Nataša Drakulić. Foto: Marija Janković/Vreme

Scenaristkinja filma "Dara iz Jasenovca" Nataša Drakulić otvoreno je govorila o detaljima sa snimanja projekta koji je posle premijernog prikazivanja potresao čitavu planetu. O posebnom odnosu koji je razvila sa trinaestogodišnjom Biljanom Čekić, koja tumači malu Daru, ali i potresnim scenama tokom samog snimanja koje su kompletnoj ekipi terale suze na oči, Nataša je iskreno govorila u intervju za Nova.rs.

Pročitajte još:

Kako nam je na samom početku kazala, Biljana je lik Dare dočarala maestralno, iako nema glumačkog iskustva, i izdvojila se među više hiljada dece, koliko ih je bilo na kastingu.

„Kastingom koji je organizovan u nizu škola koje postoje u tom kraju, Tika Stanić nam je beskrajno pomogao zato što je on iz tog kraja. Svim školama je bio upućen javni poziv, za kasting je bilo prijavljeno oko 2.000 dece. Mala Biljana je prošla kasting zahvaljujući zahvalnom Gaginom oku“, rekla nam je Nataša i dodala:

„Niko od naše dece nikada nije imao glumačko iskustvo, to prosto nije presudno. Gaga je presudio koja devojčica će tumačiti glavnu ulogu, a u toj odluci uopšte nije pogrešio jer se odlučio za jednu divnu, talentovanu i dobru devojčicu. Veoma smo ponosni na nju, a posebno ja.“

Foto: Promo

U planu je i realizacija serije, koja će imati malo drugačiju tematiku od samog filma, što nam je Nataša i objasnila.

„Mnogo materijala nije otišlo u film, pa će serija biti napravljena od toga. To sad treba selektovati, jer je serija potpuno drugi žanr od filma, nešto sasvim drugo. Snimićemo još nešto kako bismo zaokružili taj ciklični krug koji se dešavao ljudim koji su preživeli, radnja serije će biti smeštena u devedesete godine. No, sada čekamo da se situacija oko filma stiša, pa onda možemo da se posvetimo seriji i pregledamo materijal koji smo snimili za film, a nije iskorišćen“, otkrila je ona.

Iako nije učestvovala u samom kastingu i odabiru glavne uloge, na samom snimanju se veoma zbližila sa Biljanom.

„Na snimanju sam se zbližila sa Biljanom. Ona je toliko jedna divna devojčica, da nisam bila na tom snimanju mislim da bih bila uskraćena za mnoga poznanstava sa dobrim ljudima. Prvo glumcima, koji su izneli svoje uloge, sa ekipom koja je plakala dok je snimala sve te scene. Posle tog filma sam dobila toliko nekih divnih emocija, novih prijateljstava za koje slobodno mogu da kažem da su mi kao braća i sestre, što meni kao jedinici veoma znači“, kaže Drakulić i dodaje da je samo snimanje filma bilo veoma teško, u emotivnom smislu:

Pročitajte još:

„Meni je kompletan rad na filmu bio jako težak, emotivno. Plakala sam za svaki materijal koji sam odgledala, za svaku priču koja mi je lično ispričana. Za mene je sve to bila jedna velika katarza, ali mi je baš iz tog razloga jako drago što smo uspeli da sve emocije dočaramo. Svako od nas treba da je ponosann na to što je Srbin. Samo ne znam kako nam se desilo da u Prvom svetskom ratu, kada smo slavljeni kao heroji, dođemo do trenutka da se nekome izvinjavamo. Važno je da deca znaju ko su, šta su, odakle su i da poznaju svoju istoriju. Trudim se da iza svakog svog projekta ostavim taj svoj patriotski pečat. Patriota sam i toga se ne stidim, već se ponosim“.

Kako su scene iz filma potresne, kompletna ekipa filma, a posebno glumci su za samo snimanje bili dobro pripremljeni, a na setu su imali i podršku psihologa.

„Za dobar film je najvažnija dobra intezivna i invazivna priča, a ona je ovde odrađena i probama i podrškom ljudi koji su bili iza kamera. Mi smo sve vreme imali učitelja, lekara i psihologa za decu. Glumački je ovo remek-delo, ali su zato svi bili dobro pripremljeni i dali su svoj maksimum“, istakla je Nataša.

Nataša Drakulić Foto: medija centar beograd

Na samom kraju razgovora, Nataša nam je otkrila da mala Biljana, ako bude želela da se posveti glumi, ima podršku i nje, ali i reditelja Predraga Antonijevića.

„Biljana je vanserijski talentovana, ali ona tek završava osnovnu školu, čeka je srednja i mnogo toga. Sve što joj bude potrebno i bude želala mi ćemo joj pomoći. Za humanitarnu pomoć koja je organizovana za Biljaninu porodicu sam saznala juče, sutra putujemo za Crnu Goru, pa ću o toj temi pričati sa njom i njenim ocem Radovanom“, rekla nam je Nataša.

Pratite portal Nova.rs i na društvenim mrežama InstagramFejsbuk i Tviter.