Bindž lista filmova koji govore o seksualnom nasilju

Film 28. mar. 202120:59
Podeli:
Foto: Focus Features / Planet / Profimedia

Sve što se desilo poslednjih dana u slučaju glumice Danijele Štajnfeld, koja je za silovanje optužila kolegu Branislava Lečića, pokazuje da su njeni strahovi bili opravdani – ćutala je godinama jer je pretpostavljala da će u ovakvom društvu – osim institucijama morati i javnosti da dokazuje da je žrtva. Ceo slučaj preuzelo je tužilaštvo, ali se javnost podelila odnosno svrstala na njenu ili njegovu stranu.

Štajnfeld možda jeste redak primer hrabrosti u Srbiji, ali svakako nije jedina žena koja je proživela i trpela seksualno nasilje od strane uticajnog muškarca u društvu. S tim u vezi, sastavili smo listu filmova koji govore o činu seksualnog nasilja, a kojima se možete prepustiti tokom ove večeri.

Mnogi od filmova sa liste obrađuju temu seksualnog nasilja, ali nisu ni upola potresni i uznemirujući kao stvarne scene koje su žrtve proživele i sa kojima se, neke od njih, još uvek susreću. Svakako nam mogu pomoći da vidimo kako se žrtve seksualnog nasilja osećaju nakon proživljene traume, a mogu nam i bliže objasniti zašto je neophodno da im verujemo.

Promising Young Woman (2020)

Revenge (2018)

The Nightingale (2018)

Wind River (2017)

Nocturnal Animals (2016)

Pratite portal Nova.rs i na društvenim mrežama InstagramFejsbuk i Tviter.

Komentari

Vaš komentar