Autorka serije „Kljun“ u Kanu: Balkanski šmek je bio presudan

Film 10. okt. 202112:16
Podeli:
Foto: N1

Serija "Kljun" (Awake), u produkciji United Media, je prva srpska serija koja je ušla u selekciju prestižnog Međunarodnog festivala serija u Kanu, gde će biti prikazana danas, 10. oktobra, u zvaničnoj selekciji.

Pročitajte još:

U pitanju je kriminalistička priča, koja prati policijsku inspektorku Sonju Kljun i koja donosi brojne zaplete.

Na ružičastom tepihu kojeg organizatori prostiru ispred Palate festivala četvrtu godinu zaredom, naći će se i deo ekipe koja stoji iza ove serije.

„Najvažnija stvar nama kao autorima je da publika gleda seriju. Nagrade nam ne znače toliko. Ovo jeste neki prestiž, ali mi je najdraže što će publika i van Srbije moći da gleda seriju i nadamo se da ćemo možda i da je prodamo negde. Stranci mogu da pogledaju dobar srpski triler – misteriju, koji ne liči na ono što su do sada viđali, kod Kusturice na primer, koga jedino znaju iz Srbije“, izjavila je koscenaristkinja Ljubica Luković.

Ona misli da je „balkanski šmek“ bio presudan da se ova serija nađe u Kanu.

„Ima holivudski zaplet i dramaturgiju koja nije karakteristična za srpske serije, ali ima taj balkanski crni humor. Kako je rekla jedna kritičarka iz Sarajeva: ‘Ovo su holivudski detektivi koji umesto krofni jedu mastan burek i kobasice’“, navela je Luković.

Za prvu srpsku seriju koja se našla u selekciji ovog prestižnog festivala možete glasati na linku ovde.

Serija je jedina iz našeg dela Evrope koje se ove godine takmiče u na festivalu, a biće prikazana u nedelju, 10. oktobra, od 11 časova.

Pored zvanične selekcije, biće prikazano još 10 ostvarenja kratke forme i četiri van konkurencije. Ovogodišnji Kanski festival serija održava se od 8. do 13. oktobra.

BONUS VIDEO: Snimanje serije Kljun

Pratite portal Nova.rs i na društvenim mrežama InstagramFejsbuk i Tviter.

Komentari

Vaš komentar