Foto: Nova S

Ne znam kako nešto što je istinito može da bude propaganda. Mi smo se baš jako čuvali toga, pazili da ništa u film ne stavimo što je neistinito ili istorijski sumnjivo”, rekao je Predrag Gaga Antonijević, reditelj filma “Dara iz Jasenovca”, gostujući jutros u emisiji “Probudi se” na televiziji Nova S, govoreći o svom ostvarenju i tome što ga je kritičar "Varajetija" nazvao "nacionalističkom propagandom".

Govoreći o tome što je ukinuta mogućnost ocenjivanja „Dare iz Jasenovca“ na IMDb-u, Antonijević je rekao da je i on sam dobio poziv preko društvenih mreža da glasa za film na ovoj platformi posvećenoj filmu.

– Kada sam čuo da se to dešava pre neki dan, rekao sam prijateljima da će da ukinu tu mogućnost glasanja i da to ne bi bilo prvi put. Imali ste situaciju da su dvojica naših reditelja iz Srbije, neću im imena pominjati, organizovali glasanje za svoje filmove, pa je ispalo da su im filmovi više ocenjeni nego „Kum“ i onda je IMDb ukinuo i poništio to glasanje – kaže Predrag Gaga Antonijević, dodajući da je to pre fenomen koji se pojavio „pre kao odraz nemoći koji su osetili naši ljudi kada je film ‘Dara iz Jasenovca’ okarakterisan kao ‘srpska propaganda'“, ponavljajući da je tekst Džeja Vajsberga u “Varajetiju”, gde je pisano izrazito negativno o filmu „politički pamflet“.

Antonijević je pričao o tome kako je shvatio takav napis, o tome šta ga je motivisalo da snimi „Daru iz Jasenovca“, zašto je premijera odlagana, zašto ne spominju broj žrtava u filmu, zašto je „tragično što ovaj film nije snimljen bar pre 50 godina“, zašto je Jasenovac „pitanje koje visi nad glavama sve ovo vreme“, o izboru za srpskog kandidata za Oskara, šansama na glasaju američke Akademije…

 

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare