Žarko Jokanović Foto:N1

"Kakvi su bili moji bolnički dani, komplikacije, borba za život - siguran sam da ne interesuje vas  koji u Koronu ne verujete - sve dok ih sami ne budete proživeli na ovom mestu, u bolnici. Možda i preživeli. Možda čak u istoj sobi i istom krevetu u kojoj se dešavala moja drama. Zato, dođite u COVID bolnicu da se uverite da Korona  ne postoji. I da je bezopasna. Naravno, bez maske. Da dokažete da ste u pravu... dođite da vas izgrlimo i izljubimo, da priznamo da mi nismo bolesni, zato što ste vi u pravu. Povedite i one koje najviše volite. Decu, žene, muževe, majke, očeve, braću, sestre, momke i devojke. Smete li, junaci? Da čujete krike, gušenja i vidite smrt svojim očima", kaže scenarista i pisac Žarko Jokanović u autorskom pismu za Nova.rs, podelivši svoje iskustvo iz COVID bolnice u kojoj je proveo 15 dana.

Glumac Žarko Jokanović, koji je juče izašao iz bolnice u kojoj se petnaest dana nalazio zbog koronavirusa, napisao je autorski tekst za Nova.rs kojim se obratio svim teoretičarima zavere koji negiraju postojanje opasnog virusa. On je ležao u bolnici VMC „Karaburma“, u kojoj se, zvanično, nalazi i patrijarh Irinej.

Ono što je napisao, prenosimo u celosti. 

„Pozdrav iz COVID bolnice, moj 15. bolnički dan. I 26. dan od prvih simptoma mojih i moje supruge, Milice Milše, koja se lečila kod kuće. Oni koji paranoično misle da smo plaćeni da iznosimo sopstveni stav – samo opisuju sebe i ono što bi oni uradili kada bi im neko to ponudio.

PROČITAJTE JOŠ

Kakvi su bili moji bolnički dani, komplikacije, borba za život – siguran sam da ne interesuje vas  koji u Koronu ne verujete – sve dok ih sami ne budete proživeli na ovom mestu, u bolnici. Možda i preživeli. Možda čak u istoj sobi i istom krevetu u kojoj se dešavala moja drama. Zato, dođite u COVID bolnicu da se uverite da Korona  ne postoji. I da je bezopasna. Naravno, bez maske. Da dokažete da ste u pravu. Siguran sam da jeste. Jer, lekari, sestre, tehničari i ostalo zdravstveno osoblje nose skafandere, rukavice, maske i zaštitne naočare, iz čistog mazohizma – zato što vole da se muče. A, inače niko od bolesnih u ovoj bolnici nikada nije imao grip, pa zato ne može da ga poredi sa ovom sitnicom od bolesti.

Zato dođite da vas izgrlimo i izljubimo, da priznamo da mi nismo bolesni, zato što ste vi u pravu. Povedite i one koje najviše volite. Decu, žene, muževe, majke, očeve, braću, sestre, momke i devojke. Smete li, junaci? Da čujete krike, gušenja i vidite smrt svojim očima. I nadljudski napor lekara i medicinskog osoblja, u prepunoj bolnici, u koju stižu sve teži slučajevi. Naravno, svima su nam platili da se razbolimo, da se borimo za dah, nekima i da umru. Šta logičnije? Dođite da vidite, u koferima nose pare po sobama i dele pacijentima da lažu vas pametne, koji ste sve provalili, dok neki od njih, u bunilu, gušeći se, panično pokušavaju rukom da guraju vazduh ka ustima i nosu.

Preko puta moje sobe leži Patrijarh Irinej. Leče ga. Ili mislite da je i on deo neke zavere? Sa punim koferom para pored bolničkog kreveta? Mislite da su i Patrijarha Srpske pravoslavne crkve potplatili da vas laže da Korona postoji i da je opasna bolest?  Kao i sve ostale ovde, radnike, seljake, profesore, mlade sportiste, službenike, najobičnije građane, od kojih su možda neki vaši rođaci, prijatelji ili poznanici. Šta kažete na to, vi teoretičar zavere, a vernici Srpske pravoslavne crkve? Pa, gde će vam duša, ako je za vas i Patrijarh zaverenik, a ne teško bolestan čovek koji se leči od virusa, koji ne priznajete da postoji?

Zar zaista neko veruje da ove lekare koji najpožrtvovanije moguće leče ljude – neka misteriozna organizacija plaća da nas ubijaju, po protokolu Svetske zdravstvene organizacije, što je već ozbiljan psihijatrijski poremećaj onih koji tu imbecilnost plasiraju ovih dana?

I da ne bude zabune. O Sorošu ne mislim ništa lepo. O politikantskom Kriznom štabu mislim sve najgore i o tome sam više puta pisao. Baš kao što i o ovoj vlasti i Aleksandru Vučiću mislim sve najgore, o čemu proteklih osam godina, svake nedelje, pišem  u svojim kolumnama Pismo poslušnog građanina Srbe u Blicu. Toj listi borbe protiv gluposti i pokvarenosti dodajem i vas koji negirate realnost, nauku, medicinu i logiku, u ime pomodarstva teorija zavere i lažnih vesti, neobrazovanja i primitivizma kojim se ponosite, čime direktno ugrožavate živote drugih, na mnogo načina. Dakle, to što radite je civilizacijsko zlo,  protiv koga ću se, takođe, boriti.

Bez obzira na sve, čuvajte se, čuvajte ljude oko sebe. Ovo je jeziva bolest. I verujte da ne želite da proverite. Jer, niko normalan ne želi da igra ruski rulet. To je ono sa pištoljem i jednim metkom u praznom cilindru, kada budale stavljaju život na kocku, u očekivanju da li će opaliti ili ne. I nema veze sa Putinom, da ne bude zabune i nove teorije zavere.

Ovu fotografiju pustio mi je prijatelj moga kuma doktora Milana Mileusnića, koji je umro u 49. godini života. Nije imao druge bolesti. Samo ovu koja, po vama, ne postoji. Budite uvereni da ćete se setiti ovih mojih reči, kada vi ili neko vaš bude ovde gde sam ja sada. Ili kada neko vaš, na žalost, bude tamo gde je sada moj kum…Što nikome ne želim… A i izjedaće vas savest. Bar neke od vas koji je imaju. Ali, biće kasno… Zato, ipak razmislite… Logično… Ne pomodarskim mozgom teorija zavere…“

Foto: EPA-EFE/STEPHANIE LECOCQ

Fotografija iznad, iako montaža, odlično oslikava situaciju, što je hteo da prikaže i glumac Žarko Jokanović.

Pratite portal Nova.rs i na društvenim mrežama InstagramFejsbuk i Tviter.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare