Podeli
Zoran Kostić Cane, Foto:Nemanja Jovanović

Zoran Kostić Cane, pre par meseci dao je intervju za "Vreme", u kojem je pričao o politici, društvu, ali i o pandemiji koronavirusa. Izneo je tada svog stav o virusu, navodeći da smatra da je virus napravljen u laboratoriji.

PROČITAJTE JOŠ

“Ma, naravno da nije prirodan (prim.aut. koronavirus), jer posledice koje ostavlja i način na koji se širi ljude ostavlja bez odgovora. A što se tiče instrukcija nadležnih, pridržavam ih se u principu; u prodavnice ne idem bez maske, trudim se da izbegavam zatvorene prostore i da vreme provodim na otvorenom. U principu, gledam da sa što manje problema i turbulencija proživim svaki dan”, rekao je on za “Vreme” i dodao:

“Mi danas živimo u vremenima “ubeđivanja” i snažnog i kontinuiranog sugerisanja “sa strane”. Mediji, političari i oni koji odlučuju o našim životima tim stalnim ubeđivanjem čine da se osećamo kao da živimo pod pritiskom, u nekoj kompresiji. Istina je danas nepoželjna kategorija, a čoveku se ne dozvoljava da donese sopstvene zaključke, bazirane na činjenicama koje vidi oko sebe. Čini mi se da je ubrzanje vremena posledica i takvih stalnih pritisaka na zdrav razum. Cela planeta je u frci, a sada je očito nastao pravi trenutak za potpunu dehumanizaciju – u proizvodnju i na radna mesta lakše je uvesti robote koji su otporni na koronu. Ti koji su stvorili ovaj virus korona, sada sigurno likuju.”

Na pitanje da li nas je virus nečemu naučio, Cane je rekao:

“Nije nas naučila korona ničemu, ona nas je samo dodatno obeshrabrila. Potrebno je vratiti život čoveku, a ne da ljudske ideje, emocije ili naša produktivnost u krajnjoj liniji, budu samo deo nekakve apstraktne računice, statistike nekakvih nevidljivih, a uticajnih činovnika i birokrata. Naša sudbina nije da živimo za tuđ račun, a od nas se danas traži da imamo “zabetonirane” glave, uverenja i stavove. Odnosno da svako izvršenje isključuje bilo kakav princip savesti. Jer, u takvom domenu apstrakcije gubi se identifikacija.”

Pratite portal Nova.rs i na društvenim mrežama Instagram, Fejsbuk i Tviter.