Jedinstven video razgovora kralja Aleksandra s ministrom

Podeli:
Foto:Screenshot/Youtube/Veselin Marković

Prva epizoda dugo najavljivane serije "Aleksandar od Jugoslavije", nastale po istoimenom romanu Vuka Draškovića, a po scenariju i režiji legendarnog Zdravka Šotre, emitovana je sinoć na televiziji Nova S. Oni koji su epizodu propustili, mogu je ekskluzivno pogledati na našem portalu, a za one koji su pak nestrpljivi i žele da bindžuju svih 15 epizoda serije o životu kralja Aleksandra, SBB je preko EON-a obezbedio i to. O životu kralja Aleksandra I Karađorđevića, kao jedne od najzanimljivijih ličnosti nacionalne istorije, mnogo toga se zna, a tonski zapis njegovog glasa je jedan jedini, i u vlasništvu je srpske kinoteke.

Serija, koja će imati 15 epizoda, snimljena je u produkciji United Media. Svi gledaoci imaju prilike da preko EON-a gledaju celu seriju. Popularno “bindžovanje” dostupno je odmah preko EON TV i putem bilo kog interneta u Srbiji putem EON mobilne ili EON smart aplikacije.

Ako ste se ikad pitali kako je zvučao glas kralja Aleksandra, ovaj snimak je jedinstvena prilika da ga i čujete.

Snimak je nastao u kraljevoj vili na ostrvu Bled 1933. godine. Na njemu se vidi kralj prilikom prijema Flidera, tadašnjeg ministra Čehoslovačke, koji je bio u poseti Jugoslaviji.

PROČITAJTE JOŠ

Osim video zapisa, činjenica da je kao svedočanstvo o ovom događaju ostao i zvučni zapis na kome se mogu čuti glasovi kralja Aleksandra i ministra Flidera, čini ovaj snimak jedinstvenim dokumentom srpske istorije.

Na snimku se čuje kako kralj Aleksandar upućuje pozdrave čehoslovačkom narodu i njegovom predsedniku Masariku. Ministar se zahvaljuje na toplom prijemu i lepom vremenu koje je proveo na Bledu.

Već sledeće godine, 9. oktobar 1934. kralj Aleksandar je ubijen u Marselju. Imao je samo 45 godina.

Pratite portal Nova.rs i na društvenim mrežama InstagramFejsbuk i Tviter.

Komentari

Vaš komentar