Gost podcasta Aleksandar od Jugoslavije je istoričar Predrag Marković. On smatra da se u našoj istoriji kralj Aleksandar često idealizuje, te da je nepravedno da se samo njemu pripisuje ujedinjenje.

U to vreme ideja ujedinjenja bila je jako izražena među Aleksandrovim savremenicima i on skoro da nije imao oponenta projektu Kraljevine SHS. Marković govori i o nekim manje poznatim osobinama kralja ujedinitelja:

GLEDAJTE SERIJU ALEKSANDAR OD JUGOSLAVIJE

„Iako ga danas idealizujemo on je bio prek i uskogrud čovek koji prezire demokratiju“.

Osnovu za nastanak takvih osobina Marković vidi u Aleksandrovom odrastanju – rođen je na Cetinju, odrastao kod dede, crnogorskog kralja Nikole koji nije podnosio Aleksandrovog oca.

Nikola je kraljevića Petra, tada smatrao odgovornim za smrt svoje ćerke, Aleksandrove majke Zorke.

Marković se osvrnuo i na okolnosti koje su dovele do atentata na kralja, ali i na neke dvorske spletke. Tako on otkriva kom političaru su prvom demonstranti skandirali „pederu“ ali i ko je princa Đorđa „pečatio straga“.

Serija, koja će imati 15 epizoda, snimljena je u United Media. Svi gledaoci imaju prilike da preko EON-a gledaju celu seriju. Popularno “bindžovanje” dostupno je odmah preko EON TV i putem bilo kog interneta u Srbiji putem EON mobilne ili EON smart aplikacije.

Naše podcaste možete slušati i na platformama Google podcast, apple podcast, soundcloud, spotify, stitcher, castbox i deezer.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Svi komentari (2)