima, koji su zaista zapali u ozbiljnu ekonomsku krizu.

Legalizacija marihuane

Slučajno ili ne, tek Simpsonovi su predvideli i legalizaciju marihuane u Kanadi.

U epizodi staroj 14 godina Ned Flanders, Homer Simpson i Apu Nahasapimapetilon putuju u Vinipeg u Kanadi kako bi pronašli lekove na recept. Dok u apoteci preuzimaju potrebne medikamente, Nedu Flandersu prilazi njegov dvojnik iz Kanade i u tom trenutku nudi mu džoint.

U Kanadi je od 2018. godine prodaja marihuane i zaista postala legalna.

Tom Henks

Jedna od prvih poznatih ličnosti koja je objavila da je obolela od koronavirusa i da je u karantinu bio je Tom Henks. Ono što je posebno interesantno je da se samo nekoliko sati nakon što je ova vest objavljena, internetom se proširla i vest da slavni glumac, u jednoj epizodi iz 2007. godine takođe odlazi u izolaciju.

U jednom intervjuu scenaristi Simpsonovih su izjavili da oni zapravo pokušavaju da pogode šta će se dogoditi.

Epidemija virusa Ebole

Početkom 2015. godine došlo je do izbijanja epidemije ebole, dok je to bila tema jedne epizode „Simpsonovih“ još davne 1997. godine. Naime, u toj epizodi Mardž je bolesnom Bartu dala da čita knjigu pod nazivom „Radoznali Džordž i virus ebole“. Naslovna strana knjige je pokazivala majmuna – životinju koja prenosi ovaj virus.

Nobelova nagrada

Milhaus je 2010. predvideo da će Bengt R. Holmstrom osvojiti Nobelovu nagradu za ekonomiju. To se i desilo, ali tek 2016.

Video-pozivi

U epizodi iz 1995. u kojoj se Lisa udaje, u jednom trenutku ona i Mardž pričaju preko telefona koji ima i ekran preko kog mogu da se gledaju.

Pametni satovi

Ideju da možemo da razgovaramo putem satova na ruci Simpsonovi su predstavili 1995. godine, gotovo 20 godina pre nego što je na tržište izašao Eplov pametni sat.

Stršljenovi ubice

U epizodi u kojoj misteriozni virus iz Azije napada Springfild u jednoj od naručenih pošiljki iz Japana pojavljuju se „pčele ubice“. Da podsetimo, već nekoliko dana kruže vesti o stršljenovima ubicama koji su se pojavili u SAD.

Uređaji za glasanje u SAD

U Sjedinjenim Američkim Državama uvedeni su uređaji za glasanje, pomoću kojih je trebalo da se izglasa predsednik državne 2012. godine. Međutim, tu je došlo do nekih problema.

Ono što je zanimljivo jeste to što se u jednoj epizodi „Simpsonovih“ iz 2008. godine opisuje upravo ono što se desilo 2012. godine na glasanju. U toj epizodi je Homer pokušao da glasa na uređajima koji su za to namenjeni, ali su se svi uređaji zaledili. U ovoj situaciji izbora nije bilo, jer su uređaji dozvoljavali da se glasa samo za jednog kandidata.

Skandal sa konjskim mesom

U epizodi iz 1994. Doris koja radi u školskoj kuhinji u Springfildu u ručak ubacuje i delove konjskog mesa. Devet godina kasnije u Irskoj je u supermarketima u goveđim burgerima DNK testom utvrđeno konjsko meso.

BONUS VIDEO

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar